Skip to main content

Tužilaštvo još uvek bez odluke o prijavi za seču na Kameničkoj adi

07. apr 2023. Aktuelno
3 min čitanja

"Tužilaštvu još uvek nije dostavljena predmetna dokumentacija"

Autor

"Novinar od 2001. godine. Počeo je u novosadskoj TV produkciji "UrbaNS” koja je, u sklopu ANEM-a, funkcionisala i kao dopisništvo TV B92 iz Beograda. Nakon toga, radio je nekoliko godina u novosadskom "Građanskom listu", i pisao za portale "Autonomija.info", "Magazin Vojvodina" i međuregionalnu agenciju "AIM-ng". Od februara 2017. saradnik VOICE-a. Karikaturista portala "Autonomija.info" od maja 2016. godine. Dobitnik godišnje nagrade NDNV-a 2018. godine za analitičko novinarstvo."

Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Novom Sadu još uvek nije donelo oduku o tome hoće li pokrenuti istragu za seču više desetina stabala na Šodrošu, rukavcu Dunava i zelenoj oazi Novog Sada, nakon krivične prijave koju je podnelo udruženje građana „Svet i Dunav“, potvrđeno je za VOICE iz tužilaštva.

VOICE se Tužilaštvu obratio sa pitanjima u vezi sa prijavom podnetom 22. marta budući da su aktivisti javno rekli da im je iz te institucije usmeno rečeno da „postoje osnovane sumnje da je došlo do nezakonite seče šume“.

U odgovoru iz OJT-a precizira se kako je već 23. marta izvršen vanredni inspekcijski nadzor od strane Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, shodno zakonskim ovlašćenjima, u pogledu postupanja JP „Vojvodinašume“.

Precizira se i da je na pomenutom području spoveden inspekcijski nadzor, nakon čega je javnost obaveštena da „među predmetnim stablima nisu uočena stabla sa dupljama koja predstavljaju mesto gnežđenja ptica ili služe za hibernaciju slepih miševa“, te da na osnovu uviđaja, dokumentacije, prikupljenih izjava i izveštaja kao stručnog mišljenja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, „nisu uočene nezakonitosti i nepravilnosti u domenu nadležnosti ove institucije“.

„Imajući u vidu sve navedeno, kako ovom Tužilaštvu još nije dostavljena predmetna dokumentacija, zapisnici i dr. u vezi sa navedenim, javnotužilačka odluka će biti donetanakon dostavljanja iste, a na osnovu prikupljenih dokaza i sagledavanja činjeničnog stanja“, poručeno je iz tužilaštva.

Prijavu za nezakonitu seču stabala na zaštićenom vodnom zemljištu Kameničke ade u ime „Svet i Dunav“ podnela je Daniela Stojković Jovanović.

Ona za VOICE kaže da je prijavu 22. marta zaprimio dežurni tužilac OJT Aleksandar Pavlović, nakon čega do danas kao zainteresovana strana nisu informisani o toku strage.

„Izvršiću uvid u predmet broj KTR 1100/23 u ponedeljak 10. aprila 2023. godine, a nakon toga imam zakazan sastanak sa javnim tužilaštvom“, najavila je Daniela Stojković Jovanović.

Napominje i da ju tužilaštvo nije zvalo da dopuni dokumentaciju, ali da je istog dana kada je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode obelodanio kako na predmetnom području nisu uočene duplje na drveću u kojima se gnezde ptice, i tužilaštvu i navedenom zavodu dostavljen demanti u vidu fotografija načinjenih istog dana na Šodrošu.

Uz demanti, nastavlja ona, dostavljena je i sva dosadašnja dokumentaciju koja se odnosi na Bernsku žalbu, odgovor Ministarstva za zaštitu prirode kao i Odluku Bernske konvencije. Bernska konvencija se stara o očuvanju evropske divlje flore i faune.

„Važno je istaći da je Zavod u kršenju međunarodnog prava. kao i Koridori Srbije, CRBC kompanija i Javno preduzeće Vojvodinašume, jer su – suprotno pozitivnim pravnim tekovinama – uz rapidno kršenje kako nacionalnih zakona, propisa i administrativnih procedura tako i međunarodnog prava, beskrupulozno se ne obazirući na otvoreni postupak pred Bernskom konvencijom pristupili goloj seči na zaštićenom vodnom zemljištu Kameničke ade i Šodroša“, istakla je ona.

Daniela Stojković Jovanović dodaje da su o svemu obaveštene i međunarodne institucije, među kojima su najznačajnije ICPDR (Internacionalna komisija za zaštitu reke Dunav) i Bernska konvencija.

„Sledeći sastanak Bernske konvencije zakazan je za 17. i 18. april 2023. godine, nakon koga očekujemo i drugu Odluku Bernske konvencije povodom naše žalbe. Ovde posebno ističem da je status žalbe stand by, jer država Srbija u svom prvom odgovoru nije dala adekvatan odgovor. Izveštaj (fotografije, video zapisi i dr) o nezakonitoj seči biće uvršten u ranije dostavljenu dopunu Bernskoj žalbi, što je pozitivan odgovor sekretarijata Biroa Bernske konvencije“, napominje Daniela Stojković Jovanović.

Podsetimo, policija je tokom četiri dana (22-25. marta) asistirala radnicima JP „Vojvodinašume“ koji su isekli više desetina stabala na Šodrošu i Kameničkoj adi. Zbog protesta uhapšeno je i, sa devet prekršajnih i jednom krivičnom prijavom, pušteno istog dana na slobodu desetoro aktivista.

Nakon seče, na gradilištu nema obimnijih radova, a u četvrtak, 6. aprila, su odbornici Skupštine grada Novog Sada glasali da se državi prenese vlasništvo nad 69 parcela na Limanu, Telepu, Šodrošu i Sremskoj Kamenici, jer je njeno vlasništvo nad pomenutim parcelama uslov za dobijanje dozvole za igradnju mosta preko Dunava u nastavku Bulevara Evrope.

Dalibor Stupar (VOICE, foto: Autonomija)