Skip to main content

Istraživanje: Članovi NDNV-a najčešće na meti napada

24. feb 2021. Aktuelno
< 1 min čitanja

Evidencija aktivnih predmeta tužilaštava prema redakcijama i oštećenim novinarima u periodu od 2017. do 15. decembra 2020. godine pokazuje da su članovi Nezavisnog društva novinara Vojvodine najčešće na meti napada, pokazalo je istraživanje “Zaštita slobode govora u pravosudnom sistemu srbije”, koje su sproveli Fondacija “Slavko Ćuruvija” i Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

U toj kategoriji je najveći broj podnetih krivičnih prijava za krivična dela protiv članova NDNV-a, ukupno 12 prijava, navodi se u istraživanju.

“Osam novinara prijavilo je najmanje dva krivična dela izvršena na njihovu štetu, a samo protiv jednog novinara, člana NDNV-a, registrovano je osam aktivnih slučajeva. To ukazuje na sistemske napade protiv njih, što bi trebalo uzeti u obzir pri proceni rizika za njihovu bezbednost”, piše u istraživanju.

Dodaje se da su posebno ugroženi novinari iz lokalnih sredina, o čemu se ne zna dovoljno na nacionalnom nivou, osim u najdrastičnijim slučajevima, kao što je bio slučaj paljenja kuće lokalnog novinara Milana Jovanovića.

“Međutim, i u tim slučajevima u javnosti ostaju nedovoljno vidljivi svi pritisci kojima se lokalni novinari i redakcije iscrpljuju”, navodi se u istraživanju.

(Autonomija)