Skip to main content

Korona odložila bratimljenje austrijskih ekstremnih desničara sa opštinom Voždovac

18. jul 2020. Lokalne samouprave
4 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Dominik Nep (Nepp), šef Slobodarske partije Austrije (FPÖ) za Beč i zamenik gradonačelnika glavnog grada Austrije, trebalo je da 20. jula boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, kao gost gradonačelnika Zorana Radojičića, ali je ta poseta otkazana zbog epidemiološke situacije u Srbiji, saznaje VOICE.

Kako su preneli austrijski mediji, toga dana trebalo je i da bude potpisan akt o bratimljenju beogradske opštine Voždovac i bečkog okruga Zimering (Simmering), jedinog bečkog okruga koji vode desničari iz Slobodarske partije Austrije.

Iz kabineta gradonačelnika Beograda nije ni potvrđeno ni demantovano da je austrijski ekstremni desničar trebalo da bude njihov gost. Naime, na pitanja redakcije VOICE-a da li je tačno da je poseta bila planirana, odnosno da će doći do bratimljenja Zimeringa i Voždovca, iz Radojičićevog kabineta stigao je odgovor da pitanja – nisu u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja!?

Zimering je 11. bečki okrug u kojem živi oko 100.000 stanovnika (među njima i veliki broj stanovnika poreklom iz Srbije). Simering predstavlja stambenu i industrijsku oblast u čijoj glavnoj ulici, kako se može pročitati, dominiraju diskonti i tezge sa kebabima.

Bratimljenje sa jednom beogradskom opštinom je još novembra prošle godine najavio bivši predsednik austrijskog okruga Zimering Paul Štadler (Stadler), kada mu je u poseti bio lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma. Tim razgovorima prisustvovao je i poslanik FPO u Skupštini Beča Nemanja Damnjanović, poreklom iz Kragujevca.

Irena Pejić sa portala Mašina kaže za VOICE da je bratimljenje samo po sebi desničarski i partrijarhalni narativ, kojim će se Zimering i Voždovac simbolički povezati, ali će to imati i posledice na život ljudi.

„Pretpostavljam da se na taj način targetiraju ljudi koji dolaze iz Srbije u taj okrug. Koliko sam uspela da vidim, u tom okrugu živi više od 15.000 Srba, ali ukoliko je predsednik iz Slobodarske partije Austrije na čelu okruga, onda me ne čudi zašto su hteli da se zbratime baš sa nekom našom opštinom. Voždovac je takođe pretežno radnička opština, i meni se to čini prilično zanimljivim“, ocenila je Pejić za VOICE.

Irena Pejić: Desničari u Srbiji gaje i neguju odnose sa desničarima u Evropi (foto: N1)

Za Dobricu Veselinovića iz organizacije „Ne davimo Beograd“ približivanje biračkom telu u Austriji je jedna strana priče, ali je za aktiviste te organizacije mnogo veći problem ono što vlast u Beogradu namerava da uradi sa predstavnicima ekstremno desničarske partije.

„Apsolutno je neprihvatljivo za jedan grad kao što je Beograd, koji baštini tradiciju antifašizma i ima velike zasluge u Drugom svetskom ratu, da podržava takve kontakte. Pogotovo je neprihvatljiva informacija o bratimljenju opštine Voždovac sa okrugom u Beču u kojem su na vlasti ekstremni desničari“, zaključio je Veselinović.

Antimigrantska politika i ksenofobni narativ

Dominik Nep obavlja funkciju zamenika gradonačelnika i predsednika Vlade Pokrajine Beč i gradski je ministar bez resora. Visoko je rangiran i u Slobodarskoj partiji Austrije, kao njihov šef za grad Beč.

