Ponovo otvoren Prihvatni centar za migrante u Subotici

05. May 2020 by Natalija Jakovljevic | Nema komentara

Prihvatni centar u Subotici je bio iseljen kako bi poslužio kao karantin za državljane Srbije koji su se vraćali iz inostranstva

Ponovo je otvoren Prihvatni centar za migrante u Subotici u kom je trenutno smešteno 109 migranata, saopšteno je Vojvođansko istraživačko-analitičkom centru (VOICE) iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

“Ovog puta, međutim, to nije centar u kom su smeštene porodice, koje su u međuvremenu raspoređene u porodične centre u Srbiji, već iskuljučivo samci, muškarci”, navode u Komeserijatu.

U subotičkom Prihvatnom centru smešteno je 109 migranata, a među njima je najviše Sirijaca, 54 i Avganistanaca, 23, ali ih ima i iz Iraka, Bangladeša, Palestine i jedan migrant iz Maroka.

Prihvatni centar u Subotici je 19. marta iseljen od migrantskih porodica kako bi poslužio kao karantin za državljane Srbije koji su se vraćali iz inostranstva i bio je u toj funkciji do početka aprila.

I drugi centri u kojima se nalaze migranti zatvoreni su uvođenjem vanrednog stanja 15. marta, i oni su praktično u karantinu već dva meseca. Centre čuva Vojska Srbije, a migrantima nije dozvoljen izlazak, osim uz posebnu dozvolu.

Iz Komeserijata za izbeglice i migracije navode da u Prihvatnom centru u Subotici nema potvrđenih slučajeva Kovid-a 19, kao ni u jednom prihvatnom centru ili centru za azil u Srbiji.

Natalija Jakovljević (VOICE, foto: ilustracija, Komesarijat za izbeglice i migrante)

 

Print Friendly, PDF & Email