Skip to main content

Informativne emisije Prvog programa RTV-a skoro niko ne gleda

21. jul 2018. Istraživanja
5 min čitanja

Gledanost Informativnog programa Prvog programa Radio-televizije Vojvodine (RTV) najniža je od kada se sprovodi merenje gledanosti, a pojedine emisije prošle nedelje nije gledao niti jedan gladalac, pokazala su najnovija istraživanja agencije AGB Nielsen Media Research.

Prema istraživanjima pomenute agencije u koje je VOICE imao uvid, Prvi program RTV-a je u periodu od 13. do 15. jula prosečno imao oko 4.000 gledalaca, što je 0,2 odsto ukupnog vojvođanskog televizijskog auditorijuma.

Tri godine ranije prosečan rejting Prvog programa iznosio je 0,89 stanovnika Vojvodine starijih od četiri godine. Emisije Dnevnik u 5, Državni posao, Politbiro, Razglednice i 5kazanje imale su prosečan rejting od preko 50.000 gledalaca, a nekoliko Dnevnika u 5 gledalo je 104.000 gledalaca.

Prema najnovijim istraživanjima agencije AGB Nielsen Media Research, centralnu informativnu emisiju Dnevnik u 5 u subotu, 14. jula 2018, gledalo je 3.886 gledalaca. Sutradan je pomenutu emisiju ispratio 2.551 gledalac, što je svega 0,14 odsto građana Vojvodine koji su to vreme bili uz TV prijemnike.

U poređenju sa periodom pre velikih smena kompletnog uredništva Prvog programa RTV-a, maja 2016, to predstavlja drastičan pad gledanosti centralne informativne emisije pokrajinskog javnog medijskog servisa. Primera radi, Dnevnik u 5 je januara 2015. u proseku pratilo 77.762 gledalaca i to je tada bio ubedljivo najgledaniji sadržaj na Prvom programu.

Gledanost Dnevnika u 5 drastično je opala već u junu 2016. kada je ovu emisiju prosečno pratilo 23.132 gledalaca i tada je bila četvrta emisija po gledanosti na Prvom programu. Najnoviji podaci pokazuju da se trend nastavlja i da bi uredništvo trebalo ozbiljno da se zabrine, što nije slučaj.

Naprotiv, podaci o gledanosti oba programa RTV-a svojevremeno su analizirani svake nedelje na programskom kolegijumu kojem su u obavezi da prisustvuju svi urednici. Kako VOICE saznaje, od smena naovamo većina urednika praktično nema uvid u gledanost emisija.

Gledanost Dnevnika u 5, ali i Prvog programa u celosti, nije poznata ni članovima Programskog saveta, jer su im direktorka programa Sonja Kokotović i glavni i odgovorni urednik Nenad Ćaćić uskratili uvid u statistiku agencije AGB Nielsen Media Research s obrazloženjem da tih podataka nema.

Na postavljeno konkretno pitanje tokom sednice, koja je održana 14. marta, da li to znači da javna medijska ustanova nema podatke o gledanosti za 2017. godinu, direktorka programa je saopštila da postoje podaci samo za velike projekte kao što je Palićki filmski festival, Egzit i Dva mora.

U zapisniku sa sastanka Programskog saveta piše da su na drugo konkretno pitanje, da li postoje podaci o gledanosti Dnevnika u 17 sati, Ćaćić i Kokotović su odgovorili da te podatke nemaju. Ovu informaciju nedavno je novinarima potvrdila i predsednica Programskog saveta Maja Petrović.

Sastanak Programskog saveta završen je zaključkom da će Odeljenje istraživanja javnog mnjenja programa i auditorijuma, kada u skladu sa svojim planom sprovede istraživanje gledanosti Prvog programa televizije, podatke dostaviti Programskom savetu RTV.

Razloge za drastičan pad gledanosti centralnih informativnih emisija RTV-a mogao bi odgonetnuti Monitoring koji je od novembra 2017. do jula 2018. godine sprovela Slavko Ćuruvija fondacija i Pokret Podrži RTV, koji su pokazali da su u njima dominirali pseudo-događaji. U Dnevniku u 5 bilo je 35 odsto događaja koje je mahom organizovala struktura na vlasti, a u Vojvođanskom dnevniku 33 odsto.

