Skip to main content

Fejsbuk grupa “Pokret STOP naseljavanju migranata” rasadnik govora mržnje prema migrantima

08. nov 2020. Fact-checking
5 min čitanja

U najpopularnijoj domaćoj antimigrantskoj Fejsbuk grupi „Pokret STOP naseljavanju migranata“ od polovine septembra do kraja oktobra članovi su postavili stotinak objava koje su se direktno ticale migranata a koje su u komentarima imale elemente govora mržnje i dehumanizacije te populacije u Srbiji i regionu.

Nedavno preimenovana grupa “Pokret STOP naseljevanju migranata“ nastala je 25. marta ove godine i trenutno broji preko 324.000 članova, a VOICE neretko upravo na ovoj grupi pronalazi lažne vesti o migrantima.

Iako administratori grupe (relativno) ažurno brišu komentare članova koji predstavljaju nedvosmislen govor mržnje i pozive na nasilje protiv tražioca azila, značajan broj reakcija, koji je protiv standarda same društvene mreže, često ostaje i nakon intervencije moderatora.

Među najdrastičnijim primerima koji su novinari VOICE-a zabeležili tokom ovog perioda, a koji su u velikom broju u međuvremenu izbrisani, ističu se direktni pozivi na ubijanje i proterivanje migranata. Omalovažavanje i stereotipizacija te populacije su na drugom mestu po učestalosti, a za njima slede osude i uvrede političke elite u Srbiji, koju članovi grupe često označavaju za „izdajnike“. Uvrede i optužbe uglavnom „prolaze“ bez intervencije administatora.

Manji broj objava tiče se poziva na antimigrantske proteste i slične direktne akcije, ispovesti pojedinaca koji su navodno imali neprijatna iskustva sa migrantima, kao i “pozitivnih primera” boraca protiv migranata.

Mržnja prema migrantima

Primera radi, od 17. do 24 septembra, najmanje 35 odsto od preko 2.500 komentara korisnika, novinari VOICE-a su okarakterisali kao govor mržnje.

„Lepo ubiješ, zakopaš i kraj. On [migrant je] neregistrovan, a pošto ne postoji niko ga neće ni tražiti“, kaže jedan od članova grupe. „Samo u gasnu komoru, ili bacačem plamena i kost spržiti“, dodaje drugi.

Najveći broj gotovo sladostrasnih poziva na nasilje zabeležen je ispod objave vesti pod naslovom “Azilant silovao srpskog dečaka”. Sama vest datira iz 2016. godine i govori o slučaju koji se desio u Austriji, što se može uočiti klikom na link, ali korisnici na društvenim mrežama nisu obraćali pažnju na datume, već su to doživljavali kao aktuelnu vest.

Tako su se korisnici mahom bavili opisima šta počiniocu treba uraditi – da ga treba živog zapaliti, da mu treba odrati kožu, nataći na kolac, kastrirati ili ga terati da guta delove svog tela.

Članovi grupe su ovim komentarima migrante često deklarisali kao „teroriste“ i „silovatelje“, neretko pozivajući građane Srbije da „ustanu protiv islamista“ i „uzmu motke i palice“ te „pobiju“ migrante“.

Dehumanizacija migranata se često dešava i poređenjem sa životinjama, ali i diskvalifikacijama njihovog statusa, s obzirom na to da veliki broj korisnika osporava njihovo pravo na azil, često ih nazivajući “tzv. migrantima”.

“Kakve izbeglice, sve sami džihadisti, sve spremni da počnu da nas kolju… Pametni [su] Hrvati, pohvataju ih ubiju boga u njima i proteraju, kada ih optužuju da su ih mlatili oni negiraju i gotova stvar“, ocenjuje jedan od korisnika.

Često se govor mržnje u komentarima prikazuje i putem fotografija koje gotovo uvek sadrže poziv na akcije. Slikoviti primeri toga su: fotografija sa natpisom “probleme treba rešavati hitno, po mraku i sa bejzbol palicom” ili eksplicitne fotografije vojnika sa puškama i/ili odrubljenim glavama u rukama.

Objava koja je u posmatranom periodu izazvala najviše pažnje imala je 431 komentar, a u pitanju je bila vest pod naslovom “Novinarka silovana u kampu dok je proveravala da li migranti stvarno napadaju žene”. Samim tim što je ova objava imala najveći broj komentara, u njoj je bilo i najviše govora mržnje.

