Skip to main content

Eksperti UN duboko zabrinuti zbog sumnji na krijumčarenje vijetnamskih radnika u Srbiju

21. jan 2022. Aktuelno
2 min čitanja

Žrtve trgovine ljudima u svrhu prinudnog rada

Eksperti Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava danas su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog navodnog prinudnog rada grupe od oko 400 vijetnamskih radnika migranata, za koje se navodi da su žrtve trgovine ljudima u Srbiji.

Prema dobijenim informacijama, osam kompanija, uključujući vijetnamske agencije za zapošljavanje i kineske građevinske kompanije registrovane u Srbiji, navodno je umešano u ozbiljna kršenja ljudskih prava vijetnamskih radnika migranata.

“Duboko smo zabrinuti da su ovi radnici migranti možda bili žrtve trgovine ljudima u svrhu prinudnog rada, i da žive i rade u užasnim uslovima u Srbiji, uz ozbiljnu opasnost po svoje živote i zdravlje“, navodi se u saopštenju za javnost iz Ženeve.

Dodali su da su veoma zabrinuti i zbog navoda da organizacijama civilnog društva nije dozvoljen pristup lokacijama na kojima su radnici smešteni radi pružanja pomoći.

“Partnerstvo i saradnja sa civilnim društvom, uključujući sindikate, nevladine organizacije i branioce ljudskih prava, od suštinskog su značaja za osiguranje zaštite žrtava trgovine ljudima”, piše u saopštenju.


VOICE je prvi medij koji je pisao o ovom problemu: Više od 750 Vijetnamaca i Kineza u industrijskoj zoni Zrenjanin: Beznađe nevidljivih


Eksperti UN su pozvali vlade Srbije, Vijetnama i Kine da obezbede da preduzeća koja se nalaze na njihovoj teritoriji ili posluju pod njihovom jurisdikcijom poštuju ljudska prava svih radnika.

“Ovo uključuje ne samo preduzeća koja se oslanjaju na migrantsku radnu snagu, već i agencije za zapošljavanje”, rekli su oni.

Takođe su istakli obaveze preduzeća da polažu dužnu pažnju kako bi osigurali da prava svih radnika budu zaštićena, bez diskriminacije, uvažavajući posebne potrebe i prava radnika migranata.

Eksperti su uputili pisma na adrese osam preduzeća koja su umešana u ozbiljne optužbe za ljudska prava u vezi sa ovim slučajem, podsećajući na njihove obaveze dužne pažnje prema “Vodećim principima UN o poslovanju i ljudskim pravima”.

U saopštenju se navodi da su eksperti UN-a u kontaktu i sa srpskim, vijetnamskim i kineskim vlastima.

Eksperti koji su potpisali saopštenje su specijalni izvestilac za trgovinu ljudima, posebno ženama i decom Siobhan Mullalli, specijalni izvestilac za savremene oblike ropstva, uključujući njegove uzroke i posledice Tomoia Obokata, specijalni izvestilac za ljudska prava migranata Felipe Gonzalez Morales, predsedavajuća Elzbieta Karska, zamenik predsedavajućeg Githu Muigai, kao i članovi Radne grupe o pitanju ljudskih prava i transnacionalnih korporacija i drugih poslovnih preduzeća Suria Deva, Fernanda Hopenhaim, Anita Ramasastri.

Specijalni izvestioci su deo onoga što je poznato kao specijalne procedure Saveta za ljudska prava UN-a.

Specijalne procedure su najveće telo nezavisnih eksperata u sistemu UN za ljudska prava.

(VOICE)