Skip to main content

Pantović: Izvršitelji rade u interesu poverilaca

17. avg 2019. Aktuelno
2 min čitanja

Autor

"Novinar od 2001. godine. Počeo je u novosadskoj TV produkciji "UrbaNS” koja je, u sklopu ANEM-a, funkcionisala i kao dopisništvo TV B92 iz Beograda. Nakon toga, radio je nekoliko godina u novosadskom "Građanskom listu", i pisao za portale "Autonomija.info", "Magazin Vojvodina" i međuregionalnu agenciju "AIM-ng". Od februara 2017. saradnik VOICE-a. Karikaturista portala "Autonomija.info" od maja 2016. godine. Dobitnik godišnje nagrade NDNV-a 2018. godine za analitičko novinarstvo."

Nalazimo se u jednom stanu koji nije stan, on je tvrđava, zabranjena zona u kojoj živi porodica čija imovina je spakovana u torbama i kojoj već u ponedeljak može doći izvršitelj i izbaciti je na ulicu, istakao je danas aktivista Združene akcije „Krov nad glavom“ Nemanja Pantović na tribini „Život pod opsadom“. Tribinu je u svom stanu u centru Novog Sada organizovala porodica Ninić, koja se mesecima suočava s izvršiteljima, u saradnji sa Združenom akcijom „Krov nad glavom“, a na njoj su svoja iskustva podelili ljudi koji se bore da sačuvaju i vrate svoje domove, kao i aktivisti koji im u tim naporima pomažu: Slobodanka Ninić, Verica Vajdić i Nemanja Pantović.

Na tribini je ocenjeno da je najveći problem to što je u zakonu dobar deo važnih normi ostavljen u načelu, čime je ostavljeno sudijama da ih tumače kako žele, što dovodi do „brutalnih rešenja“.

– Sve se radi u interesu poverilaca, danas u interesu jednog kupca, drugi put u interesu banke ili korporacije, ili sina izvršitelja, jer se zakoni i pišu po njihovom slovu. Ovo je treći krug tranzicije gde će da prodaju privatnu imovinu građana, pa ćemo svi ostati na ulici – rekao je Nemanja Pantović.

Neposredno pred početak tribine, pred stanom se pojavio i jedan od kupaca, Bojan Rastovac, koji je negirao navode Ninića da je nezakonito kupio njihov stan. On je rekao da je u januaru ove godine postignut sporazum o prodaji stana sa Ninićima, a da su se oni kasnije predomislili, te da su i sami oglašavali stan na prodaju, ali neuspešno.

Slobodanka Ninić je na tribini demantovala njegove reči, navodeći da njen muž jeste s njim postigao dogovor, ali da kupac taj dogovor nije ispoštovao.

– Suprug je pristao na to da oni prodaju stan i plate troškove izvršenja, ali oni to nisu ispoštovali. To je sve bio pritisak, ucena, zbog čega je moj muž podneo i krivične prijave – rekla je Slobodanka dodajući da njoj pripada pola stana, a da su to ignorisali i izvršitelja i kupac.

„Krov nad glavom“ je u pozivu za tribinu podsetio da je pri petom pokušaju iseljenja 7. avgusta, policija planirala na prevaru da iseli porodicu Ninić, jer je supružnike pozvala na razgovor u policijsku stanicu u isto vreme dok je izvršiteljka, uz pomoć policije, pokušala nasilno da uđe u stan. Pošto je Slobodanka ostala kod kuće, uspela je da se sama odbrani, tako što je stan polila benzinom i zapretla da će zapaliti stan.

Združena akcija „Krov nad glavom“ od 2017. godine organizuje solidarne akcije odbrane stanova i kuća koji su predmet izvršenja, odnosno prinudne prodaje i oduzimanja domova od strane privatnih preduzetnika – takozvanih „javnih izvršitelja“. Tokom odbrana domova, solidarni građani i komšije su zajedno sa porodicama koje brane, uspevali da odole sili policije, pri čemu su često bili izloženi privođenju, novčanim i krivičnim kaznama, naveli su u u toj organizaciji.

Dalibor Stupar (VOICE)