Skip to main content

Devetoro novinara sa Zapadnog Balkana osvojili prvu nagradu u okviru programa Media for All

21. dec 2021. Aktuelno
2 min čitanja

“Žiri je toliko bio impresioniram kvalitetom radova da je odlučio da prvu nagradu podele tri tima”

Devetoro novinara sa Zapadnog Balkana osvojili su prvu nagradu na Takmičenju mladih novinara i novinarki u okviru programa “Media for All”, saopštio je British Council.

Takmičari su radili u tročlanim regionalnim timovima, zajedno sa svojim mentorima koji su im davali stručne savete tokom perioda od osam nedelja, na izradi priča na teme od značaja za mlade danas.

“Žiri je toliko bio impresioniram kvalitetom radova da je odlučio da prvu nagradu podele tri tima”, navodi se u saopštenju za javnost.

Precizira se da su nagrade dobili Katarina Baletić i Nevena Petaković iz Srbije i Teodor Gjerga iz Albanije, za priču “Finansijski problemi odlažu osamostaljnivanje mladih od roditelja”, Gentiana Ahmeti sa Kosova, Jona Kaso i Đoana Calaku iz Albanije za priču „Borba“ za posao tera medicinske sestre za Nemačku”, kao i Erisa Krieziu iz Albanije, Đurđa Radulović i Andrea Jelić iz Crne Gore za priču “Mladi se odlučuju za skupe alternative da bi sačuvali mentalno zdravlje”.

“Najpozitivnije iskustvo koje sam stekla iz ovog programa je rad sa kolegom iz Albanije i mentorkom iz Bosne i Hercegovine, jer sam na taj način stekla šire uvide o mladima i o situaciji u regionu”, kazala je Katarina Baletić iz Srbije.

Predstavnica žirija Una Hajdari kazala je da je najvažnije to što članci predstavljaju saradnju između zemalja u regionu u kome je saradnja u oblasti novinarstva uvek mogla biti na višem nivou.

Na takmičenje na kojem je učestvovalo 36 novinara su mogli da se prijave novinarski timovi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije.

Program “Media for All” usmeren je na unapređenje kapaciteta medija mladih za izradu kvalitetnog, relevantnog, etičkog i rodno osetljivog sadržaja, povećanje interesovanja i angažovanja mladih u medijima na lokalnom nivou i olakšavanje regionalnog umrežavanja mladih u medijima.

“Media for All” nudi programe stručnog mentorstva, obuke i podršku lokalnim i regionalnim medijima sa ciljem uspostavljanja delotvornije saradnje između medija i njihovih čitalaca, slušalaca i gledalaca.

Cilj je promocija kvalitetnog, etičkog, rodno osetljivog sadržaja i pojačavanje glasa žena, mladih i nedovoljno zastupljenih zajednica.

British Council u saradnji sa BIRN-om, Thomson fondacijom i INTRAC – Međunarodni civilni centar za obuku i istraživanje realizuje program “Media for All”, koji finansira Vlada Velike Britanije.

British Council je međunarodna organizacija iz Velike Britanije za kulturne odnose i obrazovne mogućnosti.

(VOICE, foto: Media for All)