Skip to main content

Japanski nobelovac nije rekao da je korona veštački stvorena

08. mar 2021. Fact-checking
2 min čitanja

Portal Srbin.info objavio je danas vest da je japanski profesor fiziologije i medicine i dobitnik Nobelove nagrade 2018. godine, Tasuku Honjo, rekao da korona virus nije prirodnog porekla.   Navodne izjave japanskog nobelovca kruže još od aprila prošle godine i naučnik ih je još tada demantovao.

“Da je prirodan, ne bi tako uticao na celi svet. Budući da se temperatura razlikuje od zemlje do zemlje, da je prirodan, uticao bi samo na zemlje s istom temperaturom kao i Kina. Umesto toga, raširio se u zemljama poput Švajcarske, baš kao i u pustinjskim područjima. Da je prirodan virus, širio bi se na hladnim mestima, ali umirao na vrućim. Proučavao sam životinje i viruse 40 godina. To nije prirodno. Napravljen je i virus je potpuno veštački”, piše u tekstu portala Srbin.info, tvrdeći da su u pitanju reči nobelovca Tasuku Honjo.

Pored toga što je autor teksta naveo da je Tasuku Honjo navodno radio u kineskoj laboratoriji Vuhan četiri godine, u tekstu se navodi i da je nobelovac izjavio da je „poznato da su svi laboratorijski tehničari iz Vuhana mrtvi“.

Takođe se navodi kako profesor Honjo tvrdi da korona nije prirodna, niti da je nastala od šišmiša – već da ga je Kina stvorila, te i da ukoliko se to što govori pokaže pogrešnim, vlada može da povuče njegovu Nobelovu nagradu.

Izvor gorepomenutih izjava Srbin.info ne navodi.

Međutim, lažne izjave profesora Tasuku Honjo u vezi sa korona-virusom kruže još od aprila prošle godine, mahom na društvenim mrežama, a on ih je još tada demantovao na zvaničnom sajtu Univerziteta Kyoto, gde radi kao profesor još od 1984. godine.

Japanski nobelovac je rekao da je nakon bola, ekonomskog gubitka i globalne patnje uzrokovane pandemijom kovida 19, veoma tužan što se njegovo ime i ime Univerziteta Kyoto koriste za širenje lažnih optužbi i dezinformacija.

“Ne možemo odložiti trenutak ni u jednom nastojanju da spasimo živote svojih bližnjih. U ovoj fazi, kada su sve naše energije potrebne za lečenje bolesnih, sprečavanje daljeg širenja tuge i planiranje novog početka, emitovanje neutemeljenih tvrdnji o poreklu bolesti opasno odvlači pažnju”, navodi se u zvaničnoj izjavi profesora Tasuku Honjo, objavljene 27. aprila prošle godine, na veb-sajtu Univerziteta Kyoto.

Rojters, koji je o ovoj lažnoj vesti pisao još u maju prošle godine, navodi da je obmanjujuć i podatak da je Tasuku Honjo radio u laboratoriji u Vuhanu, jer na osnovu njegove zvanične biografije koja se takođe nalazi na veb-sajtu Univerziteta, lako može utvrditi da je radio samo u Japanu i u Sjedinjenin Američkim Državama.

Sanja Kosović (VOICE)