Skip to main content

Konkurs za generalnog direktora RTV konačno će biti raspisan 1. februara?

22. jan 2023. Analitički članci
7 min čitanja

RTV u bestežinskom stanju

Konkurs za generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine konačno će biti raspisan 1. februara, saznaje VOICE u toj medijskoj kući.

Poslednji put Upravni odbor RTV raspisao je javni konkurs za prvog čoveka pokrajinskog javnog servisa još 25. maja 2016. godine i tada je konkurs trajao 30 dana. Imenovanje tadašnjeg generalnog direktora obavljeno je već 6. jula 2016.

Ukoliko predstojeći konkurs bude uspešno sproveden, RTV će nakon 7. jula 2021. konačno dobiti generalnog direktora u punom kapacitetu – nakon punih godinu dana bez ikoga na toj funkciji, i tek sa vršiocem dužnosti u poslednjih pola godine.

Predstojeći konkurs važan je i s aspekta imenovanja rukovodilaca na drugim važnim pozicijama unutar kuće.

Funkcije glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije i, nezvanično, direktora programa od jula prošle godine obavljaju vršioci dužnosti.

Po imenovanju generalnog direktora trebalo bi da uslede konkursi i za narečene dve funkcije, a za imenovanje je nadležan Upravni odbor na predlog – generalnog direktora.

Imenovanje novog generalnog direktora označilo bi i definitivni rastanak sadašnjeg vd generalnog direktora i dugogodišnjeg zamenika generalnog direktora Jožefa Klema sa RTV-om.

Klem se, koji je već stekao uslove za penziju, prema pouzdanim saznanjima VOICE-a, neće prijaviti na predstojeći konkurs.

Godinu dana bez ikakvog generalnog direktora

Radio-televizija Vojvodine je bez imenovanog generalnog direktora od 7. jula 2021. godine, kada je petogodišnji mandat istekao Miodragu Koprivici.

Neposredno pred istek svog mandata, Koprivica je Klemu, kao zameniku generalnog direktora, produžio ugovor o radu na još godinu dana, inače bi mu mandat istekao kad i Koprivici.

Klem, silom prilika, dolazi na čelo Kuće, ali kao zamenik generalnog direktora (s ovlašćenjem generalnog direktora), ali iz bizarnog razlog ne biva postavljen za vršioca dužnosti generalnog direktora – na to će biti postavljen godinu dana kasnije.

Statut RTV-a propisuje da, ukoliko generalnom direktoru prestane mandat „istekom vremena na koje je imenovan“, Upravni odbor „bez odlaganja imenuje vršioca dužnosti i donosi odluku o raspisivanju konkursa za izbor generalnog direktora“.

U trenutku kada Koprivica napušta funkciju, Upravni odbor RTV, međutim, ne može punovažno da odlučuje jer je pojedinim članovima istekao mandat a Savet REM-a nije izabrao nove članove.

Iako je do toga ubrzo došlo, i to nakon protesta zaposlenih u RTV, novi sastav Upravnog odbora niti je postavio vd generalnog direktora, niti je raspisao konkurs za to mesto.

Jedino su bili prinuđeni da Nenada Ćaćića postave za vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije, pošto mu je krajem jula isticao mandat. 

Za vršioca dužnosti generalnog direktora Klem je postavljen tek 5. jula prošle godine, dan pre isteka ugovora o radu.

Do danas, međutim, Upravni odbor nije postavio vršioca dužnosti direktora programa, iako je prethodnoj direktorki Sonji Kokotović Zečević mandat istekao još 30. maja 2021. godine.

Tu dužnost od tada obavlja Milada Popović, ali u kapacitetu pomoćnice direktora programa za radio.

Uzgred, Upravni odbor RTV od prošle godine funkcioniše sa osam umesto devet članova, ali to neće biti prepreka kad dođe red na imenovanje novog  generalnog direktora – za taj amin potrebno je da glasa najmanje šest članova (dvotrećinska većina) Upravnog odbora.

Činjenica da novi sastav Upravnog odbora po svom konstituisanju nije raspisao konkurs za generalnog direktora, niti je postavio vršioca dužnosti na tu funkciju, jedino je, pomalo paradoksalno, uznemiravala sindikate RTV, odnosno zaposlene u toj kući.

Javnost, iovako naviknuta da ne prati program pokrajinskog javnog servisa, nije se previše brinula za stanje i sudbinu jednog od dva zvanična medijska servisa.

