Skip to main content

Ko je ovde lud: RTV tvrdi da je Zrenjanin sve privlačniji za život

06. feb 2022. Fact-checking
3 min čitanja

Grad koji stagnira u mnogim pokazateljima

Može li za grad, koji je nedavno obeležio punoletstvo zabrane korišćenja vode iz gradskog vodovoda za ljudsku upotrebu na čitavoj svojoj teritoriji, da se tvrdi da je sve privlačniji za život? U manipulativnom tekstu takvog naslova novinarke RTV-a Jelene Milićević, objavljenog 23. januara 2022. godine, izgleda da može.

A samo tri dana ranije, mnogi mediji u Srbiji podsetili su da je na taj dan, 20. januara 2004, Pokrajinska sanitarna inspekcija zabranila dalju upotrebu vode iz gradskog vodovoda zbog povećane koncentracije kancerogenog arsena. Ali, ne i pokrajinski javni medijski servis!

Šta čini jedan grad toliko privlačnim za život da se u njega sve više ljudi naseljava? Mnogo toga što Zrenjanin zapravo nema. Osim vode, Zrenjanin poput mnogih industrijskih gradova nema čist vazduh, a nikada nije imao ni prečistač otpadnih voda već industrijska postrojenja otpad direktno upuštaju u Begej i čine ga jednom od najzagađenijih reka u Srbiji.

Tvrdnja izneta u tekstu i TV prilogu, samo na osnovu izjave zamenika gradonačelnika Saše Santovca, da je u prethodnom periodu povećan broj građana koji se u Zrenjanin doseljavaju zbog privrednog razvoja i proširenja industrijskih zona, mogla se i proveriti i uporediti, ali nije.

Grad Zrenjanin bez okolnih sela svoj zenit po broju stanovnika doživeo je na popisu iz 1981. godine. Tada je u njemu živelo 81.330 stanovnika. Na popisu stanovništva iz 2011. on je iznosio 76.511 građana. Iako nezvaničan, podatak iz 2016. govori da je te godine u Zrenjaninu živelo 74.459 stanovnika.

Postavlja se pitanje kakvi bi rezultati bili da je 2021. bilo popisa. Sigurno lošiji, jer poslednji zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku to nepobitno potvrđuju. Po njima, stopa prirodnog priraštaja u 2020. godini u Zrenjaninu i 21 naseljenom mestu iznosila je minus 10, a sredinom 2020. godine živelo je 114.679 stanovnika (po popisu stanovništva iz 2011. u Gradu Zrenjanin živelo je 123.362 stanovnika).

Na čemu onda novinarka RTV-a temelji svoju priču, teško je dokučiti. Da li su širenje industrijskih zona, povećanje broja izdatih građevinskih dozvola i povećana stanogradnja merilo doseljavanja u Zrenjanin. Imamo li pravo da sumnjamo?

Republički zavod za statistiku kaže da je u Zrenjaninu 2018. radilo 37.435 građana, a da je dve godine kasnije posao imalo njih 36.882. Istovremeno, broj nezaposlenih je sa 4.963 iz 2018. godine porastao na 5.715 u 2020. godini. Takođe broj ugašenih i brisanih preduzeća (91) te godine bio je veći od novoosnovanih (77). Dve godine ranije odnos je bio u korist novoosnovanih firmi (70:49).

Shodno gorepomenutim zvaničnim podacima, Zrenjanin je grad koji stagnira u mnogim pokazateljima. Ali, ukoliko se stvari reflektuju isključivo kroz ono što govori lokalni političar – slika je drugačija. Novinarski posao bi po pravilu trebalo da sagledava širu sliku, sa uključivanjem bar dva nezavisna izvora. S obzirom na to da RTV ima i drugačiju praksu, građani u tim slučajevima bivaju neretko izmanipulisani.

Pa tako Saša Santovac precizira da je u industrijskoj zoni više nego očigledna izgradnja pogona kineske kompanije Linglong (ogromno gradilište na 100 hektara nemoguće je ne primetiti), gde neki objekti dobijaju obrise konačnog izgleda a neki su već skoro i sagrađeni, te očekuje skori početak probne proizvodnje.

Niti Santovac niti koleginica Milićević nisu ni pokušali da objasne deo kontroverzi koje se tiču izgradnje gigantske fabrike automobilskih guma u gradu koji je nekada bio jugoslovenski gigant poljoprivredno-prehrambene industrije. Osim toga, kada već pričaju o doseljavanju, nisu pomenuli radnike iz Kine ili Vijetnama koji pod vrlo sumnjivim uslovima žive i rade u Zrenjaninu, a statistika ih očigledno ne prepoznaje.

A kada se uzme u obzir Linglong i četiri kompanije, za koje tvrdi da su u završnoj fazi izgradnje proizvodnih pogona u industrijskoj zoni, zamenik gradonačelnika optimistično se nada da će tokom 2022. doći do povećanja zaposlenosti u Zrenjaninu za više od 2.000 ljudi, te da za to postoji dovoljan broj raspoložive radne snage. Pa sačekajmo.

Nameće se pitanje da li povećanje zaposlenosti za rezultat ima samo veću privrednu produktivnost i veće zarade za pojedince i njihove porodice? Šta je sa životnom sredinom i opravdanom zebnjom građana Zrenjanina da li će gigantska kineska investicija prouzrokovati i veće zagađenje, a samim tim i oboljevanje ljudi.

Građanski i ekološki aktivisti u više navrata su alarmirali javnost da fabrika Linglong nije ishodovala objedinjenu Studiju uticaja na životnu sredinu, već parcijalnu, za pogonske celine (takozvani salami slajs). Nezadovoljstvo građana kulmiralo je i protestnim okupljanjima o čemu RTV takođe nije izveštavao.

Ekipa VOICE