Skip to main content

Galens preko zadruge i firme Frug došao do 120 hektara poljoprivrednog zemljišta u Sremskim Karlovcima i Navipove vinarije

18. sep 2022. Istraživanja
4 min čitanja

Širi se Galensovo carstvo

Autori

Slađana Gluščević i Miloš Katić

Preduzeće Frug d.o.o iz Sremskih Karlovaca, povezano sa kompanijom Galens, kupilo je na licitaciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) imovinu beogradskog Navipa ad u stečaju – objekte, mašine i opremu za proizvodnju vina u Petrovaradinu, na Karlovačkom putu. Procenjena vrednost nekadašnje Navipove vinarije bila je 96,6 miliona dinara, a Frug je za nju dao 40,4 miliona.

Postojeći Navipov kompleks biće rekonstruisan i, sudeći po projektu urađenom prošle godine, na putu ka Sremskim Karlovcima nići će savremena vinarija i destilerija sa muzejskim i ugostiteljskim prostorom. Investitor je Frug d.o.o. Sa ovom firmom u vezu se mogu dovesti stotine hektara poljoprivrednog zemljišta na Fruškoj gori, između ostalog, i onih kojima gazduju Sanja Petrić, vlasnica Galensa, te Zemljoradnička zadruga Sremski Karlovci, čiji je Sanja Petrić član.

Frug d.o.o. Sremski Karlovci osnovan je u aprilu 2019. godine. Osnivači su bili OSSID kapital doo Novi Sad, u vlasništvu Sanje Petrić (sa 35 odsto udela u društvu), zatim FGK Real estate u vlasništvu Anđelke Galić (sa 35 odsto udela) i Vojislav Marković (30 odsto udela). Ubrzo, tri meseca nakon osnivanja, u julu 2019, Agencija za privredne registre donela je rešenje kojim su izbrisani udeli OSSID kapitala i FGK Real estate. Umesto njih, upisani su udeli Đorđa Petrića od 35 odsto i Bojana Galića, takođe od 35 odsto.

Frug d.o.o. ima i registrovan ogranak na adresi Privrednikova 6 u Novom Sadu. Prilikom osnivanja ovo pravno lice je bilo registrovano za pretežnu delatnost proizvodnje vina i grožđa, a u maju 2020. godine je upisana kao pretežna delatnost destilacija, prečišćavanje i mešanje pića (za ogranak). Na adresi Privrednikova 6. između ostalih nalaze se OSSID kapital, te kompanije Promist i Naše šume, sve usko povezane s novosadskim Galensom.

Frug je imovinu Navipa na Petrovaradinu kupio na javnom nadmetanju koje je ALSU organizovao u februaru 2020. godine. Prodavale su se dve celine – jedna na Karlovačkom, a druga na Bukovačkom putu, a ukupna procenjena vrednost bila je 150,5 miliona dinara. Na Karlovačkom putu predmet licitacije bilo je građevinsko zemljište, te objekti, nameštaj, vozila, mehanizacija, mašine i poljoprivredna mehanizacija… Stečaj nad nekadašnjim vinarskim gigantom, Navipom, otvoren je pred Privrednim sudom u Beogradu još 2012. godine i još nije prodato sve što je nekadašnjem velikom proizvođaču vina i žestokih pića pripadalo. Firma Frug je godinu dana po osnivanju uspela da dođe do dela te imovine – atraktivne građevinske parcele od 20.293 kvadratna metra, poslovnih i pomoćnih zgrada, mašina i opreme za proizvodnju vina. Neki od tih objekata, prema saznanjima VOICE-a, biće srušeni a neki rekonstruisani prilikom izgradnje nove vinarije pod nazivom Frug.

Veza s Galensom i Promistom

Kompanija Galens poznata je javnosti, naročito novosadskoj, po tome što je za kratko vreme doživela poslovni bum rapidno povećavajući broj građevinskih investicija i izgrađenih stambeno-poslovnih kvadrata. Pred sudom u Novom Sadu u toku je proces u kojem se Galens sudi sa ekološkim aktivistima koji su ukazivali na nezakonite radnje uzurpiranja zaštićenih područja prirode, to jest ograđivanja nekoliko stotina hektara na obroncima Fruške gore među kojima se, osim privatnih parcela Sanje Petrić, nalaze i državne.

