Skip to main content

Banja Luka: Od promene vlasti duplo golo

04. jan 2021. Analitički članci
5 min čitanja

Rezultati lokalnih izbora koji su se ove godine održali u Bosni i Hercegovini, tačnije pobeda Draška Stanivukovića na lokalnim izborima u glavnom gradu entiteta Republika Srpska, kao i politička situacija u Srbiji upozoravaju na čvršće utemeljenje desno orijentisanih političkih ideologija u ova dva društva. Sagovornici VOICE-a slažu se da ovo sasvim sigurno znači obnavljanje tendencija negiranja ratnih zločina i nepoštovanja ljudskih prava.

Banjalučki novinar Dragan Bursać navodi da, iako su se neke promene desile, na nivou čitave Bosne i Hercegovine ostaju predominantne nacionalističke partije.

“Kao građanin Banjaluke, osjećam se gotovo šizofreno. Sa jedne strane, promijenjen je makar nominalno diktatorski Dodikov režim, a sa druge strane na mjesto gradonačelnika došao je neočetnik Stanivuković, ideološki dosta gori od Dodikovih kerbera. Kako kažu kockari – duplo golo… Ako su lokalni izbori lakmus papir i prolazno vrijeme za opšte izbore, onda već sada mogu reći da će na vlast u RS-u doći još radikalniji desničari od ovih sada”, izjavio je Bursać za VOICE.

Dragan Bursać (Foto: privatna arhiva)

Aktivistkinja Oštre nule iz Banjaluke Milica Pralica kaže da je teško očekivati da se nešto bitnije promeni kada živite u državi u kojoj nema alternative, ali kaže i da za nju politička participacija ne počinje i ne završava danom izbora, već traje svaki dan.

“Treba uvijek da imamo na umu da su politički izabrani predstavnici u našoj službi i da su oni naši radnici, koje imamo pravo kazniti kada ne rade u našem interesu”, rekla je Pralica u izjavi za VOICE.

Redakcija VOICE-a je kontaktirala tim za odnose sa javnošću Draška Stanivukovića, međutim, iako je načelno pristao da se izjasni o aktuelnim temama, redakcija VOICE-a nije dobila njegove odgovore.

Prema aktuelnom izveštaju organizacije Human Rights Watch, ni srpsko ni bosanskohercegovačko društvo u toku prošle godine nisu napravila značajne pomake kada su poštovanje ljudskih prava, suočavanje sa prošlošću i suđenja za ratne zločine u pitanju.

Srpski član predstavništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u Srebrenici nije počinjen genocid, već da je to mit. Iz iste pozicije nastupa i novizabrani gradonačenik Banjaluke Draško Stanivuković koji zagovara negiranje i relativizaciju zločina koji su počinjeni od strane srpskih snaga za vreme rata u Bosni i bez zadrške se fotografiše sa četničkim obeležjima.

“To je dio istorije naroda kojem ja pripadam. S druge strane, taj pokret je u datom trenutku istorije bio prvi oslobodilački pokret protiv pokreta koji je sproveo najveće nedaće širom Evrope i svijeta, s jedne strane”, izavio je Stanivuković u intervjuu za Radio slobodnu Evropu (RSE).

Draško Stanivuković

U intervjuu za N1 Hrvatska, na pitanje da li smatra da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić ratni zločinci, jasno je rekao da ne priznaje “ništa od tog suda” iako je taj sud, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju presuđivao isključivo u skladu sa utvrđenim činjenicama u vezi sa ratom u Bosni. S jedne strane govori da je u Jasenovcu počinjen genocid, dok onaj u Srebrenici ne priznaje.

„Taj sud je naneo veliku političku štetu mom narodu i to je za mene čiča-miča, završena priča„, rekao je on.

Grbović: Patriotizam se ne dokazuje odbranom najsramotnije decenije u istoriji Srbije

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović naglašava da se ozbiljne države ponašaju u skladu sa deklaracijama koje su one same usvojile, “kao što je Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici”.

