Skip to main content

Antimigrantski pečati iz Sombora i na sajtu Booking.com

24. jun 2022. Istraživanja
2 min čitanja

Zabrana isključivo "za ove druge"

Autori

Vanja Velisavljev

Pečati na kojima piše “NO MIGRANTS” mogu se pronaći na poznatom sajtu za iznajmljivanje smeštaja Booking.com. Reč je o smeštajima u Somboru, u kojima izbeglice očigledno nisu dobrodošle, a Booking to toleriše uprkos eksplicitnom govoru mržnje.  

Vlasnik jednog od spornih prenoćišta, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je razlog za postavljanje ovakvog sadržaja taj što je njegov smeštaj “bio uništen nakon boravka izbeglica“. Prema njegovim rečima, dvoje izbeglica sa Bliskog istoka iznajmili su apartman, napravili štetu u sobi i pozvali još ljudi koji tu prenoćili nenajavljeno. Popravka ga je, tvrdi, izašla gotovo isto kao i ulaganje u sam nameštaj.

Na pitanje da li se ova oznaka odnosi i na sve prisutnije izbeglice iz Ukrajine, rekao je da ne, već je ova zabrana isključivo „za ove druge“.

Čija je odgovornost govor mržnje u ovom slučaju?

O svemu ovome VOICE je kontaktirao i Booking, ali nisu odgovorili na postavljena pitanja do objavljivanja teksta.

Upitani da li i kako se može sprečiti diskriminacija ove vrste, Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije odgovorio je da „svako ima pravo da iznajmljuje svoj privatan smeštaj i da raspolaže svojom imovinom kako hoće“, ali i da „pored ovog smeštaja, u Somboru postoje i mnogi drugi koji primaju migrante“.

Govor mržnje, kao i diskriminacija, zabranjeni su Ustavom i zakonom. Ustavom u članu 21 garantuje se zabrana diskriminacije, neposredna ili posredna, po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invaliditeta.

Ovo nije prvi slučaj da izbeglice u Somboru postaju tema u medijima. Radio Slobodna Evropa prošle godine pisao je o stanodavcu koji je svoj smeštaj izdavao svima, bez obzira na to odakle dolaze. Njegovu fotografiju su pripadnici Narodne patrole, ekstremno desničarske organizacije koja širi mržnju prema migrantima, stavili na plakate kojima su izlepili taj grad. Pored toga, u Somboru se povremeno organizuju i antimigrantski protesti.

Vanja Velisavljev (VOICE)