Podsetimo, kako je VOICE prvi pisao, Novosađanka Sanja Petrić, supruga biznismena Nebojše Petrića, jedna od zastupnika u njegovom preduzeću Promist i jedan od stvarnih vlasnika kompanije Galens invest, na svoje ime kupila je 205 parcela na Fruškoj gori i njenim obroncima. Da bi se to imanje zaokružilo u jednu celinu trebalo je pod svoje uzeti i parcele kojima gazduje država. Pašnjaci i njive u državnom vlasništvu dati su u zakup upravo licima povezanim sa Sanjom Petrić i Galensom, to jest Ljubodragu Adamoviću i njegovoj firmi Biljni lekar.

Na očiglednu povezanost pravnih lica Frug i Galens, između ostalog, ukazuje i kontakt mejl – Frugova adresa je [email protected]. Takođe, na nekadašnju Navipovu parcelu u Petrovaradinu upisana je hipoteka za iznos kredita od 480.119 evra sa periodom otplate od 72 meseca koji je zaključen između Nove banke a.d. iz Banja Luke kao poverioca i RS Galens Invest d.o.o iz Zvornika kao korisnika kredita Galens investa d.o.o iz Novog Sada, kao solidarnog dužnika.

Prave gubitak i dobijaju državne subvencije

U Sremskim Karlovcima Sanja Petrić kupila je čak 78 nepokretnosti (poljoprivredno zemljište i građevinsko zemljište van građevinskog područja). Lokacije na kojima je uzela parcele su Dobrilovac, Banstol, Dimšin do… Na nekoliko parcela nalaze se vikend kuće ili pomoćni objekti, a uglavnom su to njive lošije klase, šume, vinogradi, voćnjaci, trstike i močvare.

I Frug poseduje poljoprivredno zemljište na obroncima Fruške gore, kao građevinsko zemljište i objekte u Sremskim Karlovcima i Petrovaradinu. Prema podacima VOICE-a Frug u vlasništvu ima oko 2,5 hektara na potesu Dobrilovac. Vinograd, odnosno vinova loza kao kultura upisana je na samo 1.641 metara kvadratnih, a ostalo su pašnjaci, njive lošije klase, šume i voćnjaci. Ovo pravno lice je 2021. godinu završilo sa gubitkom od 39,7 miliona dinara.

Ipak, Frug je u 2021. godini dobio subvencije za podsticaje u proizvodnji u iznosu od 2.009.000 dinara.

Zadruga Sremski Karlovci ima 213 parcela

Na istoj adresi na kojoj je registrovan Frug d.o.o registrovana je i Opšta zemljoradnička zadruga Sremski Karlovci, čiji je kontakt mejl [email protected], a jedan od kontakt telefona se nalazi i kao kontakt telefon kompanije Promist. Kao stvarni vlasnik ove zadruge navodi se Milija Pavlović, koji je direktor u Promistu. Predsednica Nadzornog odbora Opšte zemljoradničke zadruge Sremski Karlovci do februara 2018. godine bila je Sanja Petrić. Sada se, zajedno sa Nebojšom Petrićem i Đorđem Petrićem vodi kao zadrugarka. Kao zadrugar vodi se i Ljubodrag Adamović, vlasnik firme Biljni lekar.

Zadruga Sremski Karlovci je 2020. godinu završila sa neto gubitkom od 321.000 dinara.

Prema podacima do kojih je VOICE došao, ova zadruga ima pravo korišćenja ili je korisnik 213 parcela i 26 objekata. Najvećim delom parcele se vode kao poljoprivredno zemljište – voćnjaci, vinogradi, njive lošije klase, šume… Zadruga Sremski Karlovci ima ukupno oko 121 hektar poljoprivrednog zemljišta, a oko 77 hektara se vodi kao građevinsko zemljište. Na poslovni, stambeni prostor i objekte odlazi nešto više od dve hiljade kvadratnih metara.

Voćnjaci, vinogradi i drugo poljoprivredno zemljište koje koristi ova zadruga uglavnom se nalaze na potesu Dobrilovac, gde je i imovina Sanje Petrić i imovina Fruga.

Slađana Gluščević i Miloš Katić (VOICE)