Skip to main content

NDNV i Gong u utorak u Zagrebu promovišu dokumentarce o ruskom uticaju u energetici Srbije i Hrvatske

22. maj 2023. Aktuelno
< 1 min čitanja

"Svaka igra, svaka dobiva" i "Kese nam NISu sestre"

Nevladine organizacije Gong iz Zagreba i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) iz Novog Sada promovisaće sutra u glavnom gradu Hrvatske dva dokumentarna filma, koja govore o energetskom uticaju Rusije u Hrvatskoj i Srbiji, saopštio je danas NDNV.

Gong je snimio dokumentarac „Svaka igra, svaka dobiva“, autorice Silvane Menđušić, a NDNV je snimio dokumentarac „Kese nam NISu sestre“, autora Darka Špera, precizira se u saopštenju.

Dodaje se da su filmovi rezultat regionalne analize stranih uticaja u energetskom sektoru Hrvatske i Srbije, a premijerno će biti prikazani u zagrebačkom bioskopu Uranija.

Pored autora filmova, premijeri će prisustvovati izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet i finansijski direktor NDNV-a Miloš Katić.

„Energetska kriza uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu otkrila je razmere političke ranjivosti zemalja ovisnih o uvozu ruskog gasa. Dok Hrvatska zbog skandaloznih odluka u upravljanju kompanijom INA otkupljuje vlastiti gas po višestruko većim cijenama, Srbija zbog energetskog sporazuma s Rusijom stagnira u pregovorima za pristup EU. Brojne odluke u ovom sektoru donete su na štetu javnog interesa, a pritom su izjedrile bogate pojedince koji neretko koriste finansijsku i društvenu moć, kako bi dodatno oslabili demokratske procese u ionako krhkim demokracijama“, piše u pratećem pozivu.

Filmovi su proizvod dugogodišnje saradnje dve nevladine organizacije, koji su već ranije sproveli jednu analizu stranih uticaja u energetskom sektoru te snimili dokumentarne filmove „Gospodari plina“ i „Ide gas“, uz podršku američke fondacije NED.

(Autonomija)