Skip to main content

Direktorka Evropske centralne banke nije izdala novčanicu od hiljadu evra sa svojim likom

18. sep 2021. Fact-checking
2 min čitanja

"Zabavno, ali zastrašujuće"

Na Fejsbuku kruži ilustracija novčanice od 1000 evra sa likom predsednice Evropske centralne banke (ECB), Kristine Lagard, koju je ona navodno izdala i tako – opet navodno – potvrdila da je počela da raste inflacija. Međutim, to je još jedna u nizu „lažnih vesti“

Opis ilustracije glasi da je predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde izdala novčanicu od 1000 evra i sebe stavila na istu, sa sarkastičnim opisom “nema inflacije uopšte”.

Međutim, pomenuta ilustracija novčanice je, ipak, samo humoristična ilustracija koju je 2. septembra objavio nemački novinar Gabor Steingart, u okviru svog Jutarnjeg brifinga”.

Svakog dana u “Jutarnjem brifingu” Steingart komentariše svetska dešavanja na duhovit način. Tako je 2. septembra komentarisao politiku Evropske centralne banke, te je u sklopu svog brifinga objavio i pomenutu ilustraciju.

Ipak, autor objave verovatno nije slušao nemački podkast. Samim tim što je opis ilustracije veoma sličan tvitu još jednog nemačkog novinara i autora, Holgera Zschaepitza.

Zschaepitz je u pomenutom tvitu napisao da Nemačka strahuje od inflacije, te da već postoji novčanica od 1000 evra sa likom predsednice ECB.

Ipak, autor manipulativne objave je izostavio deo tvita gde je nemački novinar napisao da je tu novčanicu objavio popularni bilten Steingart Morning Briefing, kao i komentare njegovih pratilaca na Tviteru: „Zabavno, ali zastrašujuće“.

Sanja Kosović (VOICE)