Skip to main content

Nacionalistička FB grupa objavila lažnu vest o smrti Fate Orlović

09. jun 2021. Fact-checking
2 min čitanja

Jedan od najistaknutijih članova poznate nacionalističke Fejsbuk grupe „Stop cenzuri“, objavio je sinoć da je preminula Fata Orlović, baka u čijem je dvorištu u Konjević Polju pre nekoliko dana srušena nelegalno podignuta pravoslavna crkva. Fata je, međutim, juče hospitalizovana zbog svog osnovnog plućnog oboljenja, što su poslednje informacije iz bolnice u kojoj je smeštena, dok je njena kćerka za bosanskohercegovačke medije  izjavila da je u pitanju rutinska kontrola i da je baka dobro.

Nešto iza ponoći, administrator grupe „Stop cenzuri“ objavio je u ovoj grupi fotografiju Fate Orlović ispred crkve u njenom dvorištu koja je srušena pre četiri dana i u opisu napisao: „Umrla je Fata Orlović, tri dana nakon rušenja crkve. Nije Hrišćanski likovati i radovati se, budimo ljudi“. Potom je citirao Jevanđelje po Jovanu i na kraju „zaključio“: „Za nauk svima!“.

Za nešto više od sat vremena, objava je naišla na gotovo dve hiljade reakcija članova ove desničarske grupe, više od 350 deljenja i 850 uglavnom pogrdnih komentara na račun Fate Orlović.

Pomenuta grupa je istu „vest“ objavila i na svom Instagram profilu, gde je takođe naišla na brojne reakcije njihove publike.

Međutim, ekipa VOICE-a jutros nije zatekla ovu objavu ni na jednoj od pomenutih društvenih mreža, ali ni demanti ili izvinjenje autora što je preneo lažnu vest.

Fata Orlović je juče hospitalizovana na Klinici za plućne bolesti UKC Tuzla, zbog svog osnovnog oboljenja koje je vezano za pluća. Njena kćerka, Hurija Karić, rekla je sa bosanskohercegovačke medije da je u pitanju rutinska zdravstvena kontrola koju inače koristi i da su joj lekari savetovali da ostane u bolnici nekoliko dana.

Podsetimo, 5. juna je u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju srušen objekat pravoslavne crkve. Crkva je bespravno izgrađena na njenoj imovini sa koje je proterana tokom rata u BiH. Fati Orlović je tokom genocida u Srebrenici pobijeno više od 20 članova porodice, uključujući i muža, Šaćira Orlovića. Fatu i sedmoro dece su proterali. Evropski sud za ljudska prava 2019. godine doneo je presudu kojom se nalaže da BiH mora da ukloni crkvu. Nakon rušenja, oglasila se i Fata Orlović zbog čega je njena priča postala jedna od najinteresantnijih za medije u regionu, ali je baka postala i meta desničarskih grupa.

Fejsbuk grupa „Stop cenzuri“, pre toga „Stop naseljavanju migranata“, jedna je od najaktivnijih nacionalističkih grupa na ovoj društvenoj mreži. Trenutno broji više od 320.000 članova.

Petar Alimpijević (VOICE)