Skip to main content

Denis Kolundžija dobitnik godišnje nagrade NDNV-a

25. feb 2022. Aktuelno
2 min čitanja

Ovogodišnji laureati i Ivana Gordić Perc, Margareta Tomo i Andrej Nikolaidis

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) godišnju nagradu za najboljeg novinara dodeliće Denisu Kolundžiji, nagradu za istraživačko i analitičko novinarstvo Ivani Gordić Perc, nagradu za najbolju novinarku koja izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica dobiće Margareta Tomo, a dobitnik regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ je pisac Andrej Nikolaidis iz Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju NDNV-a, Komisija za dodelu nagrada NDNV-a ocenila je da je Denis Kolundžija novinar u pravom smislu te reči, da o malim ljudima i lokalnim problemima vešto kreira velike i bitne priče.

„Sem američke političke scene koju pasionirano prati, Kolundžija je vrstan poznavalac vojvođanskih političkih prilika, a jedinstveni autorski pečat dao je Newsletteru VOICE-a, koji je postao prepoznatljiv i originalan upravo zahvaljujući njegovoj pronicljivosti, analitičkom talentu, jezičkim veštinama i baš kako treba doziranom cinizmu“, navodi se u obrazloženju.

Dobitnica nagrade za istraživačko i analitičko novinarstvo Ivana Gordić Perc prva je novinarka koja je javnost izvestila o nehumanim uslovima u kojima žive vijetnamski radnici angažovani u izgradnji kineske fabrike Ling Long u Zrenjaninu.

Ova VOICE-ova priča obeležila je kraj 2021. godine i to ne samo u Srbiji, već je izazvala reakcije i raspravu i u Evropskom parlamentu i u Ujedinjenim nacijama.

„Ivana je pokazala i izuzetnu hrabrost i doslednost u izveštavanju o vijetnamskim radnicimana jer je na terenu svakodnevno bila suočena sa pritiscima i pretnjama onih koji su ceo slučaj pokušavali da zataškaju“, piše u obrazloženju.

Margareta Tomo piše za Családi Kör i Szabad Magyar Szó, a najbolja potvrda njenih novinarskih veština i novinarske etike jesu brojni izveštaji, intervjui i reportaže koje je kreirala, navela je Komisija.

Andrej Nikolaidis je kolumnista i višestruko nagrađivani književnik. Jedan je od najuticajnijih intelektualaca srednje generacije u regionu, poznat po antiratnom aktivizmu i borbi za ljudska prava.

Kako se navodi u obrazloženju, u kolumnama koje redovno objavljuje precizno secira stvarnost na postjugoslovenskom prostoru, a posebno politička zbivanja u Crnoj Gori gde živi, ukazujući na suštinske probleme koje postjugoslovenski prostor drže zatočenim i trajno nestabilnim.

„Nikolaidis u tom pogledu bespoštedno se obračunava sa dominatnim nacionalističkim matricama. Jasno i nedvosmisleno razobličava ’svete krave’ nacionalnih mitomanija i u tom pogledu predstavlja trn u oku političkih licemera, ali i retki glas razuma koji u postjugoslovenskim društvima pokušava da probudi građane“, piše u obrazloženju.

Nikolaidis je bio i redovni kolumnista portala Autonomija, čiji je izdavač NDNV.

(VOICE)