Skip to main content

Betoven nikada nije jeo kolače zanosne Sremice, niti je bio u romansi sa njom – kako tvrdi RTV

14. mar 2020. Fact-checking
3 min čitanja

Portal Radio-televizije Vojvodina (RTV) 16. februara navodno duhovitim naslovom teksta Kako je Sremica kolačem zavela Betovena? očigledno je imao nameru da najavi jednu turističku manifestaciju i jedan sajamski nastup dovodeći u vezu kolač sa čuvenim kompozitorom Ludvigom van Betovenom. Taj naslov i sam tekst ne odgovaraju činjenicama iz istorijski dostupnih informacija o čuvenom kompozitoru. 

Tekst nepoznatog autora RTV-a govori o navodnoj živahnoj plavuši iz Golubinaca (okolina Stare Pazove) koja je krajem 18. veka navodno bila prva ljubav Ludviga van Betovena. Ona je navodno iza sebe ostavila i kuvar sa receptom za kolač koji je spremala samo za Betovena.

„Ženet, lepa živahna plavuša i supruga gardijskog kapetana Karla Greta, bila je prva ljubav Ludvig van Betovena, ali i nakon njene udaje, o njihovoj romansi svedoče stihovi koje joj je posvetio, a koji su nastali godinu dana pošto je postala supruga gardijskog kapetana“, piše u tekstu na portalu RTV-a.

RTV dalje navodi da osim stihova, o romansi udate žene iz Golubinaca sa Betovenom navodno svedoči i crtež u akvarelu „Dvorac u Golubincima 20. februara 1803.“ u kome je živela sa suprugom, a koji je nastao pet godina nakon njene udaje. Ovaj crtež se čuva među Betovenovim dokumentima u državnoj biblioteci u Berlinu. U tekstu piše i da se, kao uspomena na ovu ljubav, u Betovenovom muzeju u Bonu čuva i medaljon.

Činjenice kažu da Ženet d’Hontar nije Sremica, pošto je rođena u nemačkom gradu Kelnu. Takođe, ne postoje istorijski dokazi, niti navodi da je kolačem zavela Betovena, već su se oni kretali u istom društvu u susednom nemačkom gradu, Bonu. Dakle, romansa između Betovena i Ženet nikada nije postojala. Ne postoje relevantni istorijski dokazi da su imali ljubavnu vezu bilo kakve vrste.

Crtež „Dvorac u Golubincima 20. februara 1803.“ ne predstavlja dodatno svedočanstvo o njihovom odnosu, već o odnosu njenog muža, Karla fon Greta i Betovena. U državnoj biblioteci u Berlinu čuva se dokument iz spomenara – rodoslova Ženetinog muža o kontaktu kapetana i kompozitora, uz koji je prikačen akvarelsa predstavom dvorca Šlos i natpisom: Dvorac u Golubincima 20. februar 1803. godine.

Ipak, najvažniji deo teksta na portalu RTV-a je navod „da se u kuvaru lepe plavuše koja je zavela čuvenog kompozitora nalazi i recept kolača koji je spremala Betovenu“, a koji će biti dostupan posetiocima manifestacije „Gastro Srem 2020.“ u originalnoj recepturi, 28. i 29. avgusta 2020. u Staroj Pazovi.

„Ono što će ovu manifestaciju učiniti posebnom jeste što će svi posetioci moći da probaju, ali i da dobiju recept kolača kojim je bio zaveden i zbog kog je u Golubince, mesto koje pripada opštini Stara Pazova, dolazio čuveni kompozitor Ludvig van Betoven“, navodi autor teksta.

Istorijske činjenice kažu da Betoven nikada nije bio u poseti ovom bračnom paru, niti je bio u Golubincima.

Takođe ni naslov teksta na RTV-u ne poklapa se u potpunosti sa sadržajem, jer govori o vezi Betovena i lepe plavuše, ali je u stvari reč o receptu koji će se naći na turističkoj manifestaciji. Osim toga, u tekstu se najavljuje da će kolač biti prikazan i na Sajmu turizma u Beogradu i da će svi prisutni moći će da ga probaju.

Dakle, pokrajinski javni servis se u ovom slučaju služio klikbejt naslovom kako bi reklamirao manifestaciju, pa je u pitanju i prikriveno oglašavanje, koje je suprotno novinarskom kodeksu.

RTV je i 2018. godine već pominjao navodnu Betovenovu ljubavnu avanturu sa Žanet d’Hontar.

(VOICE)