Skip to main content

VOICE saznaje: Zvanično otvaranje Linglonga 13. septembra

23. avg 2024. Aktuelno
2 min čitanja

Kako je VOICE-u nezvanično potvrđeno iz nekoliko izvora, otvaranje kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu planirano je za petak, 13. septembar. Potvrđeno je i da postoje problemi u organizaciji jer veliki deo zaposlenih u Gradskoj upravi ne želi da učestvuje u pripremi ovog događaja, niti da prisustvuje svečanosti na kojoj je planirano prisustvo celog državnog vrha.

Ova vest dolazi u danu kada je List “Zrenjanin” objavio javni poziv za prezentaciju Urbanističkog projekta urbanističke-arhitektonsko razrade lokacije za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa i uređenja javnih površina koju je „Linglong international Europe“ 

Zrenjanin podneo Odeljenju za urbanizam Gradske uprave grada Zrenjanina. Reč je o potrebi Linglonga da napravi stambeni kompleks od 30.000 metara kvadratnih. Parcela od 2,8 hektara kupljena je 2022. godine za 14 miliona dinara. Primedbe je moguće dostaviti do 06.09. Gradskoj upravi, Odeljenju za urbanizam.

Takođe, na današnj dan pre dve godine je 150 radnika “Alfa tehniksa” koji su autobusima i kamionima došli iz Svilajnca blokiralo ulaze u fabriku Linglong zbog, kako su navodili, neisplaćenih 5,5 miliona evra duga. Iz Linglonga su tada saopštili da ne sarađuju sa ovim preduzećem i da im kompanija ne duguje. Blokada ulaza je uklonjena nakon što su iz kabineta tadašnje premijerke i predsednika date garancije da će dugovanja biti isplaćena.

Inače, Linglong je najveća kineska investicija (blizu milijardu dolara) u Republici Srbiji koju od početka prati netransparentnost i loša reputacija. Ima status “projekta od nacionalnog značaja” i kao takva je ostala nedodirljiva za domaću javnost i institucije. Nadležni su i dalje nemi na zahteve međunarodih institucija i organizacija u vezi sa tvrdnjama da je u okviru gradilišta bio radni logor u kojem su u statusu sličnom robovskom bili radnici iz Vijetnama u zimu 2021.

Za sada nema ni epiloga procesa o položaju radnika iz Indije koji su februara ove godine u policiji u Zrenjaninu nedelju dana davali izjave o svom položaju u kompaniji. U svom obraćanju medijima govorili su o sličnim uslovima života i rada kao vijetnamski radnici. Iako su novinari imali uvid u fotografije snimiljene na terenu i ID kartice koje su Indijci koristili za ulazak na gradilište, a koje dokumentuju da su bili zaposleni mahom na teškim građevinskim poslovima, Linglong je to u saopštenju negirao.

Inače, 25. jula ove godine na snagu je stupila Directive on corporate sustainability due diligence koja definiše koroprativnu odgovornost u lancima snabdevanja i proizvodnje. Najkraće, ukoliko je neki proizvod nastao kršenjem ekoloških ili ljudskih prava, onaj ko uveze takav proizvod u EU biće jednako odgovoran kao i onaj ko ga proizvede. I platiće penale. To je sasvim izvesno mogao biti jedan od povoda za međunarodni skup koji je Linglong organizovao samo nekoliko dana kasnije, kada je 150 predstavnika kompanija koje sarađuju sa Linglongom iz zemalja Bliskog Istoka, Azije, Afrike i Pacifika boravilo u krugu fabrike na skupu na kojem su predstavljeni proizvodni pogoni i potencijali kompanije.

Javnost u Srbiji nedavno je saznala da je Linglong u podnesku Šangajskoj berzi saopštio da planira da uloži dodatnih 645 miliona dolara u proširenje proizvodnje. O ovom planu proširenja koji je u stranim medijima iznet pre više od godinu dana, niko od lokalnih aktera nije znao ili nije hteo da govori.  

Po rečima čelnika fabrike (ponovo) u stranim medijima, Linglong je još u svojoj globalnoj strategiji razvoja iz 2010. planirao da otvori fabriku u Srbiji.

Ivana Gordić Perc VOICE