Zbog očevidne neaktivnosti članova Upravnog odbora, prošlog juna reprezentativni sindikati RTV – Samostalni, Strukovni i Sindikat Nezavisnost tražili su od Saveta REM-a da razreši članove UO, protiv kojih su sindikalci podneli čak i krivičnu prijavu sumnjičeći ih za nesavestan rad u službi.

Članovi Upravnog odbora ipak nisu potpuno bili pasivni po ovom pitanju.

Prema saznanjima VOICE-a, u julu prošle godine, negde u vreme kada je Klem postavljen za vršioca dužnosti, Upravni odbor je doneo odluku o raspisivanju konkursa za generalnog direktora.

Zvaničnu potvrdu te informacije VOICE pak nije uspeo da dobije, iako smo pre više od nedelju dana na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja zatražili zapisnik sa sednice UO iz jula 2022. godine.

Ako je naša informacija ipak tačna, odgovor na pitanje zašto se konkurs raspisuje tek 1. februara 2023. – što niko u RTV nije hteo zvanično, dakle, pod imenom i prezimenom, da potvrdi – verovatno je identičan onom na pitanje – zašto ne još pre dve godine?

Najčešće „opravdanje“ koje se moglo čuti u političko-medijskim krugovima u Novom Sadu bilo je – da još nije pronađenodgovarajućikandidat.

Takav odgovor obično bi izazivao nevericu, imajuću u vidu da kvalitetna kadrovska politika prema RTV-u  nije nešto čime se poslednjih godina mogu podičiti Oni Koji Odlučuju; dakle, političari.

Megafon vlasti, ali – neuticajan, nevažan i jedva gledan

Uticaj politike na RTV, danas, baš kao i u nedavnoj prošlosti, najvidljiviji je u jednostranoj, provladinoj uređivačkoj politici (pogotovo u programu na srpskom jeziku), ali je bio i te kako prisutan i nakon „puča“ u RTV maja 2016. godine, malo nakon pobede SNS na pokrajinskim izborima.

Upravni odbor smenio je direktora programa Slobodana Arežinu i nekoliko urednika programa, dok su ostavke podneli, ne baš iz čista mira, generalni direktor i glavna i odgovorna urednica Prvog programa televizije.

Promene su preko noći dobrano zahvatile i informativni program.

Protesti dela zaposlenih i građana protiv ovakog belodanog uticaja politike na javni servis, nije ništa promenilo, ali su se obistinila upozorenja izneta na tih nekoliko protesta u Novom Sadu: da će, između ostalog, građani ostati bez javnog servisa, a dobiti još jedan megafon vlasti, ali za razliku od ostalih – neuticajan, nevažan i jedva gledan.

Držanje RTV u bestežinskom stanju, bez generalnog direktora od jula 2021. i bez konkretne inicijative da se to stanje promeni, za mnoge je bila svojevrsna potvrda – ne toliko problema s pravovernim kandidatom/kandidatima – koliko statusa koje RTV „uživa“ već nekoliko godina: nebitnost.

Vlast je to lako mogla da demantuje time da je pokrajinskom javnom servisu isfininansirala izgradnju moderne zgrade na Mišeluku.

Istina, ozbiljno je zapelo oko njenog opremanja, što je za posledicu imalo to da polovina zaposlenih i dalje radi u vremešnoj i neuslovnoj iznajmljenoj zgradi u Sutjeskoj ulici, preko puta Suda.

Druga vrsta informacija koja je kolala Novim Sadom bila je i misteriozna i neodređena: Nešto se čeka! Šta tačno, nikad niko nije umeo da objasni.

Da li da neko popusti pod pritiscima i na jedvite jade prihvati da vodi Kuću koja se suočava s brojnim problemima, od kojih je veoma skromna/simbolična gledanost možda i najmanji problem?

O nezavidnoj finansijskoj situaciji RTV za VOICE je u oktobru govorio Jožef Klem.

