Skip to main content

Aleksandar Jovanović: Sadam iz našeg sokaka

05. dec 2022. Biografija
7 min čitanja

Novi Sad(am) ili ništa!

U subotu je više novosadskih stranačkih odbora i pokreta održalo protestni skup „Odbranimo Banovinu“ i sa simbolički odabrane lokacije, između zgrada Banovine i Banskog dvora (Skupštine Vojvodine), zatražili da se izgradnja podzemne garaže svega nekoliko metara dalje – zaustavi.

Nedavno je usled tih radova, naime, došlo do oštećenja u zgradi Skupštine Vojvodine, ali dosad ne da niko za to nije prihvatio odgovornost, nego nema ni suvislih informacija niti odgovora o tome šta se preduzima da se zaštiti širenje oštećenja na zdanju koje je tridesetih godina prošlog veka projektovao čuveni arhitekta Dragiša Brašovan, a koje je vremenom steklo najvišu zaštitu države.

To je, ujedno, i jedan od simbola Novog Sada i Vojvodine.

Među onima koji su govorili na skupu bio je i Aleksandar Jovanović, iz mlade političke organizacije (ili udruženja građana, o tome malo kasnije) Akcija progresivne Vojvodine (APV).

„Gnusna je laž, pokvarena i velika da je došlo do manjih oštećenja na Skupštini Vojvodine jer nalog inspekcije ukazuje na to da je ugrožena stabilnost cele zgrade. Građevinska inspektorka dr Aleksandra Čenejac je 2. novembra 2022. donela odluku kojom se zabranjuje do daljeg korišćenje dela zgrade Skupštine AP Vojvodine. Takođe je naložila da se izradi Elaborat o proceni sanacije zapadnog krila, kao i mere sleganja objekata. Pozvala se na Zakon o planiranju i izgradnji, ali za jedan član svesno ili pod pritiskom teško da nije znala, a to je član 177, kojim se jasno ukazuje na to da ukoliko dođe do ugrožavanja objekata, inspektor može na licu mesta da zaustavi i zabrani dalje radove. To nije učinjeno. Pitamo se zašto?“, naveo je Jovanović.

I, koliko je čudno (ili zapravo nije?) što više Novosađana nije svojim dolaskom na protest iskazalo zabrinutost zbog sudbine simbola grada, toliko je, u neku ruku, logično i to što je Jovanović bio prisutan ali i to što je govorio u subotu upravo na mestu gde je zakazan protest.

Istina, njegov APV se od izbijanja skandala s oštećenjem Banskog dvora redovno oglašava u javnosti i dopisuje s gradskim institucijama. Isto tako, Banski dvor (Skupština), Banovina (Pokrajinska vlada) pa i obližnja Skupština grada Jovanoviću dođu i kao „druga kuća“ – u njima je, u različitim ulogama, proveo gotovo pola života.

Ali, nije to jedina garaža protiv koje su i Jovanović i APV digli glas. Zli jezici bi možda zaključili da su generalno protiv izgradnji podzemnih garaža jer su još u junu, on i APV, oštro kritikovali  radove na izgradnji garaže u Ulici Modene, tokom kojih je došlo do izlivanja kanalizacije u njegovoj prvoj kući, onoj u kojoj živi.

„Od prvog dana sam govorio javno protiv načina kako se sve ovo radi. APV je još 4. juna  održala protest povodom ovog problema i rekli smo da će se ovo završiti u problemu. Nažalost, pokazalo se da smo u pravu.“

Zgrada u kojoj živi sa porodicom, u Ulici Ilije Ognjanovića, poznata je kao kuća čuvenog lekara Đure Jovanovića Kindera, delo je takođe poznatog arhitekte Đorđa Tabakovića. Tabaković i dr Đura Jovanović Kinder bili su prijatelji i namenski je građena upravo za jednog od prvih pedijatara u Srbiji, osnivača Dečje bolnice u Novom Sadu, a takođe i Aleksandrovog dedu.

Uz dedu, babu i oca lekara, bilo je nekako prirodno da najpre upiše Srednju medicinsku školu „7. april“, a potom i Medicinski fakultet, sve u Novom Sadu. Ali, diplomu je, avaj, stekao – iz društvenih nauka. Poslednju vezu sa medicinom imao je tokom 2007. i 2008. kada je bio zaposlen u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, na mestu rukovodioca za motivaciju dobrovoljnog davanja krvi.

