Skip to main content

Darko Šper: Tek nam sledi pakao na zemlji banatskoj

01. maj 2023. Aktuelno
2 min čitanja

Dokumentarni film o vijetnamskim radnicima na gradilištu fabrike kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu “Pakao na zemlji banatskoj” premijerno je večeras prikazan u Zrenjaninskom socijalnom forumu, simbolično Prvog maja, na Međunarodni praznik rada.

Autor filma novinar Darko Šper poručio je na tribini održanoj nakon projekcije da je film je dostupan svima, te da je „samo pitanje da li će svima savest dopustiti da ga gledaju“.

„Sad imamo situaciju da nove generacije čak nisu ni probale zrenjaninsku vodu. To ovaj grad gura u sunovrat. Voleo bih da se to ne desi, ali bojim se da ako Linglong proradi, mnogi će tek da odu odavde“, kazao je on.

Šper je istakao i da je njegova novinarska i ljudska dužnost bila da ovaj film napravi, ali da ipak sa sve manje optimizma gleda na to kako će se situacija sa tom fabrikom dalje odvijati jer su „svi radnici žrtvovani“.

„Ono što nam tek sledi je pakao na zemlji banatskoj. Jer, tih 13,5 miliona guma treba transportovati“, poručio je autor filma.

O događajima koji su obeležili 2021. godinu u krugu fabrike Linglong u filmu govorili su koji su u njima direktno učestvovali.

Branislav Markuš je naveo da je u Zrenjaninu od 1974. godine do danas 25.000 ljudi manje.

„To je ostalo od Zrenjanina za 50 godina. I ovaj film treba da probudi entuzijazam kod ljudi“, poručio je on.

Aktivistkinja Tara Rukeci ocenila je da iza svega što je prikazano u filmu stoji država.

Tara Rukeci: Ovo što ste videli je država.

„Nema ovde ’ili, ili’, s jedne ne strane imaš da pustiš to što vidiš, a sa druge možeš da kažeš da to nije u redu. U celoj ovoj priči sa Linglogom to mi je bilo apsolutno zastrašujuće. Ovo što ste videli je država. Dok radnička klasa ne bude imala moć u svojim rukama, ovo će se dešavati“, upozorila je ona.

Učesnici tribine ocenili su da je kineski investitor prekršio osnovna ljudska prava i prava zaposlenih u Srbiji, a vijetnamske radnike učinio žrtvama trgovine ljudima.

Podsetili su i da ni godinu dana nakon medijskih objava o nehumanim uslovima života i rada vijetnamskih radnika na gradilištu kineske fabrike guma Linglong nema dovoljno zvaničnih podataka o tome šta se zapravo događalo mesecima u industrijskoj zoni Zrenjanina.

Premijera je održana u prostorijama Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Film je nastao u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine u okviru projekta “Sledeća stanica, Zrenjanin: Linglong i putevi modernog ropstva”.

Taj projekat je deo Programa malih medijskih grantova, koji finansira Ambasada SAD.

Ivana Gordić (Autonomija)