Skip to main content

Epidemija „preletanja“

01. dec 2014. Lokalne samouprave 2013
2 min čitanja

Nova politička realnost i ekspanzija SNS i u Vojvodini dovela je u postizbornom periodu do prave „epidemije“ stranačkog „preletanja“ odbornika, ponekad i čitavih lokalnih stranačkih odbora ili njihovih brojnih članova prvenstveno u redove SNS, ali i drugih vladajućih stranaka. Teško je čak i pobrojati takve slučajeve. Činjenica da su odbornici vlasnici svojih mandata dovela je do masovne zamene stranačkih dresova, često i onima sa čak sasvim suprotnim ideološkim amblemima, a ovakvim približavanjem „pobednicima“ omogućen je i svojevrsni politički inženjering i prekomponovanje vlasti u više lokalnih sredina (recimo, primer Rume). Gotovo po pravilu, „preletači“ su bivali nagrađivani funkcijama, pozicijama, ili zaposlenjem.

Poslednji primer iz Sečnja, gde je kompletan stranački odbor DS, na čelu sa predsednikom opštine „preleteo“ u SNS i time „na tacni“ predao svoju gotovo apsolutnu vlast na lokalu ovoj stranci „zbog želje da uvek igra u pobedničkom timu“, samo je najsvežiji i najočigledniji primer izigravanja biračke volje iskazane na izborima. Nije to bio, međutim, ni jedini „prelet“ čak čitavog stranačkog odbora. U Opovu je, kao i u Pančevu, ceo stranački odbor URS prešao u lokalni SNS, u Pećincima su nekoliko meseci pre raspuštanja lokalnog parlamenta odbornici URS kolektivno prešli u SNS. U Plandištu je LSV prosto, „nestala“ iz skupštine opštine zbog „preletanja“. U Zrenjaninu je zamenik gradonačelnika, ranije izbačen iz redova Demokratske stranke Srbije (DSS), pristupio SNS, a prema njegovim navodima, sledile su ga mnoge kolege. U Rumi su odbornici raznih stranačkih i političkih boja prešli u SNS, nakon čega je i prekomponovana vlast, prelaska među naprednjake bilo je i iz odborničke klupe LSV (Kikinda, Plandište), većine iz odborničke grupe DS (Nova Crnja), iz odborničke grupe SPS (Plandište)… Odborničkih „transformacija“ bilo je i u Somboru, u Bačkoj Topoli je skupština čak osam puta konstatovala prelaske iz jedne u drugu odborničku grupu, „preletanja“ je bilo i u Žablju, Irigu i Šidu… U Srbobranu je vladajuća koalicija ojačana prelaskom dva odbornika DS u Grupu građana “Pokret za promene“, U Novom Bečeju je tridesetak članova DS prešlo u vladajući LDP, što je predsednik opštinskih demokrata doveo u vezu sa ucenama i pretnjama otkazima od strane LDP-a, a što vlast demantuje i kao razloge prelaska članova navodi „bolju perspektivu za budućnost i vidljive rezultate“. U Staroj Pazovi, koja je na izborima dobila vlast na čelu sa SNS, vladajuća većina je itekako pojačana podrškom “Pazovačkog pokreta”, koji je osnovan prošlog proleća, a sastoji se od devet bivših odbornika DS, na čelu sa gradonačelnikom u prethodnom mandatu. Posle svega pet meseci od osnivanja, iako je najavio da će biti opozicija koja će “žestoko kritikovati vlast“, njegov pokret postaje podrška vladajućoj garnituri u opštini, koja je na taj način učvrstila položaj, a novinarski izvori navode i da je „podrška nagrađena zaposlenjima u lokalnoj administraciji i javnim preduzećima“.

„Ljudi su razočarani. Ne da se ništa ne dešava već sve ide u negativnom smislu, a jedino čime se lokalna vlast bavi jeste pokušaj da ostane na toj poziciji” – jedan je od rezigniranih komentara povodom „novih pakovanja” vlasti (Opovo), kao što, recimo, jedan od sagovornika u Rumi primećuje: „Suština je u tome da se konstantno na političkoj sceni vrti jedna ekipa koja samo menja dresove po potrebi“.