Skip to main content

Odžaci: Voda tvrda, a novac nepotrošen

01. okt 2017. Izdvajamo
7 min čitanja

U proteklih 13 godina lokalne vlasti u Odžacima pokazale su da su kadre da kod pokrajinskih vlasti obezbede novac za  „omekšavanje“ vode u lokalnom vodovodu. Ispostavilo se – ne i da taj novac iskoriste i time spreče mogućnost da čitavo mesto, kao pre nekoliko meseci, ostane bez vode.

Osim s planiranim restrikcijama, kao posledice prekomerne potrošnje vode, Odžačani su letos, pri visokim temperaturama, ostajali bez vode i neplanski – zbog havarije na centrifugalnim pumpama koje potiskuju vodu u sistem. Kao uzrok otkazivanja pumpi, zvaničnici iz lokalnog komunalnog preduzeća naveli su visoku koncetraciju kamenca u vodi.

Vraćanje u ne tako davnu prošlost i ponovno susret Odžačana s cisternama s vodom ogolio je činjenicu da voda prebogata kamencem, tzv. „tvrda“ voda, ne stvara problem samo domaćinstvima, u vidu uništavanja bojlera i veša prilikom pranja, već da može da dovede u pitanje i samo funkcionisanje vodosnabdevanja.

Od 2004. godine od kada datira problem s „tvrdom“ vodom u lokalnom vodovodu, odžačke vlasti su u nekoliko navrata uspevale da „omekšaju“ pokrajinske vlasti i da ishoduju novac za rešavanje tog problema. I pored obezbeđenog novca, problem je, međutim, ostao do danas, pokazalo je istraživanje VOICE-a.

Od 2007. godine za potrebe sanacije postojećeg postrojenja za pripremu vode u Odžacima odlukama UO Fonda za kapitalna ulaganja APV (danas Uprava za kapitalna ulaganja) toj lokalnoj samoupravi odobreno je 113.821.228,70 dinara.

Iako je najveći deo novca bio namenjen za „omekšavanje“ vode, na kraju ni dinar nije bio utrošen za tu namenu – ili zbog sudskog spora i posledičnog raskidanja ugovora s izvođačem radova ili zbog toga što u ispunjavanju uslova za „povlačenje“ već odobrenog novca opštinske vlasti i nisu bile preterano ažurne.

Poslednju tranšu za „omekšavanje“ odžačke vode od 62 miliona dinara UO Fonda za kapitalna ulaganja odobrio je septembra 2013. godine, nekoliko meseci pre lokalnih izbora u toj opštini. Međutim, ne samo da je taj novac ostao neiskorišćen, a problem s vodom nepromenjen, nego do danas nije usledio nijedan novi zahtev Pokrajini za pomoć u finansiranju izgradnje postrojenja za „omekšavanje“ vode.

Prema dostupnim dokumentima sa sajta lokalnog komunalnog preduzeća JKP „Usluga“, to preduzeće je u svoj program poslovanja za 2016. i 2017. godinu unelo i završetak izgradnje postrojenja za „omekšavanje“ vode i za to predvidelo ulaganje od 100 miliona dinara dobijenih „od viših nivoa vlasti“.

Direktor tog preduzeća Nikola Arsić kaže za VOICE da je u pitanju važan projekat za mesto Odžaci i da je otuda normalno da se svake godine uvrštava u plan poslovanja za narednu godinu. Potvrđuje takođe nameru da se za potrebnih 100 miliona dinara Opština obrati Upravi za kapitalna ulaganja, ali napominje da to nije moguće „sve dok traje sudski spor s ranijim izvođačem na sanaciji postrojenja za pripremu pijaće vode“.

„Dok se spor s firmom ’Tehnomag term’, zbog neispunjavanja ugovornih obaveza u vezi s omekšavanjem vode iz 2007. godine vode, ne okonča, mi ne možemo da tražimo novac za istu namenu od viših nivoa vlasti“, naveo je Arsić u razgovoru za VOICE.

Opština Odžaci, međutim, jeste to učinila pre četiri godine, dakle i nakon otpočinjanja sudskog postupka. Na pitanje VOICE-a kako je Opština ne samo mogla da konkuriše nego i da dobije novac za „omekšavanje“, Arsić je zazvučao zatečeno te je rekao da ne zna „jer u to vreme nije radio u preduzeću“.

Muke od početka veka

Bukvalno od početka ovog veka do danas Odžaci su se suočavali s raznim, povremeno nimalo bezazlenim problemima s kvalitetom vode iz lokalnog vodovoda. Nakon što je iz vode uklonjen arsen, iz sveže iskopanih plićih bunara potekla je 2004. „tvrda“ voda, a potom su se u vodovodu pojavili crvići (nematode) te opasna bakterija Pseudomanas aeroguinosa.

