Sud još uvek nije zakazao suđenje osumnjičenima za prebijanje albanskih mladića

06. Oct 2019 by Marija Grbic | Nema komentara

Četiri osobe optužene za krivično delo učestvovanje u tuči

Protiv četiri osobe za koje se sumnja da su 7. oktobra prošle godine pretukle dvojicu mladića albanske nacionalnosti u Futoškoj ulici u Novom Sadu podnet je optužni predlog zbog krivičnog dela učestvovanje u tuči iz člana 123. Krivičnog zakonika Srbije, saopšteno je za VOICE u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, ali suđenje u Osnovnom sudu još uvek nije zakazano.

Na osnovu optužnog predloga, jasno je da je tužilaštvo procenilo da napad nije bio motivisan međunacionalnom netrpeljivošću, iako je u prvim reakcijama bilo i takvih izjava.

Optužni predlog podnet je Osnovnom sudu u Novom Sadu 19. marta ove godine. Pošto, što je vrlo neobično, sud još uvek nije zakazao glavni pretres, iz Osnovnog javnog tužilaštva nisu mogli da saopšte bliže informacije o ovom slučaju.

Predsednik Matice Albanaca Demo Beriša kaže za VOICE da je „uveren da je napadačima smetalo što su te večeri čuli razgovor na albanskom jeziku“. Ipak dodaje da će motiv napada utvrditi sud.

„Moj stav je da će se u toku glavnog pretresa doći do pravog motiva napada na mladiće, te da će sud pravilno postupiti u konkretnom slučaju“, kaže Beriša.

U napadu su povređena dva mladića: mladić Ć.M. (20) iz Prizrena bio je teško povređen i hospitalizovan, a drugi G.B. (24) iz Novog Sada lakše.

Mladić Ć.M. (20) koji je nakon napada bio u teškom stanju, prema rečima Beriše, sada je dobro i vratio se u Prizren.

Ć. M. je za VOICE kratko rekao da ne želi sada ništa da komentariše i da će sve informacije biti poznate nakon suđenja.

Laške povređeni mladić G.B. je prošle godine nakon incidenta za 021 rekao da ne može da tvrdi da su napadnuti zato što su pričali na albanskom jeziku, pošto počinioci nisu mogli ih da čuju. Rekao je i da misli da su se na meti našli slučajno pred grupom huligana koja je već učestvovala u tuči na tom mestu.

Novosadska policija uhapsila je prošle godine dan posle napada osumnjičene V. R. (22), D. R. (23), M. Z. (19) i J. P. (24) i teretila ih je za krivična dela nasilničko ponašanje i teška telesna povreda.

Napad su tada osudile brojne organizacije, stranke, državni i pokrajinski vrh.

M. Grbić (VOICE) 

 

Print Friendly, PDF & Email