Skip to main content

Novi Sad: Nadležni neobavešteni o deminiranju Kameničke ade

12. okt 2022. Analitički članci
6 min čitanja

"Rasipanje novca za građevinski poduhvat koji ne rešava problem opterećenog saobraćaja"

Autor

"Novinar od 2001. godine. Počeo je u novosadskoj TV produkciji "UrbaNS” koja je, u sklopu ANEM-a, funkcionisala i kao dopisništvo TV B92 iz Beograda. Nakon toga, radio je nekoliko godina u novosadskom "Građanskom listu", i pisao za portale "Autonomija.info", "Magazin Vojvodina" i međuregionalnu agenciju "AIM-ng". Od februara 2017. saradnik VOICE-a. Karikaturista portala "Autonomija.info" od maja 2016. godine. Dobitnik godišnje nagrade NDNV-a 2018. godine za analitičko novinarstvo."

Nadležne institucije nisu upoznate sa poslom deminiranja na Kameničkoj adi na Dunavu kod Novog Sada uprkos najavi gradske vlasti da će taj posao biti nastavljen narednih dana, saznaje VOICE. Nevladina organizacija „Svet i Dunav“, koja se mesecima bori protiv tog rešenja, upozoravajući na ekološku i potencijalnu štetu od poplava po Novi Sad, danas je i zvanično zatražila od nadležnih institucija hitnu obustavu svih pripremnih radova na izgradnji mosta preko Dunava.

Naime, prema jučerašnjoj najavi zamenika gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, ove sedmice bi trebalo da budu nastavljeni pripremni radovi na izgradnji novog mosta u nastavku Bulevara Evrope, dolaskom „Milenijum tima“ koji bi trebalo da razminira teren. Navodno, zbog tog posla nisu nastavljeni radovi na Šodrošu, koji su počeli 11. juna, u subotu, da bi nakon svega nekoliko sati bili prekinuti zbog reakcije ekoloških aktivista.

– Ove nedelje treba da počne razminiranje tog terena, što je preduslov da bi se radovi odvijali. Zaključen je ugovor sa „Milenijum timom“ i oni treba da krenu. Kada je letos bilo rečeno kada kreću radovi nismo znali da Centar za razminiranje treba da radi taj posao i to je činjenica koja tada nije bila poznata, te je to odložilo radove – naveo je Đurić, a preneo Radio 021.

Prethodno su se mašine „Milenijum tima“, bez ikakve najave, pojavile 16. septembra na špicu Kameničke ade, ali su se radnici sa mašinama povukli nakon višečasovne blokade od strane aktivista iz obližnjeg „Šodroš survivor kampa“.

Kamenička ada, mehanizacija Milenijum tima pod blokadom aktivista (foto: VOICE)

POKRAJINSKE INTITUCIJE NIKO NIJE PITAO ZA DOZVOLU

VOICE je od nekoliko institucija još 19. septembra zatražio informacije o pomenutom deminiranju. U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode,bili su vrlo štedljivi na odgovorima, iz kojih je jasno jedino da ne znaju o čemu se radi.

– Zavod nije dobio zahtev za izdavanje uslova za aktivnosti razminiravanja, niti poseduje bilo kakve informacije u vezi razminiranja na Kameničkoj adi – stoji u kratkom odgovoru VOICE-u koji potpisuje pomoćnica direktorke Mirjana Vranješ.

Iz „Vojvodinašuma“, koje gazduju šumom na pomenutom području, bili su malo opširniji, ali se i njihov odgovor može sumirati u dve reči – nismo obavešteni.

Izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj Marko Marinković, odgovarajući na pitanje da li su upoznati sa poslom razminiranja koji je, navodno, trebalo da bude započet 16. septembra kada su tamo došle mašine kompanije „Milenijum tim“, rekao nam je da razminiranje još uvek nije započeto na površinama koje su u obuhvatu plana gazdovanja JP „Vojvodinašume“.

– Još uvek nam niko nije zvanično poslao obaveštenje da taj posao treba da se radi. Nemamo nikakva saznanja o tom poslu, kao ni saznanja da je to područje ugroženo u tom smislu, kao ni kakve su mine u pitanju – naveo je Marinković.

