Skip to main content

Inđija: 240 hiljada dinara za dečije igralište koje nikad nije stiglo

17. dec 2017. Lokalne samouprave
7 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Krajem jula prošle godine, potpisan je Ugovor o poklonu mobilijara za dečije igralište između firme Mega Stil mobilijar DOO Ruma i mesnih zajednica Beška i Novi Slankamen. Predmet Ugovora o poklonu podrazumevao je davanje u svojinu jedne garniture mobilijara za dečije igralište koja se sastoji od duple kule sa mostom, klackalice, ljuljaške, peščanika, penjalice, dvorske ograde, grede za ravnotežu sa džeti stopalom, klupe i korpe za otpatke. Iako je novac iz opštnskog budžeta (241.780,12 dinara) uplaćen, mobilijari ni nakon više od godinu dana nisu stigli u sela inđijske opštine, pokazuje istraživanje Vojvođanskog istraživačko- analitičkog centra (VOICE).

Prema odredbama Ugovora, troškove prevoza, montaže i špedicije plaća onaj koji prima poklon, u ovom slučaju mesne zajednice Beška i Novi Slankamen, i to 70 odsto vrednosti po potpisivanju Ugovora, dok se ostalih 30 odsto plaća po isporuci i montaži garniture mobilijara.

Nalog za potpisivanje Ugovora o poklonu,  kao i nalog da Mesne zajednice Beška i Novi Slankamen traže dodatna sredstva od opštine Inđija, kako bi se uplatilo preduzeću iz Rume, stigao je od tadašnje sekretarice predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka.

Komunikacija sa firmom Mega Stil mobilijar DOO Ruma vodila se putem elektronske  pošte, saznaje VOICE.

Potpisivanje Ugovora o poklonu

Mesec dana nakon konstituisanja nove opštinske vlasti u Inđiji (jul 2016. godine), koju čine članovi Srpske napredne stranke, predsednici Saveta Mesnih zajednica Beška i Novi Slankamen dobili su nalog od sekretarice novoimenovanog predsednika opštine Vladimira Gaka da potpišu Ugovor o poklonu sa Mega stil mobilijarom.

Ugovor je podrazumevao dobijanje na poklon garniture mobilijara za dečije igralište koja se sastoji od duple kule sa mostom, klackalice, ljuljaške, peščanika, penjalice, dvorske ograde, grede za ravnotežu sa džeti stopalom, klupe i korpe za otpatke.

Prema odredbama Ugovora, troškove prevoza, montaže i špedicije plaća Poklonoprimac (Mesna zajednica) i to 70 odsto vrednosti se plaća po potpisivanju Ugovora, a ostalih 30 odsto po isporuci i montaži garniture mobilijara. Vlasnik Mega Stil mobilijara Dragan Miročević je iz Podgorice,  gde se nalazi i skladište u kom su mobilijari. Transport “poklona” iz Crne Gore se plaćao u dinarskoj protivvrednosti.

Nakon potpisivanja Ugovora, predsednici Saveta Mesnih zajednica Beška i Novi Slankamen su dobili još jedan nalog od sekretarice predsednika opštine: naloženo im je da podnesu zahtev za odobrenje dodatnih finansijskih sredstava, kako bi se izvršilo plaćanje po ispostavljenom avansnom računu preduzeća Mega Stil mobilijar.

Kako VOICE saznaje, Mesna zajednica Beška 26. jula 2016. godine podnosi zahtev opštini Inđija za odobrenje dodatnih finansijskih sredstava za izvršenje plaćanja po ispostavljenom avansnom računu preduzeća Mega Stil mobilijar, u iznosu od 120.980,71 dinara.

Zgrada opštine u Inđiji

Po odobrenju zahteva, izvršen je prenos sredstava na račun Mesne zajednice Beška i nakon toga izvšeno je plaćanje po avansnom računu Poklonodavca, odnosno firme iz Rume.

Mesna zajednica Novi Slankamen je 29. jula 2016. godine takođe podnela zahtev za dodatna sredstva u iznosu od 120.799, 41 dinara, koji je takođe odobren od strane opštine Inđija.

Instrument obezbeđivanja naplate potraživanja predviđen Ugovorom o poklonu bila je jedna blanko menica preduzeća “Mega Stil mobilijar” DOO Ruma, plativa na prvi poziv, sa rokom važnosti od 30 dana dužim od roka predviđenog Ugovorom za isporuku i montažu garniture mobilijara sa pripadajućom obaveznom dokumentacijom.

