Skip to main content

ASTRA: Pokušava se zamagliti istina o Filipinki, zbog bogatih i moćnih porodica u Srbiji

13. feb 2023. Aktuelno
3 min čitanja

"Takvih slučajeva ima još u Srbiji"

Autor

Dr Dinko Gruhonjić je glavni urednik portala VOICE, zamenik glavne urednice portala Autonomija, programski direktor NDNV-a, šef dopisništva Novinske agencije Beta za Vojvodinu, dopisnik Dojče velea. Vanredni profesor na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Građanski aktivista i antifašista.

Hristina Piskulidis iz organizacije za borbu protiv trgovine ljudima Astra iz Beograda izjavila je večeras da se istina o državljanki Filipina koja je bila žrtva trgovine ljudima radi radne eksploatacije pokušava “zamagliti”, jer je s druge strane “bogata i moćna” porodica iz Beograda, koja ju je eksploatisala.

Hristina Piskulidis je u emisiji “Pravi ugao” Radio-televizije Vojvodine kazala da takvih slučajeva ima još u Srbiji.

“Mi vrlo dobro znamo da to nije jedini slučaj. Suviše je indikativno da baš u situacijama u koje su uključene bogate i moćne porodice, nema adekvatnog odgovora nadležnih institucija”, rekla je ona.  

Dodala je da je i pre državljanke Filipina kod iste porodice radilo dvadesetak žena, koje su takođe napustile taj posao zbog eksploatacije.

“Ona je radila 16 do 18 sati dnevno, što je radna eksploatacija, bilo joj je ograničeno kretanje i smela je da napušta radno mesto, to jest tu kuću samo uz pratnju i vrlo retko, kako bi se videla sa sestrom. Bio joj je oduzet i pasoš, navodno zbog sređivanja radne dozvole. Oduzimanje pasoša vam vezuje ruke da odete iz te situacije, to jest da napustite zemlju”, objasnila je Hristina Piskulidis.  

Prema njenim rečima, proces izdavanja radne dozvole inicira poslodavac, ali ga mora nastaviti osoba lično.

“I zato je problematično to što su joj uzeli pasoš. Onog trenutka kada vam neko uzme pasoš, to je znak da nešto nije u redu”, navela je Hristina Piskulidis.

Ocenila je da niko nije očekivao ovoliku pažnju javnosti, nakon što je istraživački portal VOICE iz Novog Sada objavio ovu priču, a preneo je veliki broj medija u Srbiji.

“I sada se pokušava zamagliti istina. I to pod izgovorom da je ona došla dobrovoljno u Beograd i da je potpisala ugovor, što jeste tačno, ali prema konvecniji Saveta Evrope koja štiti žrtve trgovine ljudima, onoga trenutka kada su one obmanute i kada žele da napuste tu situaciju, one apsolutno nisu krive. Pristanak ne znači da je žrtva kriva, jer je u startu obmanuta”, kazala je Hristina Piskulidis.

Dodala je da, od kada je njena priča izazvala tako veliku pažnju javnosti, državljanka Filipina se “oseća nesigurno jer su počeli pritisci na nju”.

Objasnila je da slučaj državljanke Filipina može da se završi ili deportacijom ili odobrenjem njenog privremenog boravka u Srbiji.

Hristina Piskulidis je rekla da je nadležne državne institucije nisu zaštitile, već su dovele u pitanje njen legalan status u Srbiji.

Hristina Piskulidis: „Državljanka Filipina se “oseća nesigurno jer su počeli pritisci na nju”

Državljanka Filipina je za VOICE je ispričala da je nepuna dva meseca obavljala kućne poslove u domaćinstvu jedne imućne porodice u Beogradu, što se pretvorilo u izrabljivanje.

Ispričala je da se brinula o deci i obavljala sve kućne poslove u domu te imućne beogradske porodice i da je radila i po 16 sati dnevno.

“Sa radom bih počinjala u 6 ujutru, a završila bih oko 8 uveče. Nakon toga, zahtevali bi od mene masažu, pa bih radila i do 11 uveče. Tražili su i da idem do suprugove sestre da radim masažu“, opisala je svoj radni dan.

“Jednom sam ih pitala – mogu li da učim, da uradim nešto za sebe posle posla? Oni su mi na to odgovorili da nisam došla ovde da se sunčam, nego da radim“, navela je.

Dodala je da su problemi počeli kada je počela da pita da joj vrate pasoš i kada je bezuspešno pokušavala da prijavi privremeni boravak.

“Rekli su mi da će me poslati kući jer im pravim probleme”, ispričala je ona i navela da su joj kupili avionsku kartu i rekli da će mi pasoš dati “tek pred čekiranje, kada već budem stala u red”.

Uspela je da izbegne prisilan odlazak iz Srbije uz pomoć vozača, koji je nedugo pre toga napustio svoju poziciju u domaćinstvu iste beogradske porodice.


PROČITAJTE JOŠ: “Ovde si došla da radiš”: Državljanka Filipina u Srbiji bez prava i zaštite


Hristina Piskulidis je navela da među osobama koje su radno eksplatisane ima i dosta migranata, koji nemaju rešen status i koji moraju nešto da rade da bi preživeli pa su odlična meta za one koji žele da ih eksploatišu.

“Što se tiče žena, to su najčešće poslovi nege i rad u domaćinstvu, kao i seksualna eksplatacija. A što se tiče muškaraca to su radovi u poljoprivredi i na građevini”, precizirala je Hristina Piskulidis.

Dodala je da su se uslovi rada u Srbiji godinama unazad pogoršavali.

“I teško nam je da priznamo da blizu nas žive ljudi koji su bukvalno u ropskom položaju”, ocenila je ona.

(VOICE)