Skip to main content

NDNV i Gong promovisali dokumentarce o ruskom uticaju u energetici Srbije i Hrvatske

24. maj 2023. Aktuelno
2 min čitanja

"Svaka igra, svaka dobiva" i "Kese nam NISu sestre"

Nevladine organizacije Gong iz Zagreba i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) iz Novog Sada promovisali su u glavnom gradu Hrvatske dva dokumentarna filma, koja govore o energetskom uticaju Rusije u Hrvatskoj i Srbiji.

Gong je snimio dokumentarac „Svaka igra, svaka dobiva“, autorke Silvane Menđušić, a NDNV je snimio dokumentarac „Kese nam NISu sestre“, autora Darka Špera.

Kako su objasnili na sinoćnoj premijeri u zagrebačkom bioskopu Urania, filmovi su rezultat regionalne analize stranih uticaja u energetskom sektoru Hrvatske i Srbije.

Izvršna direktorka Gonga Oriana Ivković Novokmet ocenila je da je energetska kriza uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu otkrila razmere političke ranjivosti zemalja ovisnih o uvozu ruskog gasa.

“Dok Hrvatska zbog skandaloznih odluka u upravljanju kompanijom INA otkupljuje vlastiti gas po višestruko većim cenama, Srbija zbog energetskog sporazuma s Rusijom stagnira u pregovorima za pristup EU”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, brojne odluke u tom sektoru donete su na štetu javnog interesa, a pritom su iznedrile bogate pojedince koji neretko koriste finansijsku i društvenu moć, kako bi dodatno oslabili demokratske procese u ionako krhkim demokratijama“, piše u pratećem pozivu.

Jedan od autora analize, finansijski direktor NDNV-a Miloš Katić podsetio kje da ni 15 meseci nakon ruske agresije na Ukrajinu, Srbija nije uvela sankcije Rusiji i dodao da to dovoljno govori o tome koliko je jak uticaj Rusije u Srbiji.

Darko Šper ocenio je da bi diversifikacija energetskih izvora i rešavanje pitanja ruskog većinskog vlasništva u NIS-u morao biti prioritet Vlade Srbije, kako bi se smanjio štetni uticaj Rusije na Srbiju.

Dokumentarni filmovi su proizvod dugogodišnje saradnje Gonga i NDNV-a, koji su već ranije sproveli jednu analizu stranih uticaja u energetskom sektoru te snimili dokumentarne filmove „Gospodari plina“ i „Ide gas“, uz podršku američke fondacije NED.

(Autonomija)