Iz tih razloga sanitarna inspekcija je od 2002. do danas u nekoliko navrata zabranjivala za piće vodu iz vodovoda, a Odžačani su u tim periodima bili prinuđeni da se snabdevaju vodom iz cisterni. Prema nekim računicama, Odžačani su se nakon 2002. godine iz cisterni snabdevali sveukupno blizu dve i po godine!

Sa 46 miliona dinara koje je odobrio Fond za kapitalna ulaganja, Opština je 2007. nameravala da sveobuhvatno reši problem s vodom, tražeći od firme Tehnomag term da uništi nematode u vodi te da izgradi postrojenje za „omekšavanje“ vode, za šta je toj firmi isplaćen avans od 11,5 miliona dinara. Zbog neispunjavanja ugovornih obaveza, Tehnomag term je završio na sudu, a u novembru 2012. raskinut je ugovor s tim izvođačem, pokazuju podaci Uprave za kapitalna ulaganja.

„Raskidom Ugovora br. 438-10/2007 od 19.10.2007. godine i Aneksa br 02/2008 uz Ugovor br. 438-10/2007“ od 02.06.2008. godine prestala je da postoji obaveza finansiranja tog projekta. S pokretanjem sudskog spora, i Fond za kapitalna ulaganja zaustavio je finansijsku realizaciju projekta do okončanja sudskog postupka, o čemu je obavešten i Privredni sud u Somboru 26.9.2011. godine“, navodi se u odgovoru Uprave za kapitalna ulaganja dostavljenom VOICE-u.

Nakon što je obustavljeno finansiranje a potom i raskinut ugovor s Tehnomag termom, Odžaci 2013. godine dostavljaju Fondu za kapitalna ulaganja novi zahtev za odobravanje finansija za „omekšavanje“ vode. Zahtev je ispostavljen na 62 miliona, što bi uz ranije odobrena a nerealizovana sredstva iznosilo oko 102,3 miliona dinara – to je, otprilike, iznos na koji JKP „Usluga“ svake godine u svom planu poslovanja na narednu godinu procenjuje vrednost završetka postrojenja za „omekšavanje“ vode.

Poltika zabranila saradnju?

Upravni odbor Fonda za kapitalna ulaganja APV odobrio je 18. septembra 2013. godne Opštini Odžaci traženi iznos od 62 miliona dinara za „omekšavanje“ vode, i iz JKP „Usluga“ 15. oktobra stiže zahtev za davanje saglasnosti za sprovođenje javne nabavke.

Krajem oktobra iz tog preduzeća poručuju čak da će, zahvaljujući odobrenom novcu, posao s „omekšavanjem“ vode biti gotov „do kraja te godine“.

Kako saznaje VOICE, Fond, međutim, nije dao saglasnost za sprovođenje javne nabavke u tom trenutku i na kraju je tih 62 miliona ostalo neiskorišćeno.

Iako i dalje ne postoje zvanične potvrde za postojanje političke dimenzije u čitavoj priči, indikativno je da je, s jedne strane, zahtev za finansiranje upućen uoči lokalnih izbora u decembru 2013. godine, dok je, s druge strane, na tim izborima lokalnu vlast u Odžacima Demokratska stranka prepušta Srpskoj naprednoj stranci.

Međutim, do identične promene na nivou Pokrajine dolazi tek sredinom 2016. godine i to bi, po rečima sagovornika VOICE-a, moglo da uputi na zaključak da je do tada verovatno politika diktirala ponašanje lokalnih vlasti u Odžacima prema Fondu za kapitalna ulaganja.

Bivši direktor Uprave za kapitalna ulaganja (UKU) Nebojša Malenković kaže za VOICE kako veruje da su političke razlike između vlasti u Odžacima i u Banovini kumovale odustajanju od povlačenja novca za „omekšavanje“ vode.

„Verujem da je iza toga bila neka politička odluka, možda je čak u pitanju šira zabrana lokalnim samoupravama da sarađuju s Fondom, i kasnije Upravom, kao i sa pokrajinskom vlašću dok ju je predvodila Demokratska stranka“, kaže Malenković u razgovoru za VOICE.

Iz Malenkovićeve bivše firma danas pak objašnjavaju da je na njihov zahtev da lokalne samouprave kandiduju prioritetna kapitalna ulaganja u 2014, kako bi se u budžetu APV za tu godinu obezbedila sredstva, iz Odžaka 26. novembra 2013. stigao samo zahtev samo za finaniranje revitalizacije i izgradnje kolovoza u vrednosti od 5,6 miliona dinara. Ta investicija, kako saopštava UKU, uvršten je u rebalans budžeta za 2014. godinu.

