Skip to main content

Bivši predsednik opštine Bač na optuženičkoj klupi

04. dec 2022. Istraživanja
3 min čitanja

Sumnja se da je izazvao saobraćajnu nesreću a zatim pobegao sa lica mesta

Autor

"Novinar od 2001. godine. Počeo je u novosadskoj TV produkciji "UrbaNS” koja je, u sklopu ANEM-a, funkcionisala i kao dopisništvo TV B92 iz Beograda. Nakon toga, radio je nekoliko godina u novosadskom "Građanskom listu", i pisao za portale "Autonomija.info", "Magazin Vojvodina" i međuregionalnu agenciju "AIM-ng". Od februara 2017. saradnik VOICE-a. Karikaturista portala "Autonomija.info" od maja 2016. godine. Dobitnik godišnje nagrade NDNV-a 2018. godine za analitičko novinarstvo."

Osnovno javno tužilaštvo u Bačkoj Palanci pokrenulo je postupak protiv Borislava Antonića iz Bača, poslanika Srpske napredne stranke u Skupštini Vojvodine i bivšeg predsednika opštine Bač, zbog sumnje da je izazvao saobraćajnu nesreću a zatim pobegao sa lica mesta ostavivši povređenu osobu, saznaje VOICE.

Kako nam je potvrđeno iz Osnovnog javnog tužilaštva u Bačkoj Palanci, postupak je pokrenut na osnovu prijave iz policijske stanice Bač.

Prema dopisu Tužilaštva, saobraćajna nezgoda za koju je Antonić osumnjičen, dogodila se 22. oktobra u Selenči i tom prilikom povređena je meštanka Jarmila Čapelja.

„Povodom navedene krivične prijave formiran je predmet poslovni broj KT 423/22, te je dana 25. 11. 2022. godine upućen poziv radi saslušanja osumnjičenom za dan 9. decembra 2022. godine u 8 i 30 časova“, navedeno je iz Tužilaštva.

Antonić je trenutno poslanik SNS-a u pokrajinskom parlamentu, a prvi čovek Opštine Bač je bio u periodu od 2018-2020. godine.

Kako nezvanično saznajemo, reč je o nesreći koja se dogodila 22. oktobra, kada je Antonić, navodno vraćajući se sa proslave, na glavnoj saobraćajnici u naseljenom mestu Selenča udario ženu na električnom biciklu, a zatim pobegao sa mesta nesreće. Ona je, prema nezvaničnim informacijama, zbrinuta prvo u Domu zdravlja u Baču, da bi zatim bila upućena u Urgentni centar u Novom Sadu.

Nijedno od njih nije odgovorilo na poruke VOICE-a u kojima smo tražili komentar na ovaj događaj.

Tokom ovih nešto više od mesec dana ceo slučaj pratila je tišina, a lokalne opozicione organizacije upozoravale su da nema dostupnih zvaničnih informacija i da je je očigleno na delu „zataškavanje čitavog slučaja“.

Zbog toga je prvo 14. novembra, na sednici Skupštine Opštine Bač, reagovao odbornik opozicione odborničke grupe građana „Moj Bač“ Zdravko Vulin, koji je u formi odborničkog pitanja zatražio od nadležnih obaveštenja o pomenutom događaju.

Zatim je 21. novembra Pokrajinski odbor Demokratske stranke u saopštenju upozorio da ni mesec dana nakon saobraćajne nesreće nema reakcije nadležnih organa.

U saopštenju su podsetili da je reč „o izuzetno ozbiljnom krivičnom delu“, kao i da je vinovnik saobraćajne nesreće čak i „pobegao sa lica mesta i ostavio povređenu sugrađanku da leži u kanalu pored puta nakon što ju je udario“.

„Uprkos tome što je oštećena sugrađanka slučaj prijavila policiji, od 22. oktobra 2022. godine, kada se incident dogodio, do danas nema nikakve reakcije nadležnih organa, dok u redovima SNS-a vlada svojevrstan zavet ćutanja kako bi se slučaj zataškao i partijski činovnik sačuvao od odgovornosti“, navedeno je tada iz vojvođanskog odbora DS.

Predsednik Opštinskog odbora Demokatske stranke Bač Bojan Jarić za VOICE kaže da ni deset dana nakon tog saopštenja nisu dobili nikakvu informaciju jer je tišina koja prati ovaj slučaj nastavljena.

„Mi smo dali saopštenje kako bismo preduprelili neke ranije slične slučajeve za koje smo znali da su zataškani“, rekao nam je Jarić.

Dodao je da ni nakon saopštenja nije bilo nikakvih reakcija, kao i da „niko od naprednjaka nije komentarisao slučaj“.

„Nikakav komentar na društvenim mrežama niti bilo gde niti jednog člana SNS se nije pojavio povodom tog slučaja, iako smo mi to saopštenje delili po mrežama. To nas je jasno upućivalo na sumnju da pokušava nešto da se zataška“, ističe Jarić.

U skladu sa Krivičnim zakonikom, za krivično delo ugrožavanja javnog saobraćaja iz člana 289 stav 1, za šta Tužilaštvo tereti Antonića, zaprećena je kazna zatvora do tri godine. Za krivično delo nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, iz člana 296 stav 1 Krivičnog zakonika, zaprećena je novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.

Dalibor Stupar (VOICE)