Skip to main content

Diskriminiše li vlast u Inđiji Ukrajince?

24. nov 2022. Analitički članci
6 min čitanja

"Nema mesta u Kulturnom centru za decu Ukrajinaca, decu Inđije, a ima za ratne zločince?"

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Iako je ukrajinsko kulturno-umetničko društvo „Kalina“ iz Inđije zvanično počelo sa radom pre 17 godina, prvi put se 2022. godine članovi KUD-a susreću sa izostankom podrške lokalne samouprave koju su od osnivanja imali.

Predsednik UKUD „Kalina“ Petar Zakamarok kaže za VOICE da je aktuelni predsednik opštine Inđija Vladimir Gak (SNS) u prvoj godini mandata bio gost na manifestacijama koje su Ukrajinci iz Inđije organizovali, ali da ove godine niko od predstavnika vlasti nije došao na „Dane ukrajinske kulture“. Prethodno im, podsetimo, lokalna vlast nije omogućila ni prostor koji su tražili za održavanje ove tradicionalne manifestacije.

Sagovornici VOICE-a su saglasni da je agresija Rusije na Ukrajinu promenila odnos lokalne vlasti prema ukrajinskoj nacionalnoj manjini u Inđiji.

NEPOZNAVANJE ISTORIJE

Ukrajinci su se u Vojvodinu doselili posle drugog Svetskog rata i to u Kulu, Vrbas, Sremsku Mitrovicu, Inđiju i Novi Sad.

Prilikom oslobađanja Inđije u Drugom svetskom ratu poginula su četiri ukrajinska vojnika te je u Inđiji, u neposrednoj blizini spomenika u centru grada posvećenom Partizanskom podunavskom odredu, postojao i spomenik posvećen ukrajinskim vojnicima.

Prilikom obeležavanje  Dana oslobođenja Inđije, 22. oktobra, pre aktuelne ruske agresije je dolazio ambasador Ukrajine i polagao vence na spomenik u centru Inđije zajedno sa ambasadorom Rusije međutim, već šest godina to nije praksa.

„Jedno vreme su predstavnici ukrajinske i ruske ambasade zajedno polagali vence na spomenik u Inđiji, to je bilo pre pet, šest godina, Nakon agresije na Ukrajinu, to više nije bilo moguće. Ovaj prostor je oslobađao treći ukrajinski front, u Inđiji su poginula 1944. godine tri ukrajinska pilota. Njihov spomenik se nalazio u centru grada, pored zgrade Suda a zatim su tela ekshumirana i preneta na najstarije groblje u Inđiji. Ja sam pre šest godina zahvaljujući sredstavima koje je obezbedila ambasada Ukrajine, obnovio spomenik. Stekao sam utisak da ljudi u Inđiji i Srbiji ne poznaju dovoljno istoriju“, kaže Petar Zakamarok za VOICE.

Ambasador Ukrajine u Beogradu, Volodimir Tolkač smatra da je upravo nepoznavanje istorije najveći problem danas.

„To je veliki problem, kako za Srbiju tako i za ostale narode. Mi Sloveni moramo biti jedinstveni, danas bi trebalo, ne samo Sloveni, već svi narodi da žive zajedno uključujući i Rusiju. Imamo zajedničku istoriju koju moramo preneti na našu decu“, kazao je Tolkač za naš portal.

U KULTURNOM CENTRU NEMA TERMINA ZA UKRAJINCE

UKUD „Kalina“ je zvanično registrovana 2005. godine a na desetogodišnjicu je organizovana manifestacija „Dani ukrajinske kulture“ koja je imala za cilj predstavljanje Ukrajinaca, njihove kulture, muzike i tradicije svojim sugrađanima.

Manifestacija je trajala tri dana i održavala se u Vatrogasnom domu. Na obeležavanju desetogodišnjice KUD-a „Kalina“tada su bili prisutni tadašnji ambasador Ukrajine, zatim Miroslav Vasin koji je u to vreme bio pokrajinski sekretar, kao i tadašnji predsednik  opštine Inđija Petar Filipović, ali i gosti iz Poljske i Ukrajine.

„Takva vrsta podrške je nama mnogo značila“, priseća se Petar Zakamarok, predsednik UKUD „Kalina“ iz Inđije i dodaje:

 „Uvek smo imali podršku lokalne samouprave, od vremena kada je presdednik opštine bio Goran Ješić pa Petar Filipović i na kraju Vladimir Gak koji je prisustvovao našem festivalu prve godine kada je stupio na dužnost predsednika opštine Inđija.“

Petar Zakamarok: Podržavati agresora i one koji ubijaju našu decu, nedužne ljude mislim da ni jedan pametan čovek ne može to da uradi.

Da se odnos prema Ukrajincima iz Inđije promenio pokazalo se 25. septembra 2022. godine kada je  u Kulturnom centru u Inđiji održan 18. Festival ukrajinske kulture “Kalina – 2022” u organizaciji Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine u Srbiji.

Događaj je preko zvanične Fejsbuk stranice Kulturnog centra najavljen dan ranije ali je odmah nakon toga najavljeno, isti dan, i “Veče rusko – srpskih pesama” koje se održavalo narednog vikenda tačnije prvog oktobra.

Organizator ove manifestacije je „Rusko-srpsko društvo Inđija“ koje je nakon konkursa opštine Inđija dobilo 50 hiljada dinara za projekat pod nazivom “Dialog rusko – srpskoj kulturi”.