U intervjuu za dvojezični magazin Kosmo Nep je izneo svoje desničarske stavove o migrantima. „Za nas je integracija važna. Kada se neko zalaže za građane ovoga grada i zastupa naše vrednosti poput porodica i sigurnosti, onda se uklapa kod nas. Pobunjenici i božji ratnici nemaju šta da traže kod nas“, rekao je Nep.

Takođe je tom prilikom rekao da u njegovoj stranci žele Beč u kojem svi žive mirno i u kojem postoji sloboda. „Nikom ne treba Bagdad na Dunavu. Činjenica da samo FPÖ ne želi da pusti terorističke borce ISIS-a koji žele da se vrate u Austriju jasno pokazuje ko je predan sigurnosti i unutrašnjem miru“, kazao je.

Za Irenu Pejić nije neobično što se antimigrantska politika odnosi na one koji dolaze iz islamskih zemalja, odnosno da je Slobodarska partija Austrije u svojim kampanjama targetirala Srbe kao potencijalne glasače jer to povlači za sobom ksenofobni narativ da su problem migranti koji dolaze iz trećeg sveta.

„Njima je to na taktičkom nivou vrlo korisno da bi dobili glasove Srba jer su oni njima vrlo korisni. To je u neku ruku i uslovljavanje Srba u Beču da se takmiče za svoja radna mesta i to je čisto egzistencijalno pitanje“, smatra Pejić.

Dobrica Veselinović: Neprihvatljivo je da se Beograd bratimi sa ekstremnim desničarima (foto: Beta)

Nju ne čudi i što se naše stranke na desnici slažu sa njihovim desničarima, bilo da su u vlasti ili opoziciji. „Znamo da su ranije Dveri imale sastanke sa nemačkom Alternativom (AfD). Desničari u Srbiji gaje i neguju odnose sa desničarima u Evropi i taj desni antimigrantski narativ nije vezan samo za evropske i srpske stranke, već je to globalni problem“, rekla je Irena Pejić.

Antiislamski stavovi

Dominik Nep bio je i jedan od političara koji je otvoreno napadao austrijsku ministarku pravde Almu Zadić, i to u kontekstu njenog porekla pominjući i njen izbeglički status u Austriji. Kada je Alma Zadić jednom prilikom govorila o svom iskustvu izbegličkog deteta, Nep je to prokomentarisao rečima: “To, naravno, nekoga odmah osposobljava za ministarsku poziciju!”.

Slobodarska partija je 5. januara zatražila od predsednika države Aleksandera fan der Belena (Alexander van der Bellen) da Alma Zadić ne bude imenovana na ministarsku poziciju. Povezivali su je sa radikalnim islamom, koristeći se izjavama kontroverznog selefije Irfana Pecija, koji je tvrdio da je Zadić navodno imala “indirektni kontakt s islamistima”. Taj video je distribuiran i na Fejsbuk stranici Dominika Nepa koji ima 88.000 pratilaca.

Sredinom 2019. Nep se „istakao“ i u kritikovanju nošenja burkinija u austrijskim bazenima i zatražio njihovu zabranu. „Za mene je Beč bikini – a sigurno ne i burkini. Kupaći kostimi moraju udovoljavati higijenskim pravilima“, rekao je Nep.

Po mišljenju Irene Pejić, sve to što govori Nep samo pokazuje koliko je desničarski narativ u Evropi jak i u kom pravcu će ići i politika u Srbiji. S tim u vezi, smatra ona, pitanje je i kako će naša zemlja ubuduće zagovarati politiku koja je nekad bila vrlo otvorena prema migrantima.

„Tako da uopšte nije neobično da jedna desničarska antimigranstka stranka iz EU dolazi do ideje da se bratimi sa jednom radničkom opštinom usred Beograda i da to sve ide pod patronatom gradonačelnika Beograda koji predstavlja Srpsku naprednu stranku“, upozorila je Irena Pejić.

Darko Šper (VOICE)

(naslovna fotografija: Ne davimo Beograd, aktivisti prekrečili nacističke simbole na Voždovcu)