„Studirao sam stomatologiju kao najmlađi od svih unuka babe i dede lekara, ali život me odveo u drugom pravcu. Studirao sam tri godine stomatologiju, od 1995. do 1998. da bi posle upisao sociologiju, jer mi je to bilo najbliže politici koju sam zavoleo i u koju sam ušao 1991. godine kao aktivista LSV.“

Prvih nekoliko godina, dok je bio maloletan, nije bio član već samo aktivista. Upravo tih, skoro 30 godina provedenih u Ligi, postalo je deo njegovog identiteta, nešto po čemu su ga Novosađani znali. Ali, mnogima informacija da je Aleksandar Jovanović na mestu  predsednika Skupštine grada Novog Sada (2008-2012), ili na nekoj drugoj funkciji, ništa ne bi značila dok ne ubacite pojašnjenje da je reč o – „Sadamu“.

Jeste dobio nadimak po ozloglašenom Sadamu Huseinu, ali to je, srećom, valjda bila i ostala jedina veza između njih dvojice. Malo je ljudi koji su nadimke dobili po diktatorima a još je manje onih koji ih se ne stide – štaviše, Jovanović je čak za nastup na jednom Egzitu koristio stilizovanu verziju svog nadimka – kao DJ Skadam. 

„Posle četiri razreda u Osnovoj školi ’Đorđe Natošević’, moja porodica se preselila u Kuvajt, gde sam završio peti, šesti i sedmi razred. Išao sam u New English School, koju je tada – istina, bila je starija – pohađala i sadašnja jordanska kraljica. Otac je, kao specijalista biohemije, dobio posao u struci da radi u Kuvajtu. On je želeo nešto novo u životu a bio je tu i finansijski aspekt. Osmi razred završavam u svojoj staroj školi, jer smo se 1990. morali vratiti u Novi Sad zbog napada Iraka na Kuvajt. Tada sam, jer je Sadam Husein koji je tada bio vrlo popularan ovde napao Kuvajt, dobio sadašnji nadimak.“

Kao student, tada još medicine, bio je član Glavnog odbora Studentskog protesta 1996/97 u Novom Sadu, i iz tog perioda ostaće upamćen po tome što je poslovično nezainteresovane studente Medicinskog, naročito za proteste svih fela („mi smo ovde samo zbog studiranja“), uspeo da animira da sprovedu nešto do tada nezamislivo: blokadu fakulteta.

U stranačkoj hijerarhiji, uspeo se do mesta predsednika najuticajnijeg, novosadskog odbora LSV a onda i do mesta potpredsednika stranke. Doduše, njegov izbor na mesto predsednika novosadskog odbora Lige bio je, kako su tada tvrdili stranački svedoci, kontroverzan: na „čudnovat“ način je pobedio Aleksandra Odžića, današnjeg predsednika Vojvođanske partije. Odžić je nakon tih izbora napustio LSV i osnovao Novosadsku partiju. Sve u svemu, politička karijera Aleksandra Jovanovića se odvijala u već pomenutom trouglu: Skupština grada – Pokrajinska vlada – Skupština Vojvodine.

Bio je odbornik u četiri mandata – 2000-2004, 2004-2008 (šef odborničke grupe „Zajedno za Vojvodinu“ u vreme vlasti SRS i borbe da se obelodane sve informacije o behatoniranju centra Novog Sada), 2008-2012 (izabran za predsednika Skupštine grada). Bio je odbornik i u, po mnogima najspornijem periodu, 2016-2020, u vreme „komunalne koalicije“ i jedan od najgorljvijih zagovornika kontroverzne kandidature bivšeg lidera LSV Nenada Čanka na predsedničkim izborima u Srbiji 2017. godine.

Od 2014. do 2016. obavljao je dužnost zamenika pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Iz toga perioda, ostao je kontroverzan detalj da nije formiran društveno-humanistički institut čiji je osnivač trebalo da bude AP Vojvodina. Nakon toga, od 2016. do 2020. bio je poslanik u Skupštini AP Vojvodine. Dakle, u isto vreme i odbornik i poslanik, i vlast u gradu i opozicija u pokrajini.

Ligu je napustio oktobra 2020. godine, ali mu danas mnogi zameraju što to nije učinio još 2016. kada je njegova tadašnja stranka ušla sa SNS-om u „komunalnu koaliciju“. Zbog te činjenice, četiri ekološke inicijative iz Novog Sada nisu se odazvale pozivu na protest „Odbrana Banovine“, navodeći da je Jovanović bio odbornik LSV u vreme kada se na sednici lokalnog parlamenta aminovala izgradnja podzemnih garaža, pa i ove kod Banovine.