Predsednica Opštine do januara 2014. Izabela Šerić (DS) tvrdi, međutim, da Odžaci do kraja njenog mandata nisu odustajali od novca koji je obezbedio Fond i da to, kako navodi, pokazuje lokalni budžet za 2014. godinu kojim je bilo predviđeno i da Opština učestvuje u finansiranju „omekšavanja“ vode.

„Sve što je nova vlast nakon decembarskih izbora trebalo da uradi je bilo da dostavi Fondu potrebnu dokumentaciju i da započnu posao, ali to oni nikad nisu uradili“, navodi Izabela Šerić u izjavi za VOICE.

VOICE je od Opštine Odžaci zatražio obrazloženje za odluku da se ne iskoristi 62 miliona dinara po zahtevu iz 2013. godine, ali i o tekućim planovima za rešavanje problema „tvrde“ vode, međutim, ni posle sedam dana nismo dobili odgovore na upućena pitanja.

Upravi nema ko da piše

Šta god da je dovelo do toga da Odžacima propadne novac koji je u septembru 2013. odobrio Fond, tamošnje lokalne vlasti nikad se više nisu obratile Fondu odnosno Upravi za kapitalna ulaganja APV u nastojanju da uz pomoć te institucije konačno reše 13 godina stari problem s vodom.

„Nakon dopisa iz novembra 2013. godine Opština Odžaci nije se više obraćala Fondu za kapitalna ulaganja u vezi sa nastavkom finansiranja adaptacije (sanacije) postrojenja za pripremu vode za piće, niti je konkurisala na javnim konkursima Uprave za kapitalna ulaganja za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti vodosnabdevanja i zaštite životne sredine sa projekom sanacije postrojenja za pripremu vode za piće“, piše u odgovoru koji je VOICE-u dostavila Uprava za kapitalna ulaganja.

Odžačka voda, čija tvrdoća prelazi 30 nemačkih stepeni (do 10 stepeni smatra se da je voda normalna, odnosno da je „meka“) taloži kamenac u bojlerima i prilično oštećuje veš pri pranju u veš mašini. Lokalni novinar Stevan Miler svedoči za VOICE da je prinuđen da najmanje jednom godišnje menja grejače u kućnim bojlerima, dok je kompletna promena bojlera neophodna posle nekoliko godina.

„S tim se suočava barem 90 odsto Odžačana, ali mi se čini kao da smo se na sve to navikli i tek ponekad čujem gunđanje na tu temu“, navodi Miler.

Problem s „tvrdom“ vodom, međutim, ne dotiče samo domaćinstva, iako bi i to morao da bude dovoljan razlog za reakciju lokalnih vlasti. I pre havarije s centrifugalnim pumpama, krajem juna i početkom jula, odžačkom komunalnom preduzeću kamenac je pravio problem u održavanju sistema.

Tako, u izveštaju o radu JKP Usluga za 2015. godinu navodi se da su „kvarovi na vodovodnoj mreži rezultat pucanja vodovodnih cevi“ i da je taj problem dodatno komplikovala i činjenica „da se zbog kamenca ne mogu zatvoriti ventili pa se za vreme otklanjanja pojedinih kvarova morala iskopčavati voda u celom naseljenom mestu Odžaci“.

„Otprilike, na svake dve nedelje ventile je potrebno promeniti, toliko znaju biti oštećeni od kamenca, kaže za VOICE Nikola Arsić, direktor JKP Usluga.

Letos je kamenac onesposobio centrifugalnu pumpu i tako ostavio Odžačane privremeno bez vode, uz već postojeće restrikcije na koje su od druge polovine juna bili osuđeni zbog prekomerne potrošnje vode.

U jednom trenutku, svedoči direktor Arsić, „van stroja“ su bile sve tri pumpe – uz jedinu koja se stalno koristi, stradale su i dve do tada potpuno nekorištene. To je izazvalo nestanak vode, ali je, srećom, trajalo samo dan-dva, dok smo s restrikcijama, kao meri zbog preterane potrošnje, morali da nastavimo, objašnjava Arsić.

Inače, kako nam je rečeno u Upravi za kapitalna ulaganja, novi konkursi za finansiranje i sufinansiranje projekata, u skladu s predstojećim pokrajinskim budžetom za 2018. godine, biće raspisani početkom naredne godine.

Zvuči kao dobra prilika…

Denis Kolundžija (VOICE)