“Ozbiljne države jednom za sva vremena sa tim završe, ne recikliraju te teme, ne grade budućnost i ne dokazuju patriotizam na odbrani najsramotnije decenije u istoriji Srbije”, izjavio je Grbović za VOICE.

Marko Milosavljević (Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji)

Programski koordinator Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Marko Milosavljević kaže da je populizam Milorada Dodika dobio jaku konkurenciju u Drašku Stanivukoviću, ali da se i jedan i drugi populizam zasnivaju na srpskom etno-nacionalizmu, zbog čega nema izgleda da dođe do promena u odnosima RS-BiH-Srbija.

“Stanivukovićeve izjave i potezi dolaze iz jednog isključivog nacionalističkog ključa.  U tom ključu, procesuiranje ratnih zločina vidi se jedino kroz oreol kolektivne žrtve, a ne kao šansu za prevenciju ponavljanje ciklusa nasilja. Omalovažavanje rada Haškog tribunala kroz opštu oznaku političkog, uvredljivo je za žrtve i porodice žrtava ne samo genocida u Srebrenici već i žrtve niza ratnih zločina poput onih koji su vršeni u logoru Čelebići, gde su žrtve bili pripadnici srpske nacionalnosti”, istakao je Milosavljević.

Milica Pralica ističe da gradonačelnik Banjaluke trenutno zloupotrebljava i obesmišljava sve mehanizme građanskog delovanja u svrhu lične samopromocije.

“Za region je on trenutno senzacija, kao Aleksandar Vučić prije nekoliko godina kada je sličnim mehanizmima došao na vlast”, rekla je ona.

Milica Pralica (Foto: privatna arhiva)

U predizbornoj kampanji se izjasnio će se boriti za svakog građanina jednako, kao i da će Trg Krajine biti slobodan za protest svih građana i građanki.

“Kao gradonačelnik svakome ću dozvoliti proteste i sve što se tiče grada biće slobodno, u službi čovjeka”, izjavio je za RSE i dodao  da će “sva vrata Banjaluke prema svima biti otvorena, prema svakom demokratski iznesenom stavu”.

Međutim, nedugo nakon stupanja na vlast izjasnio se da je protiv LGBTQ+ zajednice, kategorično odbivši ideju o organizovanju parade ponosa u Banjaluci, kako kaže, dok je on gradonačelnik.

“Paradoksalno, Stanivuković je privođen upravo zbog slobode okupljanja na protestima ‘Pravda za Davida’. Danas, kada je pri lokalnoj vlasti, preti da će zabraniti istu tu slobodu određenoj grupi ljudi”, naglasio je Milosavljević za VOICE.

Bursać: Ideološki naslednik SDS-a Radovana Karadžića

Pavle Grbović ocenjuje da poruke koje Draško Stanivuković šalje nikako nisu obećavajuće jer on “nema luksuz obraćanja samo jednom delu građana, već obavezu da brine o svima”.

“Kada postanete vlast, onda dobar deo vaših intimnih osećanja morate da ostavite po strani i nikoga više ne treba da zanima šta vi o kome mislite, već kako radite i da li je neko vašim radom diskriminisan. Izjavom da u Banjaluci neće biti dozvoljeno održavanje Parade ponosa najavljeno je da deo građana neće biti jednako tretiran, što nikako ne može biti dobro… Ljudska prava treba da budu garantovana svima, pod jednakim uslovima i njihovo kršenje mora biti oštro sankcionisano. Smatram da je sloboda bilo kog pojedinca ograničena samo slobodom drugih, a ne vidim čime to pripadnici ove zajednice ugrožavaju druge”, podcrtao je Grbović.

Pavle Grbović

Dragan Bursać smatra da je Stanivuković ideološki naslednik Srpske demokratske stranke Radovana Karadžića.

“Nije stvar u tome što Stanivuković sam kao takav negira genocid i protivi se LGBTQ+ povorci, stvar je u tome što ga u srednjevjekovlju podržava većina stanovnika Banjaluke i Republike Srpske”, zaključio je Bursać u izjavi za VOICE.

Divna Prusac (VOICE)

Naslovna fotografija: banjaluka.rs