Skip to main content

Delegacija EU u Srbiji reagovala na istraživanje VOICE-a o zloupotrebi donacija

20. jan 2018. Ekonomija
2 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Delegacija EU u Srbiji inicirala je vanrednu kontrolu kako bi se utvrdilo gde se nalaze postrojenja za spaljivanje životinjskog otpada povodom pisanja VOICE-a o preduzeću “Eko-vet plus”, potvrđeno je u odgovoru iz Ministarstva poljoprivrede.

Nečitkim zapisnicima i mutnim fotografijama, Delegacija EU je obaveštena da su sva postrojenja koja su dobijena 2012. godine kao evropska donacija – na broju. Ovim je negirana prvobitna izjava čelnika Naučnog instituta za veterinarstvo u Novom Sadu da su “njihove spalionice u Vrbasu”, gde je novosadski “Eko-vet plus” – uz političku podršku i niz kršenja propisa – izgradio “nastrešnicu za pokrivanje opreme za spaljivanje životinjskog otpada”.

Šef sektora Delegacije EU Rihard Maša obratio se nadležnom ministarstvu u vezi sa (ne)namenskim korišćenjem evropske donacije veterinarskim institutima ubrzo nakon što je VOICE objavio priču o preduzeću koje će za kratko vreme ispumpati preko 60 miliona dinara iz budžeta trećine vojvođanskih opština.

Iako se VOICE još 15. novembra obratio nadležnom ministarstvu sa pitanjima o mogućim zloupotrebama EU donacije u privatne svrhe, odgovor je stigao nakon gotovo dva meseca.

Dokumentacija koju je je ministarstvo poslalo na adresu VOICE-a sadrži odgovor Rihardu Maši i zapisnike o vanrednom inspekcijskom nadzoru obavljenom 28. novembra 2017. godine u veterinarskim institutima u Nišu, Kraljevu, Beogradu i Novom Sadu.

Da su spalionice koje je dobio Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad završile u privatnom preduzeću, za VOICE je prvobitno izjavio sam direktor instituta Miroslav Ćirković odgovarajući na pitanje šta se dogodilo sa najavljivanim postrojenjem za spaljivanje životinjskog otpada u novosadskom naselju Šangaj. Da su “spalionice u Vrbasu” i da je bolje nego da “donacija EU skuplja prašinu” – nadležni dva meseca nakon objavljivanja priče negiraju. “Institut nije ustupio opremu i oprema se nalazi u Institutu”, navodi se u kratkom pisanom odgovoru direktora Instituta VOICE-u. Isto je utvrdio i vanredni inspekcijski nadzor 28. novembra 2017. koji je izvršila republička Uprava za veterinu odgovarajući na dopis Delegacije EU.

Inače, u ubrzanom postupanju državnih organa kako bi se pustila u rad privatna spalionica u Vrbasu učestvovala je i Uprava za veterinu koja je “Eko vet plusu” izdala potvrdu o ispunjavanju veterinarsko-sanitarnih uslova pre nego je dobijena dozvola za gradnju.

Privatna spalionica je do sada iz kasa trećine vojvođanskih opština ispumpala više od 60 miliona dinara za kratkoročne ekspresno sprovedene javne nabavke spaljivanja životinjskog otpada.

Državne kafilerije u nadležnosti Uprave za veterinu, koje iste usluge pružaju po višestruko nižim cenama, nisu se javile ni na jednu javnu nabavku, te je “Eko vet plus” bio jedini i izabrani ponuđač.

Ranka Ivanoska (VOICE)