Sanja Kljajić: Javni servis Vojvodine ne izveštava o Vojvodini

Novinarka Sanja Kljajić iz Pokreta Podrži RTV kaže da bi na mapi Vojvodine, da RTV u maju i junu ove godine nije izveštavala o posetama funkcionera, bilo ucrtano svega 16 opština i gradova. „Ako bi se u obzir uzeli i pseudo-događaji, RTV je u posmatranom periodu izveštavala u centralnim informativnim emisijama iz svega 26 od ukupno 45 gradova i opština u Vojvodini“, rekla je Kljajić za VOICE.

Prema njenim rečima, monitoring je pokazao i da je u centralnim informativnim emisijama dominirala najjednostavnija novinarska forma – izveštaj sa 47 i 53 odsto, u Dnevniku u 5 bilo je svega pet odsto medijske inicijative i televizijskih paketa, dok ih je u Vojvođanskom dnevniku bilo oko osam odsto.

Nešto raznovrsniji program bio je u drugim informativnim emisijama koje su analizirane u monitoringu – jutarnjem programu Dobro jutro Vojvodino i emisiji Vojvodinom (koja je izbačena iz letnje programske šeme). Tu su primetne veće medijske inicijative i raznovrsniji program sa prilozima i gostima iz većeg broja gradova i opština u pokrajini.

Kada je reč o emisiji Novosadske razglednice, u njoj dominiraju događaji iz Novog Sada, što joj i sam naziv govori, ali je ponovo reč o velikom udelu pseudo-događaja na kojima se pojavljuju gradonačelnik i opštinski funkcioneri.

Novosadske razglednice – Exit 2018 za vikend bez publike

Emisija Novosadske razglednice doživela je određene konceptualne promene tokom održavanja muzičkog festivala Exit, zbog čega su tih dana prekrštene u Novosadske razglednice – Exit 2018, a emisija je po prvi put u dugoj istoriji emitovana i za dane vikenda, što se pokazalo kao potpuni fijasko.

Prema podacima o gledanosti u koje je VOICE imao uvid, takve Razglednice je u petak 13. jula, u njihovom stalnom terminu, gledalo 11.075 gledalaca. Narednog dana i u nedelju (poslednjeg dana ovogodišnjeg Exita) broj gledalaca bio je ravan nuli, navodi se u istraživanju agencije AGB Nielsen Media Research.

Ništa bolju gledanost tih dana nije imala ni specijalizovana emisija Ritam Exita 2018. U premijernom terminu od 19 sati ovu emisiju je u subotu videlo 144 gledaoca, dok je u nedelju emisiju ispratilo 772 gledalaca. Statistički gledano, to čini 0,01 odnosno 0,04 odsto ukupnog televizijskog auditorijuma!

Najboljoj gledanosti RTV-a tokom trajanja Exita doprineo je koncert zvezde poslednjeg festivalskog dana Alice Merton, koji je direktno prenošen na Prvom programu (15.682 gledalaca). Gledanost bi bila izraženija da je RTV najavio taj koncert u svojoj programskoj šemi, ali je ona izostala.

Štaviše, RTV je tog 15. jula čitav dan u terminu koncerta kroz program najavljivao premijeru igranog filma. To znači da su gledaoci praktično bili iznenađeni nenajavljenim koncertom Alice Merton, baš kao što nije bilo najavljeno da i emisija Sportska hronika te noći neće biti emitovana.

Kako VOICE saznaje, na ovonedeljnom programskom kolegijumu izostala je analiza specijalnih emisija emitovanih za vreme Exita. Dublja rasprava povela se samo oko radijskog prenosa jednog od koncerata kada je „crkla“ mikseta zbog čega je direktorka Sonja Kokotović iskalila bes na odgovorne.

Analize kvaliteta i gledanosti Prvog programa RTV-a skoro i da nema od vremena kada njime upravljaju Sonja Kokotović i Nenad Ćaćić. Uostalom ko se danas uopšte još seća da je obrazloženje za smenu rukovodstva RTV-a u maju 2016. glasilo – pad gledanosti!

Ekipa VOICE (Karikatura: Stups)