Apatin: Predistražni postupak protiv bojkotaša

23. Jun 2020 by Ranka Ivanoska | Nema komentara

Postizborne tenzije

Protiv petorice aktivista Udruženja građana “Bez straha” iz Apatina koji su sprovodili kampanju bojkota izbora u ovoj zapadnobačkoj opštini, dan nakon pobede „naprednjaka” pokrenut je predistražni postupak, zbog sumnje da su “silom, pretnjama ili na drugi protivpravni način sprečili održavanje glasanja na biračkom mestu”. Preti im novčana kazna ili trogodišnji zatvor.

U Apatinu je inače na izborima 21. juna pri izlaznosti od nešto preko 50 odsto, vladajući SNS ostvario gotovo apsolutnu pobedu na svim nivoima, a u lokalnom parlamentu osvojio 20 od 29 mandata. Ostalih 9 mandata podelili su SPS – 4, SVM – 2, SRS, a Narodni blok i POKS po jedan 1.

Istog dana kada je u Apatinu proglašena pobeda liste “Za našu decu Aleksandar Vučić” – Robertu Paštiju, Dejanu Bačiću, Veselinu Lovriću, Željku Rajčeviću i Rajku Boškoviću uručen je poziv da se jave u policijsku stanicu radi davanja izjave u predistražnom postupku koji se protiv njih vodi.

Oni se sumnjiče da su prekršili Krivični zakon, i to član 159 koji glasi: ”ko silom, pretnjom ili na drugi protivpravan način spreči održavanje glasanja na biračkom mestu, kazniće se zatvorom do tri godine”.

Iz Udruženja građana “Bez straha”, koji je u prethodnom periodu aktivno organizovao lokalne proteste i šetnje “Jedan od pet miliona” kažu da “nemaju informaciju gde je sprečeno glasanje u Apatinu”.

“Očigledno je da nakon ‘izborne lakrdije’, režim nastavlja sa zloupotrebom policije i tužilatva za borbu protiv političkih neistomišljenika”, smatraju u ovom udruženju.

Oni su se danas u 11 časova odazvali na policijski poziv.

VOICE će nastaviti da prati ovaj slučaj.

Ranka Ivanoska (VOICE)

Print Friendly, PDF & Email