„Finansijska situacija RTV-a je nezadovoljavajuća, prvenstveno zbog teškoća u prilivu sredstava od takse. Prema našim informacijama sa istim problemom se susreću i kolege iz RTS-a. Zbog toga ali i zbog obaveze iz Zakona o javnim medijskim servisima, inicirali smo što skoriji sastanak dva javna medijska servisa kako bismo uskladili naše stavove u vezi najvažnijih pitanja koja se tiču funkcionisanja RTS-a i RTV-a. Nadamo se da će taj sastanak biti održan već ove  ili sledeće nedelje. Na dnevnom redu će biti više pitanja, među njima svakako i pitanje mogućeg povećanja RTV takse“, naveo je Klem,

Do povećanja takse, usled protivljenja pojedinih članova UO RTS, kako vidimo, nije došlo.

Mogući kandidati

Ipak, kako to obično biva, oni koji su s pola glasa komentarisali stanje u RTV-u, rado su navodili i pojedine moguće kandidate za generalnog direktora te kuće.

Jedno od imena koje je u „opticaju“ još od 2021. godine je Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra Novog Sada.

U prilog ovo tezi bila je manje činjenica da je od 2000. do 2016. vodio autorsku emisiju „Ekstremi“ na TV Most, a od 2017. na Novosadskoj televiziji ima emisiju „Suočavanje“, a više to da je na mesto direktora KCNS 2015. došao kao protežeZorana Vučevića, oca ondašnjeg gradonačelnika Novog Sada, Miloša.

U prilog mu ide, kažu izvori, i bliskost sa Miloradom Vukašinovićem, aktuelnim članom Saveta REM-a.

Izvori VOICE-a navode da je Panaotović još sredinom prošle godine obavestio najbliže saradnike u KCNS o nameri da „pređe na RTV“ i da je pre nekoliko meseci čak organizovao oproštajnu žurku.

Panaotović za VOICE, međutim, najpre dovodi u pitanje informaciju o tome da će konkurs za generalnog direktora RTV biti raspisan 1. februara („hajde da vidimo“), i pritom ne potvrđuje nameru da će učestvovati na konkursu, ali napominje da takvu mogućnost ipak ne isključuje.

„Prateći kao i Vi zbivanja u našem gradu i Vojvodini, pročitao sam da je gospodin Klem izabran pre nešto više od pola godine na mesto vršioca dužnosti direktora RTV-a. Koliko čujem,, gospodin KIem pristojno obavlja svoj posao. Imajući u vidu veoma složene pa čak i dramatične okolnosti u kojima se Srbija nalazi, a kada je reč o Kosovu i Metohiji, nisam siguran da je aktuelni momenat idealan za rešavanje pitanja izbora direktora RTV-a. Imajući u vidu činjenicu da nisam u potrazi za zaposlenjem i da imam sijaset obaveza i aktivnosti u KCNS ne bih pojurio da konkurišem. Ipak, ukoliko bi procena javnosti, donosilaca odluka etc. bila takva da bi moje iskustvo u medijskoj oblasti bilo od pomoći, ne isključujem tu mogućnost“, naveo je Panaotović u poruci novinaru VOICE-a.

Među onima čije se ime, svaki put kad se pomene budući direktor RTV, najčešće nudi kao „logičan i izgledni“ izbor jeste Robert Čoban, predsednik Color press group, i pored toga što on redovno demantuje takve abere.

VOICE je u RTV saznao da u toj kući „ne bi imali ništa protiv“ da za generalnog direktora dođe njihov (bivši) uposlenik Stanislav Radulović.

On je, pre prelaska za podsekretara u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, u RTV radio od juna 2010. do marta 2018. na pozicijama rukovodioca Odeljenja radnopravnih poslova i rukovodioca Sektora za ljudske resurse i radnopravne poslove.

Radulović je, inače, sin Selimira Radulovića, književnika i upravnika Biblioteke Matice srpske.

Na mesto generalnog direktora, navodno, odavno puca i Goran Karadžić, novinar i nekadašnji predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije (potonjeg REM-a).

No, kako navode naši izvori, njegovom potencijalnom imenovanju ogorčeno se protivi Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a.

U isto vreme kada i Panotovićevo, za mogućeg kandidata za generalnog direktora RTV počelo je da cirkuliše ime, od 2021, predsednika Upravnog odbora Marka Ćalića, o kojem je VOICE već pisao.

Ćalić, kako tvrde zaposleni na RTV, ne samo da je svakodnevno prisutan u zgradi na Mišeluku, već je i preuzeo neka zaduženja koja nisu u opisu njegove funkcije.

I posle nekoliko pokušaja, Ćalić nikad nije pristao da govori za VOICE.

Ekipa VOICE