Skip to main content

Kamioni za Regionalnu deponiju u Subotici i dalje na čekanju – po četvrti put poništena nabavka

30. jul 2021. Istraživanja
2 min čitanja

Probijeni planirani rokovi, ali ne postoje kaznene odredbe

Autor

Natalija Jakovljević dopisnica je agencije Beta iz Subotice od 2012. godine. Novinarstvom se bavi od 2009. godine. Trenutno radi kao novinarka portala Magločistač iz Subotice, dopisnica Agencije Beta i Radija Slobodna Evropa i saradnica VOICE-a i Autonomije. U proteklom periodu radila je i kao dopisnica Danasa. Članica je Suda časti NDNV-a. Povremeno sarađuje sa portalom Cenzolovka, Centrom za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS); Fondacijom "Slavko Ćuruvija", BIRN-om, portalom Kosovo 2.0, Međunarodnom organizacijom Globalna Inicijativa. Radila je kao novinarka i spikerka na Radio Subotici, a 2015. godine je osnovala UG "Centar građanskih vrednosti" Subotica koji se bavio prikupljanjem pomoći za migrante, a ujedno je i osnivačica portala Magločistač.

Republička komisija za zaštitu prava u javnim nabavkama ponovo je, po četvrti put, delimično poništila javnu nabavku kamiona za potrebe subotičke Regionalne deponije i naložila subotičkoj lokalnoj samoupravi da plati nešto više od 177.000 dinara za troškove postupka, čime ukupna suma troškova sporenja po ovoj javnoj nabavci sada iznosi 877.000 dinara.

Grad Subotica već četiri godine bezuspešno pokušava da nabavi ove kamione zbog čega, iako završena pre dve godine, Regionalna deponija još uvek ne radi u punom obimu, pokazalo je istraživanje VOICE-a.

Poslednju u nizu javnih nabavki kamiona osporilo je preduzeće koje je dobilo posao u prvoj poništenoj javnoj nabavci, Braća Crnomarković iz Starih Banovaca.

Pomenuti ponuđač je nabavku osporio po nekoliko osnova, od kojih je komisija uvažila dva. Jedan se odnosi na stručni kapacitet ponuđača, a drugi se odnosi na karakteristike motora vozila, gde su Braća Crnomarković su navela da propisane karakteristike motora poseduje samo jedan proizvođač.

Komisija je naložila lokalnoj samoupravi Subotica da nastavi javnu nabavku, ali da u konkursnoj dokumentaciji budu uvažene primedbe iznete u ovom rešenju. I plati 177.000 dinara za troškove postupka, čime se ukupna suma troškova sporenja u nabavci kamiona popela na 877.000 dinara.

Dok se čekaju kamioni, probijeni su planirani rokovi za finansijsko osamostaljivanje preduzeća Regionalna deponija koju tri godine duže nego što je planirano finansiraju građani Subotice i okolnih šest opština. I verovatno će nastaviti jer je tek nedavno u Subotici usvojena odluka o upravljanju komunalnim otpadom sa rokom za punu primenu 1. januar 2023. godine. Iako su pre četiri godine potpisani memorandumi, gotovo u potpunosti je izostala edukacija građana o njihovoj ulozi u sistemu upravljanja otpadom.

Izgradnja Regionalnog sistema upravljanja otpadom započeta je 2015. godine. Vrednost projekta je više od 24 miliona evra. Od toga je oko 20 miliona obezbedila Evropska unija, tri miliona Vlada Republike Srbije, a oko jedan million grad Subotica i opštine u regionu.

Delegacija Evropske unije za VOICE navodi da su svesni problema koji su pratili nabavku kamiona, ali da je to bio deo obaveze koju je na sebe, prilikom sklapanja sporazuma o izgradnji deponije, prihvatila Vlada Srbije, pa samim tim ne postoje kaznene odredbe za probijanje rokova u kojima je Regionalna deponija treba da funkcioniše u punom obimu.

Natalija Jakovljević (VOICE)