Firma iz Rume “Mega Stil mobilijar” DOO je prema odredbama Ugovora bila u obavezi da poklon preda u roku od 30, kao i prevoz garniture mobilijara do lokacije koju određuje Poklonoprimac, odnosno mesna zajednica sa kojoj je ugovor potpisan, kao i njenu montažu na dogovoreno određenoj lokaciji. Međutim, ni nakon 30 dana mobilijari nisu stigli u sela inđijske opštine, iako je prevoz plaćen.

Novac uplaćen, “poklon” ne stiže

Osam meseci nakon potpisanog Ugovora o poklonu niko od nadležnih iz opštine Inđija ali ni mesnih zajednica koje su potpisale ugovor nije pominjao mobilijare, ali ni novac koji je uplaćen za iste. Mobilijari za dečija igrališta su postali “tabu tema” sve do sednice Skupštine opštine, održane 25. aprila 2017. godine, kada je opozicija tražila objašnjenje zašto do realizacije nije došlo.

Petar Filipović: Račun dobavljača bio u blokadi i pre potpisivanja Ugovora

– Neposredno po dolasku na vlast, u julu 2016. godine, predstavnici SNS-a u pojedinim mesnim zajednicama su se javno hvalili kako su napravili odličan posao tako što su za svoje selo obezbedili dečije mobilijare i to besplatno, samo je neophodno da plate prevoz od Crne Gore do Inđije. Kako je vreme prolazilo, a pomenuti mobilijari nisu stizali, u aprilu ove godine sam na sednici SO Inđija nadležnima postavio pitanje o tome šta se dešava sa istima, da li će i kada stići u naša sela čiji su predstavnici potpisali ugovore o donaciji. Vrlo brzo sam dobio odgovor u kome su me obavestili da mobilijari nisu stigli, da – kako stvari stoje – nikada neće ni stići te da su protiv dobavljača podnete prijave nadležnim organima – objašnjava za VOICE bivši gradonačelnik i aktuelni predsednik opozicione odborničke grupe “Zato što volim Inđiju” Petar Filipović.

Odborničko pitanje se odnosilo na mesnu zajednicu Beška i Odeljenje za finansije opštine Inđija. U odgovoru koji je dostavljen odbornicima opozicije, a u koji je VOICE imao uvid, piše da je  nakon uplate usledilo dopisivanje putem elektronske pošte na relaciji ovlašćeno lice poslodavca – sekretarica predsednika opštine Inđija – Mesna zajednica Beška.

Tako se 5. septembra 2016. godine, ovlašćeno lice poslodavca obratilo opštini Inđija, preko sekretarice predsednika opštine, sa obaveštenjem da su igrališta završena i da se čeka izrada dokumentacije nadležne službe Poklonodavca i carine Crne Gore.

Zatim 11. septembra iste godine stiže obaveštenjee da će igrališta (mobilijari) biti dostavljeni do 20. septembra. Osam dana nakon poslednjeg napisanog mejla, odnosno obaveštenja sekretarice predsednika opštine, stižu nove instrukcije Savetu Mesne zajednice Beška ovog puta iz Odeljenja za finansije opštine Inđija.

Kako je za VOICE potvrdio predsednik Saveta MZ Beška Novica Temunović prema instrukcijama Odeljenja za finansije,  Mesna zajednica Beška podnela je zahtev za aktiviranje i naplatu potraživanja putem menice,

Prijave nadležnim organima

Odeljenje za finansije opštine Inđija 19. septembra 2016. godine, podnosi zahtev za aktiviranje i naplatu potraživanja putem menice poslovnoj banci “Mega Stil mobilijar” DOO Ruma (Societe Generale banka Srbije) preko njene ekspoziture u Inđiji, a zatim obaveštava firmu iz Rume da su prekoračene vremenske odrednice  Ugovora, da se približava istek roka menice i da je hitno da se preduzmu neophodne aktivnosti u smislu definisanja mogućnosti i datuma aneksiranja inicijalnog Ugovora. Međutim, niko iz “Mega Stil mobilijar” DOO Ruma nije odgovorio na zahtev Odeljenja za finansije opštine Inđija.

