Skip to main content

Inđija: Nema zagađenja, ali ni rešenja za smrad

25. okt 2017. Istraživanja
7 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Već sedam godina građani Inđije u toku letnjih meseci ne mogu da otvore prozor zbog neprijatnog mirisa koji dopire iz pravca  severoistočne radne zone gde je smeštena fabrika za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, italijanske kompanije Farmina Pet Foods.

Rad fabrike za proizvodnju hrane za kućne ljubimce bila je glavna tema u toku predizbornih kampanja od 2010. godine. Opozicione stranke su optuživale tada vladajuću koaliciju (DS-SPS) da su odgovorni za zagađenje vazduha u opštini Inđija. Dolaskom na vlast Srpske napredne stranke, u aprilu prošle godine, najavljene su radikalnije mere u rešavanju problema neprijatnog mirisa ali problem i dalje nije rešen, pokazuje istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

Umesto suzbijanja neprijatnog mirisa, za koji je utvrđeno da dolazi iz fabrike za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, Odeljenje za urbanizam, komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine odobrilo je kompaniji Farmina Pet Foods upotrebnu dozvolu za dogradnju objekta koji će uključiti i pokretanje nove proizvodne linije, saznaje VOICE

Potpisivanje ugovora i izgradnja fabrike

Opština Inđija i Farmina Pet Foods potpisale su ugovor o izgradnji fabrike u maju 2006. godine, vredan osam miliona evra. Tada je najavljeno da će proizvodni kapaciteti fabrike, u početnoj fazi, iznositi 10 tona po satu a za pet godina uslediće povećanje proizvodnje na 30 tona po satu. Rečeno je da će se mesečno u fabrici proizvoditi 850 tona hrane za kućne ljubimce, 90 odsto te proizvodnje će se izvoziti a više od polovine sirovina kupovaće se u Srbiji.

Do realizacije je došlo četiri godine kasnije (mart 2010. godine) kada su na svečanom otvaranju pored vlasnika kompanije, Anđela Rusa, prisustvovali i tadašnji predsednik opštine Inđija Goran Ješić, tadašnji potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, kao i tadašnji savetnik direktora uprave za veterinu u ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Zvonimir Rot. Posao u novootvorenoj fabrici pronašlo je 50 stanovnika opštine Inđija.

Samo godinu dana nakon svečanog otvaranja, stižu prvi problemi ne samo za porodice čiji su domovi u neposrednoj blizini fabrike već za sve građane te sremske varoši. Neprijatni mirisi koji su dopirali iz pravca “Farmine” bili su toliko nesnošljivi da je bilo, naročito u letnjem periodu, nemoguće otvoriti prozor. Neprijatni miris koji se širio gradom uvukao se u svako domaćinstvo te su predstavnici lokalne samouprave bili primorani da odmah reaguju.

Smrad se širi nadaleko, naročito leti

Opštinski inspektori su izašli na teren i obišli ugroženo područje kao  i samu fabriku međutim, utvrđeno je da rad fabrike Farmina Pet Foods nema negativnih uticaja na zdravlje ljudi, ne prouzrokuje nikakvo zagađenje vazduha, niti životne sredine,

I pored toga, Opštinska uprava je naložila nadležnima u Farmini hitnu ugradnju filtera za pročišćavanje vazduha, najkasnije do 1. marta naredne odnosno 2011. godine. U slučaju neizvršenja zakonom predviđene obaveze, fabrika će biti zatvorena, rečeno je tada u saopštenju Kabineta predsednika opštine Inđija.

U međuvremenu je ugrađen novi filter i postrojenje je nastavilo sa radom, ali to nije ublažilo neprijatni miris koji se širio i na razdaljini od pet kilometara od severoistočne radne zone u kojoj je smeštena fabrika.

Predstavnici lokalne samouprave su, narednih godina, na svakih šest meseci dobijali izveštaj o merenju nivoa zagađujućih materija u vazduhu Instituta za zaštitu na radu iz Novog Sada. U izveštaju Opštinske uprave za 2014. godinu, a koji se odnosi na Odeljenje za inspekcijske poslove, napominje se da su bile česte prijave građanja na pojavu neprijatnih mirisa koji potiču od delatnosti kompanije Farmina Pet Foods.  Ovaj privredni subjekat, navode u Odeljenju za inspekcijske poslove, svakih šest meseci dostavlja izveštaj o merenju nivoa zagađujućih materija u vazduhu koji vrši Institut za zaštitu na radu iz Novog Sada. U zaključku Instituta se navodi, stoji u izveštaju Odeljenja za inspekcijske poslove, da su emisije u granicama dozvoljenih parametara (u oba izveštaja Instituta u 2014. godini).

