Skip to main content

Davidović se opet nije pojavio na sudu, proces ulazi u 12. godinu

19. jul 2018. Aktuelno
4 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Optuženi Goran Davidović ni danas se nije pojavio u novosadskom Višem sudu pred kojim se već 11 godina vodi postupak protiv grupe pripadnika Nacionalnog stroja koji su 2007. godine napali učesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“ 2007. godine u Novom Sad. Davidović, koji je i vođa zabranjene organizacije Nacionalni stroj, optužen je za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, a sudi mu se u odsustvu jer je nedostupan pravosudnim organima.

Na kraju današnjeg glavnog pretresa tužilac Zoran Jakovljević predao je sudu tekst izmenjene optužnice u kojoj je delimično promenjeno činjenično stanje i pravna kvalifikacija krivičnog dela.

Naime, Jakovljević je novinarima rekao da se u izmenjenoj optužnici precizira da je grupa ljudi iz dvorišta i sa ograde Doma Vojske, gde su se nalazili iako im je policija zabranila okupljanje, nacistički salutirali podižući desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učesnika antifašističkog skupa, uzvikujući “Srbija Srbima”, “Ubij pedera” i dr.

“Nakon toga Davidović Goran im je rukom pokazao da iz dvorišta krenu ka ogradi, usled čega je došlo do nereda i nasilja, tako što su se učesnici javnog skupa i osobe okupljene u Domu Vojske, prvo verbalno sukobili, vređajući jedni druge, a potom i fizički, gađajući jedni druge flašama, kamenicama i drugim predmetima, usled čega je povređeno nekoliko osoba”, rekao je on.

Tužilac je dodao i da se na snimku vidi kako Nedeljko Pešić na ogradi Doma vojske nacistički salutira i podiže tri prsta u vis, nakon čega je došlo do nemira i nasilja.

“Na taj način okrivljeni Goran Davidović i Nedeljko Pešić izvršili su krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz čl. 317 st. 3 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika”, rekao je Jakovljević i dodao da je zaprećena kazna za to delo od jedne do osam godina zatvora.

Incident se dogodio kada je učesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“, koji su krenuli prema Keju žrtava racije, u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske, i pored policijske zabrane.

Branibor Jovičić, advokat Gorana Davidovića optuženog za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zbog napada na antifašiste, danas je prilikom gledanja snimka incidenta optužio zamenika višeg javnog tužioca Zorana Jakovljevića da pravi cirkus od tog suđenja.

“Neću više to da gledam jer mog klijenta nema nigde. Konstatujte da nisam ni gledao snimak”, rekao je Jovičić pošto je optužio Jakovljevića da upiranjem prsta na Davidovića na policijskom snimku incidenta pravi cirkus u sudu. Nakon toga se prekrstio i seo na svoje mesto u sudnici.

Jakovljević je insistirao da se gledanje snimka nastavi i okarakterisao Jovičićevo ponašanje kao skandalozno i nedopustivo.

“Ako branilac ne može da brani Davidovića po službenoj dužnosti stavite onda drugog advokata koji može da ga brani po službenoj dužnosti”, rekao je Jakovljević i dodao da je on samo prokomentarisao “da se na snimku ipak može videti Davidović sa ispruženom rukom, ali je ona na snimku zaklonjena ogradom”.

Nakon nekoliko minuta Jovičić je povukao reč i nastavljena je reprodukcija video materijala incidenta u Domu vojske zbog čega su Davidović i Nedeljko Pešić optuženi da su 7. oktobra 2007. napadom na antifašiste izazivali naciolanalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost.

Sudija Slobodanka Gutović ukazala je Jovičiću da se suzdrži od daljeg komentarisanja u nastavku pregleda video materijala.

Inače osim braniocima optuženih i tužiocu novinarima nije bilo omogućeno da prate emitovanje video snimka jer je prikazan na kompjuteru sudije Gutović.

Optužnica je podignuta decembra 2008. godine, a njome su se Davidović, Pospiš i Pešić teretili da su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih. Davidoviću se sudi u odsustvu jer je nedostupan pravosudnim organima.

Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Danijel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović. Pre dve godine tužilaštvo je odustalo od daljeg gonjenja optuženih za nasilničko ponašanje zbog načela Ne bis in idem.

Advokati Pešića i Davidovića tvrde da njihovi klijenti nisu učinili ništa što bi ih moglo dovesti u vezu sa izazivanjem nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, dok je većina oštećenih na suđenju rekla da su osetili netrpeljivost tokom incidenta i da su pripadnici Nacionalnog stroja uzvikivali uvredljive parole, a neki od njih i nacistički otpozdravljali u pravcu građana.

Optuženi Pešić potvrdio je da se nalazio na zidu Doma vojske, ali da svojim postupanjem nije izazivao nacionalnu ili rasnu mržnju i netrpeljivost. On je na početku suđenja 17. oktobra rekao da se tog dana sasvim slučajno našao u Domu vojske jer je policija prethodno zaustavila autobus u kom se nalazio.

Međutim, snimci televizijskih ekipa demantuju ono što on tvrdi. Na njima se vidi kako iz bašte Doma vojske sa grupom ekstremista odlazi ka ogradi gde je bio jedan od najratobornijih, da je vređao građane i da je nacistički otpozdravio u njihovom pravcu.

Većina neonacista vređala je građane i gađala ih kamenicama zbog čega su po hitnom postupku prekršajno osuđeni na zatvorske kazne u trajanju do 25 dana zbog remećenja javnog reda i mira.

Iako je Prekršajni sud u Novom Sadu (tadašnji Organ za prekršaje) nakon četiri godine čuvanja uništio sve presude neonacistima, VOICE je došao u posed kopija tih presuda, u kojima je detaljno opisano njihovo ponašanje.

Suđenje Davidoviću i Pešiću biće nastavljeno 30. oktobra kada bi trebalo još da budu saslušana preostala dva pripadnika žandarmerije koji su 7. oktobra 2007. obezbeđivali skup. Na taj način postupak protiv neonacista ući će u 12. godinu.

Darko Šper (VOICE)