Skip to main content

Izgubljeni u prevodu ili kako antivakseri u Srbiji promovišu nemačke „kolege“

31. maj 2020. Fact-checking
4 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Organizacija „Živim za Srbiju“ prevela je i distribuirala putem društvenih mreža konferenciju za novinare nemačkog lekara Hajka Šuninga (Heiko Schoning), na kojoj je izneo niz lažnih informacija o virusu korona i najavljenoj vakcinaciji.

Osim toga, više Šuningovih rečenica pogrešno je prevedeno na srpski jezik ili su izostavljeni pojedini delovi koji u potpunosti menjaju smisao onoga što je rekao na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao neznatan broj medija, što se može zaključiti i po broju mikrofona koja se nalaze na stolu ispred njega.

Osnivačica pokreta „Živim za Srbiju“ je dr Jovana Stojković, za koju mediji navode da je psihijatrica, a koja je široj javnosti poznata po svojim izjavama koje opravdavaju nevakcinisanje dece. U prevedenom videu sa nemačkim „kolegom“ jasno se u levom uglu vidi prepoznatljiv logo antivakserske organizacije „Živim za Srbiju“.

Govoreći o merama koje su u Nemačkoj uvedene zbog epidemije kovida-19, dr Šuning je naveo da „mere kojima svedočimo nemaju veze sa zaštitom od virusa“. Međutim, u prevodu organizacije „Živim za Srbiju“ taj deo glasi: „Pitanje je ko se ovde u stvari sprečava. Nemamo kugu“.

„Osim toga, ovaj takozvani korona virus SARS-Cov-2 je kao i svaki drugi virus gripa koji nastupa svake godine u isto vreme, a u tome ne postoji ništa loše“, navodno je rekao dr Šuning tom prilikom. Prava istina je da on u nemačkom originalu nije upotrebio reč takozvani.

Antivakserka zajedno s Levijatanom u akciji protiv migranata

Jovana Stojković predsednica je Udruženja građana za neobaveznu vakcinaciju „NoVa“. U javnosti se pojavila prvo kao članica Dveri, a sada ima svoj pokret „Živim za Srbiju“ sa kojim planira da učestvuje na predstojećim izborima.

Osim za „slobodu izbora“ prilikom vakcinacije koje je u Srbiji obavezna, ona se zalaže i za sprečavanje nelegalne migracije u Srbiji. S tim u vezi nedavno je zajedno sa članovima Levijatana organizovala protest podrške članu tog ultradesničarskog pokreta koji je automobilom provalio kapiju migrantskog centra u Obrenovcu i dviljao unutar tog centra.

Ranije je 12 lekara protiv dr Stojković podnelo krivičnu prijavu zbog širenja straha i panike od vakcine. Oni su se obratili i sudu časti Lekarske komore Srbije sa zahtevom da joj oduzmu licencu jer, kako smatraju, s takvim stavovima ne zaslužuje da nosi titulu psihijatra.

Takođe, 270 roditelja i lekara iz cele Srbije 2018. podnelo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu krivičnu prijavu zbog izazivanje panike i nereda protiv 43 osobe koje su protivnici vakcinacije dece. Među tim osobama bile su i pojedine javne ličnosti.

Šuninga u Nemačkoj smatraju marginalnim čudakom, koji je jedino poznat po svom antivakserskom aktivizmu. Govorio je na nekoliko antivakserskih protesta, a tokom pandemije govorio je i na protestima u Nemačkoj protiv trenutnih mera. I ostali lekari koje spominje u videu su slične reputacije.

Šuning je na pomenutom videu pokazao, kako tvrdi, novine u kojima pomenuti doktori objavljuju svoje radove, a koje su dostigle „koliko je upoznat, najveći tiraž nekih novina u celoj Nemačkoj“. U prevodu na srpski jezik navodi se da navodna novina „ima tiraž od 300.000 primeraka“.

Antimigranti u akciji: Jovana Stojković i Levijatan (screenshot: Nova.rs)

Ono što ni u jednoj verziji videa Šuning nije rekao jeste činjenica da on u rukama nije držao nikakve novine, već bilten koji izdaju on i njegove kolege istomišljenici. Takođe nije prevedeno na srpski jezik da iza štampanja ovog biltena stoje „partnerske organizacije opozicionih grupa“.

Dr Šuning je izgleda najgore ostavio za kraj svog obraćanja, a to je priča o vakcini za koju je Svetska zdravstvena organizacija pre šest godina sprovela kampanju u Keniji. On tvrdi da je vakcina navodno u sebi sadržala hormon trudnoće (oksitocin).

Šuning u videu titlovanom na srpski tvrdi „da su vakcine tajno davane pacijentima i da postoje naučni dokazi koji to potvrđuju“. Međutim, on to na konferenciji za novinare uopšte nije izjavio. Tačno je da je rekao „da se naučni dokazi mogu naći u jednom stručnom članku“ i upozorio da „ne možemo da budemo sigurni šta će se nalaziti u planiranim vakcinama protiv korona virusa“.

„Uzmite ovo za ozbiljno jer još jednom želim da vas upozorim da ne možemo biti sigurni šta će se nalaziti u tim vakcinama“, rekao je dr Šuning na kraju svog obraćanja, koje manipulatorski zvuči i na izvornom nemačkom jeziku.

Zanimljivo je koliko je naše podneblje plodno tle za svakojake samozvane stručnjake za koje je bitno samo da su iz Nemačke. Osim ovog videa, pre nekoliko nedelja na društvenim mrežama u Srbiji kružio je sličan video malo poznatog lekara iz Nemačke, koji je takođe iz reda teorija zavere o pandemiji kovida-19.

Institut za javno zdravlje „Robert Koch“ (RKI) u Nemačkoj jedini daje validne preporuke i informacije tokom pandemije. Najznačajniji lekar u toj oblasti u Nemačkoj je dr Kristijan Drosten (Christian) sa berlinskog Charite univerziteta, kojeg dr Šuning i slični teoretičari zavere mrze i često napadaju na društvenim mrežama.

Dr Drosten ima svoj podkast na kojem redovno objavljuje sve validne preporuke i informacije o virusu korona. Nemačka kancelarka Angela Merkel sa njim se najviše konsultuje.

Darko Šper (VOICE, naslovna fotografija: Marco Verch