Pored novosadskog Instituta za zaštitu na radu, kvalitet vazduha merio je i beogradski. Kvalitet ambijentalnog vazduha (merenje aerozagađenja) meren je na teritoriji grada Inđija, na tri merna mesta – zgrada opštinske uprave, severoistočna radna zona (u kojoj je smeštena Farmina Pet Foods) i jugoistočna radna zona

U periodu od 7. decembra 2015. do 5. januara 2016. godine, kada je kvalitet vazduha merio Institut iz Beograda, zaključeno je da aerozagađenja u industrijskom delu naselja Inđije potiču prvenstveno od sagorevanja fosilnog goriva iz stacionarnih izvora koji se koriste za zagrevanje objekata ili za tehnološke procese i iz mobilnih izvora.

U izveštaju se napominje da se, na osnovu pregleda postojećih proizvodnji, može zaključiti da nema privrednih objekata u radu koji predstvljaju velike zagađivače.

Građani Beške rešili problem neprijatnog mirisa

Ekolozi iz Beške nisu „dangubili“ pa tamo više nema smrada

Pre četiri godine meštani Beške (opština Inđija) su takođe imali problem sa neprijatnim mirisom koji je, kako je utvrđeno, dolazio iz pravca Energo zelene. Vetar je nanosio neprijatan miris koji je obuhvatio skoro celo mesto. Isti miris je pored neprijatnosti prouzrokovao i peckanje u disajnim organima i bol u glavi. Za razliku od stanovnika Inđije, Beščani su problem rešili.

Na inicijativu Ekološkog pokreta Beška, ugovoren je sastanak sa predstavnicima te Energo zelene na kojem se pronađeno rešenje.

–  Odmah smo reagovali tako što smo o pomenutom problemu obavestili tadašnjeg predsednika opštine i inspektora za zaštitu životne sredine i tražili da reaguju u okviru svojih nadležnosti. Pored toga, ni mi nismo „dangubili“, već smo paralelno sa opštinskim organima, pozvali predstavnike pomenute firme da se sastanemo kako bi se pronašlo rešenje. Na sastanku smo tražili da nas uvere da se njihov rad vrši preko filtera i da nam dostave elaborat o ugrađenim filterima. Predstavnici Energo zelene su na sastanku rekli da se filteri ugrađuju i da oni sve rade kako bi rešili taj problem i kako bi dobili dozvolu za rad, kaže za VOICE Dalibor Petrović, predsednik Ekološkog pokreta Beške.

On dodaje da se nakon sastanka u Beški više nije osetio neprijatan miris, što je pokazatelj da su predstavnici Energo zelene ozbiljno shvatili problem.

– Jedan od dogovora je bio da se sastanci održavaju ne samo kada se pojavi neprijatan miris već i da se zajedno angažujemo u rešavanju problema sa uginulim životinjama  – rekao je Petrović i dodao da je Energo zelena u međuvremenu prestala sa radom zbog spora sa državom. što je stvorilo novi problem, odlaganja animalnog otpada.

Pored toga, navodi Petrović,  u Beški je 2005. godine postojao i problem prilikom izgradnje asfaltne baze kompanije “Alpina”, koji je takođe rešen.

– Ekološki pokret je organizovao peticiju u Beški kako bismo zaustavili izgradnju asfaltne baze. Akcija je sprovedena jer niko od tadašnjeg Saveta MZ Beška nije bio protiv izgradnje baze, a nisu ni bili upoznati sa štetama koje prouzrokuje rad baze. Peticija je urodila plodom pošto je zaustavljena izgradnja  i vraćeno je na dopunu dokumentacije, kao i dostavljanje analize procene uticaja na zaštitu životne sredine. Kako je izgradnja zaustavljena, predstavnici Alpine su sami zatražili sastanak sa predstavnicima Ekološkog pokreta Beška i tada prezentovali sve elaborate vezane za asfaltnu bazu kao i za filtere koji će biti ugrađeni tokom izgradnje. Ovim potezom je učinjen kvalitetan iskorak u borbi za kvalitetnu životnu sredinu u našem mestu, jer je peticiju podržalo skoro 2.000 meštana Beške. Radom asfaltne baze nije zabeležen ni jedan prekršaj u oblasti životne sredine i vršene su česte kontrole –  objašnjava za VOICE predsednik Ekološkog pokreta Beška.

Ni nova vlast nema rešenje za Farminu

U junu 2016. godine vlast, a i odgovornost, u opštini Inđija preuzela je Srpska napredna stranka ali nije pronađeno rešenje za problem koji muči stanovnike tog sremskog gradića.