Dva meseca kasnije, načelnica Odeljenja za finansije Branka Naić i zamenica načelnika opštinske uprave Sandra Nikolić uspevaju da stupe u kontakt ovlašćenim licem “Mega stil mobilijar” DOO Ruma i dogovaraju da se održi sastanak 13. novembra 2016. godine u zgradi opštine.

Kako piše u odgovoru dostavljenom odbornicima u SO Inđija, sastanak nije održan niti je stiglo obaveštenje o razlogu zbog čega je predstavnik firme iz Rume sprečen da dođe  ali je mesec dana nakon toga stigao mejl u kome se opština Inđija obaveštava da su prisutni problemi sa carinjenjem i da mobilijari za dečija igrališta stižu do 26. decembra 2016. godine.

Mobilijari za dečija igrališta nisu stigli ni dva meseca nakon toga, te Odeljenje za finansije opštine Inđija pokreće postupak protiv “Mega Stil mobilijar” DOO Ruma i u čitavom slučaju obaveštava policijsku stanicu i javnog tužioca, piše u odgovoru Odeljenje za finansije dostavljenom našoj redakciji.

Igralište u bloku 63 u Inđiji

Protiv ovlašćenog lica preduzeća Mega Stil mobilijar su preduzete neophodne aktivnosti. Pokrenuta je procedura operativno-taktičkih mera i radnji početkom septembra 2017. godine od strane policijske stanice Inđija. Odeljenje za finansije je 12. septembra 2017. godine dostavilo je celokupnu dokumentaciju MUP-u, Direkciji policije, Policijskoj upravi u Sremskoj Mitrovici kao i  Policijskoj stanici u Inđiji,  navodi se u odgovoru Odeljenja za finansije dostavljenom VOICE-u.

– Dakle očigledno se radilo o prevari, a ostaje samo otvoreno pitanje zašto niko pre potpisivanja Ugovora nije proverio poslovanje firme dobavljača i zašto su kao sredstvo obezbeđenja uzete samo menice za koje se kasnije ispostavilo da su beskorisne jer je račun firme dobavljača, prema mojim saznanjima, bio u blokadi i pre potpisivanja spornog ugovora o donaciji mobilijara, tvrdi Petar Filipović.

Nakon sednice Skupštine opštine Inđija ( 25. april 2017. godina) više se nije govorilo o Ugovoru o poklonu, potvđuje za VOICE predsednik odborničke grupe “Zato što volim Inđiju”. – Od tog odgovora na moje pitanje do danas, na sednicama Skupštine opštine  niko od nadležnih u opštini više nije pominjao ovu temu, kaže Petar Filipović.

Predsednik Saveta MZ Beška Novica Temunović,  potvrdio je sve navode u tekstu rekavši  da vlasnika firme iz Rume nikada nije upoznao niti razgovarao sa njim.

– Vlasnika te firme iz Rume nikada nisam ni video ni upoznao, nama su iz opštine rekli da podnesemo zahtev za novac i mi smo tako i uradili. Mesne zajednice nemaju niti novac niti ingerencije da bilo šta zahtevaju, sve je išlo preko sekretarice predsednika opštine – potvrdio je u telefonskom razgovoru sa novinarom VOICE-a predsednik Saveta MZ Beška Novica Temunović.

Iako je bio potpisnik Ugovora o poklonu, ali i zahteva za odobrenje dodatnih sredstava, ni godinu i po dana nakon toga Temunović ne zna da li će biti isporučeni mobilijari za dečija igrališta ili će novac biti vraćen.

– Iz opštine su mi samo saopštili da su pokrenuli krivični postupak i ništa više. Više niko nije govorio o mobilijarima niti novcu, kazao je za VOICE predsednik Saveta MZ Beška Novica Temunović.

Kako VOICE saznaje, protiv vlasnika firme „Mega Stil mobilijar“ DOO Ruma Dragana Miročevića pred Privrednim sudom u Sremskoj Mitrovici u avgustu 2016. godine, tri nedelje posle potpisivanja Ugovora o poklonu sa mesnim zajednicama Beška i Novi Slankamen, vođen je parnični postupak koji je pravosnažno okončan. Osnov spora bio je povraćaj stvari, vrednosti 924.000 dinara a postupak je pokrenula Gradska opština Rakovica.

Miodrag Blečić (VOICE)