Skip to main content

Kula: Gradonačelnik prekršio jedan zakon, a odbornici koji ga štite prekršili drugi 

14. mar 2018. Lokalne samouprave
2 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Odbornici Skupštine opštine Kula su na nezakonit način glasali protiv inicijative Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje Perice Videkanjića sa funkcije predsednika opštine, navelo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a saznaje VOICE.

Ovakav stav upućen je opozicionom odborniku Hercenu Radonjiću koji se tom ministarstvu obratio pitanjem da li je javnim glasanjem kojim se odbacuje inicijativa Agencije prekršen još jedan zakon. Naime, Zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno je da se predsednik opštine bira i razrešava tajnim a ne javnim glasanjem, kako su to učinili odbornici SO Kula na vanrednoj sednici 30. januara ove godine.

Ovu neregularnost nije uočila Agencija za borbu protiv korupcije koja je – nakon što joj je SO Kule dostavila zapisnik sa sednice – obustavila dalji postupak protiv “naprednjačkog” gradonačelnika.

“Mišljenja smo da su u konkretnom slučaju odbornici SO Kula o navedenoj inicijativi mogli odlučivati samo tajnim glasanjem”, zaključuje se u dopisu Ministarstva koji je potpisao državni sekretar Zoran Kasalović. On je napomenuo da je odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi određeno da se predsednik opštine bira i razrešava pre isteka mandata – tajnim glasanjem.

Skupština opštine Kula je 30. januara vanredno zasedala povodom inicijative Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje Perice Videkanjića sa funkcije predsednika opštine.

Umesto da se bave sadržajem inicijative u kojoj se obrazlažu razlozi za razrešenje Videkanjića – od višemilionskih iznosa koje je putem javnih nabavki prihodovalo preduzeće “Molimentum” njegovog rođenog brata Zorana Videkanjića do dodele državnih oranica po pravu prečeg zakupa zanatskoj radnji njegove supruge Natalije Videkanjić – odbornici SNS-a usmerili su se na hvalospeve na račun predsednika opštine i čelnika lokalnih “naprednjaka”, ali i na uvrede na račun Agencije za borbu protiv korupcije.

Agencija je, ubrzo nakon sednice, reagovala povodom uvredljivih izjava odbornika i najavila da će preduzeti mere iz svoje nadležnosti čim dobije zapisnik sa sednice. Međutim, polovinom februara, Agencija je donela zaključak da se postupak protiv Perice Videkanjića okončao odlukom Skupštine opštine Kula.

“Skupština opštine Kula je obavestila Agenciju o tome da je ova skupština opštine na svojoj sednici 30. januara donela odluku kojom se ne prihvata preporuka za razrešenje Perice Videkanjića sa javne funkcije predsednika opštine Kula čime je okončan postupak pred Agencijom protiv Perice Videkanjića”, obavestila je Agencija VOICE.

Obaveštenje je potpisao novoizabrani direktor Dragan Sikimić, koji se od samog stupanja na čelo Agencije optužuje za povezanost sa Srpskom naprednom strankom.

R. Ivanoska (VOICE)