Fabrika za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, je nastavila sa radom dok je neprijatan miris  nastavio da kruži čitavom varoši. Kao i ranijih godina, i 2016. godine građani su tražili pomoć predstavnika lokalne samouprave prvenstveno novog predsednika opštine Inđija, Vladimira Gaka.

Kako VOICE saznaje, inspektor Odeljenja za inspekcijske poslove je nastavio sa kontrolisanjem rada kompanije Farmina Pet Foods ali je rezultat uvek bio isti –  nema zagađenja.

Tokom leta ove godine, građani su se više puta obraćali lokalnoj samoupravi, da bi u avgustu predsednik opštine Vladimir Gak najavio “radikalnije“ mere pri rešavanju problema. Kako je rekao, predstavnici kompanije Farmina Pet Foods su mu čvrsto obećali da će izvršiti remont postojećih filtera.

– U toku je kolektivni godišnji odmor u Farmini i imamo čvrsta obećanja da će se izvršiti remont postojećih filtera kako bi se nivo neprijatnih mirisa smanjio na najmanju moguću meru. Imam čvrsta uveravanja da će to biti urađeno, u suprotnom mi ćemo biti primorani da preduzmemo radikalnije mere, izjavio je medijima predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak.

Dva meseca (oktobar 2017. godina) nakon što je prvi čovek opštine Inđija najavio “radikalnije” mere medijima je saopšteno da je izmeren nivo zagađenosti vazduha a da su rezutati – još jednom – pokazali da isparenja iz Farmine Pet Foods ne zagađuju vazduh i životnu sredinu.

Dogradnja objekta Farmine

Predsednik opštine Vladimir Gak zaboravio na predizborna obećanja

Umesto suzbijanja neprijatnog mirisa, za koji je utvrđeno da dolazi iz fabrike za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, Odeljenje za urbanizam, komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine odobrilo je kompaniji Farmina Pet Foods upotrebnu dozvolu za dogradnju objekta. koji će uključiti i pokretanje nove proizvodne linije, saznaje VOICE.

Naime, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržala je krajem 2016. godine fabriku Farmina Pet Foods kreditom od 7,25 miliona evra, koji je namenjen za dalji rast kompanije.

Kako je najavljeno, Farmina Pet Foods u Inđiji će ukupno investirati 14,5 miliona evra u program proširenja, koji će uključiti i pokretanje nove proizvodne linije. Planovi uključuju povećanje proizvodnje suve hrane, kao i investiciju u postrojenje za proizvodnju vlažne hrane za kućne ljubimce.

Istraživanje VOICE-a pokazuje da su predstavnici Farmine podneli zahtev za izdavanje upotrebne dozvole za dogradnju industrijskog objekta-skladišta, 6. aprila 2017. godine, ali da je on odbijen.

U obrazloženju Odeljenja za urbanizam, komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine, u koji je VOICE imao uvid, navodi se da, između ostalog, nedostaje i član komisije za tehnički pregled koji će pregledati da li su sprovedene mere određene Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu. Takođe, u obrazloženju piše da je izveštaj komisije za tehnički pregled predmetnog objekta, koga čine Zapisnik o tehničkom pregledu i Predlog komisije za tehnički pregled za izdavanje upotrebne dozvole – nepotpun,jer nedostaje tačka u kojoj se konstatuje da su sprovedene mere određene Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu.

Pred kraj meseca, tačnije 26. marta 2017.  godine, Farmini je odobrena upotrebna dozvola za dogradnju objekta, saznaje VOICE.

U rešenju za dobijanje upotrebne dozvole se navodi da je izrađena Studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Zapisnikom Komisije za tehnički pregled utvrđeno je da su glavnim projektom  ispunjene mere predviđene Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu.

Predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak, je u izjavi medijima rekao da je izuzetno zadovoljan što Farmina širi proizvodne kapacitete.

– To je dokaz da je opština Inđija bila pravi izbor, kada su se odlučili da baš ovde ulože svoj kapital. Fabrika Farmina Pet Foods je svakako jedna od najznačajnijih stranih investicija u našoj opštini, tako da proširenje kapaciteta i mogućnost novih zaposlenja naših sugrađana za nas predstavlja veliki podsticaj, a i ujedno dokaz da smo kao opštinsko rukovodstvo na pravom putu – rekao je Gak.

Proširenjem kapaciteta će svakako biti otvorena nova radna mesta, ali će – po svemu sudeći – stvoriti dodatne probleme građanima Inđije za koje, i pored predizbornih obećanja, ni nova vlast nema rešenje.

Miodrag Blečić (VOICE)