Skip to main content

Pet lokalnih pokreta izašlo iz Građanskog fronta

12. sep 2019. Aktuelno
2 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Organizacije Samo lokalno iz Bečeja, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Jasno i glasno iz Požarevca i Samo jako iz Mladenovca napustile su Građanski front. Zajedničkom izlasku ove četiri organizacije prethodio je nedavni izlazak zrenjaninskog Građanskog preokreta.

Četiri organizacije oglasile su se zajedničkim saopštenjem u kome između ostalog kao razloge za ovakvu odluku navode da “Građanski Front za pet meseci od osnivanja nije uspeo da usvoji osnivački niti programski akt, nije uspeo da se registuje, niti da se aktivno uključi u politički život Srbije koji vapi za novom političkom snagom”.

“Nakon velikog početnog entuzijazma i želje za radom na ostvarivanju ideje o udruživanju lokalnih solidarnih i transparentnih organizacija sa jednakim pravima u Građanski front, a nakon ozbiljne analize dosadašnjeg rada Građanskog fronta došli smo do zaključka da nismo uspeli da stvorimo funkcionalan format koji bi svojim delovanjem blagotvorno uticao na oporavak obolele političke scene i konkretnim radom doprineo rešavanju realnih problema građana Srbije”, navodi se u saopštenju.

Organizacije iz Bečeja, Vrbasa, Mladenovca i Požarevca ukazale su na neravnopravan odnos između tzv. “osnivača” iz inicijative Ne davimo Beograd (Beograd), Lokalnog Fronta (Kraljevo) i Ujedinjenog pokreta slobodnih stranara (Niš) i ostalih članica unutar Građanskog fronta. O ovom problemu, navodi se u saopštenju, nije se raspravljalo, što je blokiralo rad asocijacije.

Nepreuzimanje odgovornosti “osnivača” Građanskog fronta za skorašnji izlazak Građanskog preokreta iz asocijacije, kao i ostavke istaknutih članova kao što je prof. Đokica Jovanović za ove četiri organizacije su, kažu, “jasan signal nedostatka volje za dalji razvoj Građanskog Fronta”.

Da podsetimo, zrenjaninski GP je na svom portalu objavio svoju odluku da izađe iz Građanskog Fronta, a kao glavne razloge naveli su da “Građanski front za četiri meseca nije usvojio programski dokument, nije se registrovao, a najvažnije od svega – izostao je bilo kakav politički i terenski rad pod tim imenom”.

“Građanski preokret je, odlučujući da napusti Građanski front, imao u vidu vekovima dokazano Katonovo pravilo da ono što ne valja od početka, ne može ni vreme da popravi.”, navodi se u saopštenju zrenjaninskog GP.

Svih pet organizacija koje su izašle iz GF najavile su da se ostati posvećene saradnji sa lokalnim pokretima širom Srbije na bazi solidarnosti, ravnopravnosti, međusobnog uvažavanja i pomaganja.

Građanski front se nije zvanično oglasio povodom izlaska Građanskog preokreta iz asocijacije, ali je na sajtu inicijative Ne davimo Beograd objavljeno saopštenje pod naslovom “U novu fazu razvoja Građanskog fronta bez četiri organizacije” u kome se “zahvaljuju na saradnji” organizacijama iz Bečeja, Vrbasa, Mladenovca i Požarevca i najavljuju “novu fazu rada u koju Građanski front ulazi i sa željom da proširi svoje članstvo kroz prisustvo u više gradova i u skladu sa time u planu su tribine u Kragujevcu, Novom Sadu i drugim gradovima”.

Da podsetimo, 13. aprila 2019. godine u Beogradu, trinaest organizacija je potpisalo Platformu Građanskog fronta i najavilo rad na stvaranju nove građanske asocijacije. Sporazum su u Centru za kulturnu dekontaminaciju potpisali Ne davimo Beograd, Pokret slobodnih stanara iz Niša, Lokalni front iz Kraljeva, Lokalni front iz Valjeva, Lokalni front iz Vlasotinca, Samo jako iz Mladenovca, Kritična masa iz Kule, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Pokret „Jasno i glasno“ iz Požarevca, Inicijativa za Požegu, Građanski preokret iz Zrenjanina, Samo lokalno iz Bečeja i Bez straha iz Apatina.

Ranka Ivanoska (VOICE)