Udruženje je osnovano krajem 2018. godine a zakonski zastupnik je ruska državljanka Galina Zhuravleva. Kontakt u Agenciji za privredne registre nije upisan već samo adresa – Janda (Krčedin),

U opštini Inđija postoji još jedno slično udruženje koje nosi naziv „Društvo Srpsko – ruskog prijateljstva Naše pravoslavlje“ koje je osnovano 14. decembra 2010. godine. Sedište je u tržnom centru Sloboda, a zakonski zastupnik je aktuelni predsednik opštine Inđija Vladimir Gak. Prema podacima iz Agencije za privredne registre, ovo Društvo je i dalje aktivno.

Realizaciju 18. Ukrajinskog festivala pomogli su Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije zatim Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice kao i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Na manifestaciji je bio predstavnik Pokrajinske vlade, ali ne i opštine Inđija.

Nedugo zatim, planirana je manifestacija „Dani ukrajinske kulture“ koja se od 2015. godine održava polovinom oktobra. Međutim, predsednik UKUD“Kalina“ Petar Zakamarok dobija informaciju iz Kulturnog centra da je termin predviđen za projekciju filma

„Mi smo tražili termin u Kulturnom centru Inđija 15. i 16. oktobar ali nam je rečeno da je termin zauzet zbog projekcije filmova koji su, kako nam je rečeno, ranije zakazani. Zatim sam predložio 29. i 30. oktobar i to jedan dan jer bi prvi dan manifestacije bio održan u našim prostorijama. Bio je dogovor da kontaktiram direktoricu Kulturnog centra međutim, nama je vreme proticalo jer ne možemo sve organizovati za tako kratko vreme“, objašnjava Zakamarok.

Od organizacije tradicionalne manifestacije se ipak nije odustalo, te su „Dani ukrajinske kulture“ umesto u ustanovi koja je predviđena za to, održani u prostorijama KUD-a, nekadašnjoj kafani „Astor“.

Bivši predsednik opštine Inđija, Goran Ješić kaže za VOICE da je odluka Kulturnog centra sramna.

„To što im nije dozvoljeno da održe tradiocionalnu manifestaciju u Kulturnom centru je kršenje Ustava. Umesto u objektu koji je predviđen za to, oni su manifestaciji održali u nekadašnjoj kafani. Ukrajinaca u Inđiji ima oko 500 a u mešovitim brakovima oko hiljadu, ali i da je samo jedan Ukrajinac u Inđiji ima pravo da koristi Kulturni centar jer je to objekat koji je napravljen za građane Inđije. Tako da ne prihvatam odgovor da jedna produkcija filma bude obrazloženje da se manifestacija ne održi“, istakao je Ješić.

Ješić podseća da je u inđijskom Kulturnom centru aktuelna vlast dozvolila promociju knjige ratnog zločinca Veselina Šljivančanina koji je istu imao i u Domu kulture u Beški, kojom inače rukovodi inđijski KC.

„Šta ovo znači, nema mesta u Kulturnom centru za decu Ukrajinaca, decu Inđije a ima za ratne zločince?“, pita nekadašnji predsednik opštine Inđija Goran Ješić.

PREDSTAVNICI GRADA IGNORISALI POZIV

„Dani ukrajinske kulture“ su ipak održani 12. i 13. novembra u prostorijama UKUD „Kalina“, gde je prisustvovao i ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač, koji za VOICE kaže da je u vremenu agresije na Ukrajinu veoma važno da Ukrajinci budu jedinstveni.

„Jako sam zahvalan što imamo ovde naše Ukrajince, jer je to podrška za sve što se dešava danas u Ukrajini. Zahvalan sam jer oni predstavljaju sve ono što je Ukrajina, našu muziku, naše običaje pa i našu istoriju.  Svi Ukrajinci sveta moraju kao jedna porodica da budu u ovim ratnim vremenima“, poručio je on.

Pored ambasadora i počasnog konzula Ukrajine, na manifestaciju su bili pozvani i predsednik opštine Vladimir Gak, šef njegovog kabineta Nemanja Milojević i predsednik Skupštine opštine Đorđe Dimić. Međutim, niko od njih se nije pojavio.

Volodimir Tolkač i Vladimir Ješić na manifestaciji „Dani ukrajinske kulture“

„Ne znam zašto je to tako, uvek su se predstavnici lokalne samouprave odazvali našem pozivu“, kaže Petar Zakamarok, predsednik UKUD „Kalina“.

Manifestaciji je pristustvovao Goran Ješić koji za VOICE kaže da je aktuelni predsednik opštine Inđija Vladimir Gak bio u obavezi da se odazove pozivu.

„Kada dolazi ambasador u bilo koji grad ili opštinu, dolazi depeša iz Ministarstva spoljnih poslova o njegovoj poseti i gradonačelnik se obaveštava do bude prisutan. Na ‘Danima ukrajinske kulture’ je pored ambasadora bio i počasni konzul ali se niko od opštinskih vlasti nije pojavio, što je nedopustivo“, kaže nekadašnji predsednik opštine Inđija.

Kao u većini gradova u zemlji, vojvođanski Ukrajinci izloženi su sve više i porukama mržnje, te se i na zgradama u Inđiji može videti ispisano slovo „Z“ koje ukazuje podršku Rusiji i njenoj agresiji na Ukrajinu. Jedna takva poruka je napisana i na gradilištu u neposrednoj blizini Kulturnog centra Inđija u Ulici vojvode Stepe.

Petar Zakamarok kaže da takve poruke ne utiču na ukrajinsku nacionalnu manjinu u Inđiji.

„Na nas to uopšte ne utiče, mi na to ne obraćamo pažnju, mi se ne bavimo politikom. Svako ima pravo da podržava koga hoće, ali podržavati agresora i one koji ubijaju našu decu, nedužne ljude mislim da ni jedan pametan čovek ne može to da uradi„, zaključio je Zakamarok.

Miodrag Blečić (VOICE)