Osim negativnih stavova prema migrantima, najviše negativnih kvalifikacija bilo je upućeno i ka navodnoj žrtvi, s obzirom na to da je veliki broj članova ocenjivao da ona “opet treba da bude silovana i da je to zaslužila”.

“Ah, to je sigurno neka levičarka, samo leftardima padaju takve stvari na pamet. Normalne žene imaju mozga i znaju kako bi završile”, “Treba, pa sad neka piše o migrantima”, “Neka se vrati još jedan krug, glupača”, neki su od komentara.

Bes usmeren na akciju protiv migranata

Ovaj primer ilustruje još jednu tendenciju korisnika, seksističke stavove usmerene prema ženama, ali i prema muškarcima. Ekipa VOICE-a uočila je i emocionalne reakcije pozivanjem na “muškost” i “srpstvo“, koje bi trebalo da opravdaju i pozive na nasilje prema migrantima, često uz homofobne diskvalifikacije.

“Srpski muškarci su krivi što ovaj žvalavko dovlači migrante, a policija ne radi svoj posao”, ili “Sve što bi muško, svjetli iznad Kosova! Mrak se nadvijo iznad zemlje Srbije! Braćo! Pogledajte iza tih zamagljenih nebesa i pronađite svjetlost njihovu. Da zasija u vama snagom predaka vaših i časnih. Druge zemlje nemate”, neki su od primera.

Postoji određeni balans između “patrijarhalno” obojenih komentara, koji takođe služe i da kritikuju narod koji „spava“, koji “dozvoljava da se ovo dešava”, sa onima upućenim nosiocima vlasti, predstavnicima institucija i civilnog sektora.

Često se i policija spominje u negativnom kontekstu, obično kada je ova grupa korisnika označava kao “kolaboracioniste” koji “ne rade svoj posao”, ali je najveći broj njih ipak vezan za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kog u komentarima optužuju da je “uzeo pare” od Evropske unije kako bi po Srbiji naseljavao migrante.

Nekolicina komentara sa elemetima govora mržnje bila je upućena i ka Beograđanima kao “najgorim Srbima”, a u momentima kada se govor mržnje usmeravao ka premijerki Ani Brnabić, najviše je bilo vređanja na osnovu njene seksualne orijentacije.

Objave koje sadrže najmanje primera govora mržnje tiču se poziva na antimigrantske proteste, ali i navođenje uzora, poput premijera Mađarske Viktora Orbana, poznatog po tvrdim stavovima protiv azilanata.

Širenje mržnje prema migrantima i na Instagramu

Iako su antimigrantske grupe već duže vreme rasprostranjene na Fejsbuku, njihova popularnost polako raste i na društvenoj mreži koja je raširenija među mladima – na Instagramu. Nazivi ovih profila veoma su slični onima na Fejsbuku, na primer “Stop naseljavanju migranata”, “Zaustavi naseljavanje migranata” i “Stop migrantima”.

Kao i na grupama na Fejsbuku, i na ovim profilima većina komentara promoviše govor mržnje i poziva na nasilje prema migrantima. Dva najveća profila imaju oko 15.000 pratilaca, dok su svi ostali, barem za sada, znatno manje posećeni.

Antimigrantski profil sa najviše pratilaca na Instagramu je “Stop naseljavanju migranata” koji je u poslednjih mesec dana dobio oko 7.000 novih pratilaca, te je od najviše 300 “sviđanja” po objavi došla do 2.000 “sviđanja” na popularnijim objavama.

Ujedno sa popularnošću profila, rastao je i broj zabeleženih primera govora mržnje. U opisima fotografija provlači se rečenica “Oni ni ne dolaze da bi se uklopili, nego da bi porobili”, a na storijima se objavljuje gde se, koliko migranata nalazi i u kom trenutku.

Na objavi koja je postavljena 16. oktobra administratori ovog profila rekli su da “problemi sa migrantima tek dolaze” i da su to “upadi u kuće, silovanja i ubistva”, naglašavajući da policija “neće biti stalno na usluzi”, čime svesno ili nesvesno neosnovano šire paniku među korisnicima mreže.

Mateja Agatonović i Iva Gajić (VOICE)

Tekst je nastao u okviru projekta “Digitalno poverenje – novinari protiv dezinformacija o migrantima” koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.