„Svakako nisam glasao za to da se sruši zgrada Skupštine Vojvodine ili da se sklapaju projekti koji su štetni za Grad Novi Sad. Pa ovo je i moj grad do koga mi je neizmerno stalo, i to će uvek tako i ostati“, odgovorio je Jovanović na kritike aktivista.

Za izlazak iz Lige kaže da je bila teška odluka. „Teško je napustiti nešto gde provedeš više od pola svog života. To je jedna od težih odluka u mom životu, i dugo sam se oko toga dvoumio. Na neki način treba sebi priznati taj poraz, da je sve ono u šta sam verovao palo u vodu. Dugo sam smatrao  da su ideje LSV bile sjajne. Moja nada da će doći do promena su bile odraz mog ubeđenja i želje da se to i desi. Nažalost, nije tako ispalo.“ Iz stranke su, pak, kazali da ju je Jovanović napustio jer je ostao bez „sinekure“.

Nema nameru da se vraća u staru stranku, kaže, odgovarajući tako novoizbranom predsedniku LSV Bojanu Kostrešu koji je na nedavnom Kongresu stranke pozvao da se vrate u Ligu sve one koji su je minulih godina napustili.

„Ono što smo videli do sada jeste da je na mesto predsednika stranke došao nekadašnji zamenik predsednika, a obavljao je i funkciju generalnog sekretara stranke, proteklih 15 godina. Čak je i većina članova predsedništva ostala na istim funkcijama. Ispadne da je Čanak bio jedini problem, sa čim se ne slažem. Borba za Vojvodinu, društvenu pravdu, solidarnost i veru da postoji bolje sutra se može naći na drugoj adresi, recimo i u Akciji progresivne Vojvodine.“

Tu političku organizaciju, koja je doduše zvanično registrovana kao udruženje građana te je kao takva ove godine primila i jednu stranu donaciju za aktivizam, osnovao je prošle godine, zajedno sa Milošem Pankovim, epidemiologom Predragom Đurićem, Velimirom Kovačevićem, Milanom Malenić, Aleksandrom Jeftićem i Nikolom Ačanskim. Prilikom predstavljanja novog pokreta, rečeno je da APV neće imati predsednika jer neguju jednakost i ravnopravnost. Među svoje vrednosti ističu demokratiju, jednakost, pravdu, solidarnost, ekologiju, antifašizam, slobodu…

Iako su akcije APV fokusirane isključivo na Novi Sad, Jovanović napominje da imaju ljude „i van Novog Sada“ i da im je ambicija da formiraju odbore po celoj Vojvodini. Iako su  subotnji protest podržali predstavnici Pokreta slobodnih građana, Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, Pokreta za preokret i Zajedno, Jovanović to ipak ne vidi kao zametak buduće koalicije za gradske izbore 2024. godine. Iako su APV i tadašnja Otvorena građanska platforma Akcija koju je predvodio Nebojša Zelenović. potpisali u oktobru 2021. godine sporazum kojim su se saglasile da će u predstojećem periodu zajednički koordinirati rad i političko delovanje, za APV nije bilo mesta u izbornoj koaliciji „Moramo“.

Aleksandar Jovanović je kasnije izjavio: „U koalicije ćemo ići ako se steknu uslovi za to. Za sada mi to nije prioritet. A ako se to desi, to bi bile organizacije i stranke koje prihvataju naše ideje i program.“

Veliki je fan ska muzike (otuda i alter-ego DJ SKAdam koji koristi za nastupe), sluša stari reggae, rock steady, punk ali i razne druge muzičke pravce.

Od 2012. radi u JP Urbanizam. I tamo su ga optuživali da se baš i nije pojavljvao na poslu, jer je koristio bliske porodične veze sa sada već bivšim gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, koji je u dobrim odnosima sa čuvenom novosadskom porodicom Balašević. Supruga Aleksandra Jovanovića je Jovana Balašević, glumica i starija kćerka pokojnog Đorđa Balaševića, sa kojom ima dve kćerke. 

Aleksandar Jovanović je rođen je 4. juna 1976. u Novom Sadu. Kada su u pitanju vrednosti i ciljevi, za njega su to „slobodna Vojvodina, borba za ljudska prava, antifašizam – uvek protiv mržnje, nacionalizma, rata i ljudske patnje“.

Denis Kolundžija (VOICE, foto: Medija centar Beograd)