Znači li to da posao na izgradnji mosta neće biti nastavljen sve dok se planirano područje ne deminira? To je pitanje, dodao je, „za naručioce posla“.

Foto: VOICE

Podsetimo, „Vojvodinašume“ nisu bile obaveštene ni o početku radova na Šodrošu, za šta je kasnije direktor JP „Koridori Srbije“ Aleksandar Antić rekao da je to preduzeće napravilo „proceduralnu grešku“

Kada je u pitanju Ministarstvo za zaštitu životne sredine, ono na naša pitanja nije odgovorilo ni nakon više od 20 dana i nekoliko poziva, te smo ostali uskraćeni za informacije koje se tiču posla razminiranja koji je dobio „Milenium tim“. Konkretno, da li su upoznati sa aktivnostima koje se tiču razminiranja tog područja; ko ga sprovodi i po kom osnovu; da li je i ko, tim povodom tražio bilo kakvu dozvolu od strane Ministarstva?

Nisu nam odgovorili ni na pitanja koja se tiču žalbe pred direktoratom Bernske konvencije koju je podnela NVO „Svet i Dunav“, a kojom upozoravaju da će radovima na izgradnji četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu biti ozbiljno ugrožena prirodna staništa na lokacijama Šodroš i Kamenička ada koje su uz Dunav.

BERNSKA KONVENCIJAOD MINISTARSTVA TRAŽI DODATNE INFORMACIJE

Oganizacija „Svet i Dunav“ je još 19. septembra objavila saopštenje u kojem se ukazuje da je Bernska konvencija na sednici održanoj 15. i 16. septembra u Strazburu otvorila proces povodom uništavanje staništa zaštićenih divljih vrsta na području Novog Sada zbog predložene izgradnje i obilaznice u nastavku Bulevara Evropa, preko Dunava do Sremske Kamenice.

Iz organizacije „Svet i Dunav“ tada su ukazali da se očekuje inspekcijski dolazak predstavnika Bernske konvencije, zbog čega su pozvali nadležne da obustave radove. Međutim, na to je reagovalo Ministarstvo, optuživši tu organaizaciju da je obmanula javnost „zloupotrebljavajući međunarodne institucije i Konvenciju čiji je Srbija potpisnik“.

Ove nedelje javnost je, opet putem saopštenja NVO „Svet i Dunav“, upoznata sa konkretnom odlukom Bernske kovencije, između ostalog, da obe strane moraju da dostave dopunu informacija sa relevantnim podacima.

Foto: VOICE

Konkretno, Ministarstvo je dužno da dodatne informacije dostavi Sekretarijatu Bernske konvencije do 31. januara 2023 godine, kako bi o tom slučaju bila nastavljena rasprava na redovnoj skupštini Bernske konvencije u aprilu 2023. godine.

U saopštenju se ukazuje da Bernska konvencija nalaže Ministarstvu za zaštitu životne sredine da pobroji sve ugrožene a strogo zaštićene i zaštićene vrste na predmetnom području, kao i da dostavi Studiju o uticaju na životnu sredinu.

– Od navedenog Ministarstva se zahteva da se dostave konkretne mape najavljenih infrastrukturnih radova, kao i predlog za potencijalno izmeštanje istih. Ako znamo da je rešenjem od 15. septembra Koridorima Srbije dato zeleno svetlo za drugu fazu pripremnih radova sa rešenjem da nije potrebno raditi Studiju uticaja na životnu sredinu, ova činjenica bi morala da zaustavi isto – navedeno je dalje u saopštenju.

Zbog svega navedenog, NVO „Svet i Dunav“ zatražila je hitno zaustavljanje daljih pripremnih radova na izgradnji četvrtog mosta obilaznice, „dok odluka Bernske konvencije ne bude konačna“.

Grad Novi Sad je reagovao istog dana, požurivši da demantuje ono što i nije rečeno u saopštenju, da je Bernska konvencija tražila obustavu radova.

– U odgovoru na žalbu direktorata Bernske konvencije, nije zatražena obustava radova na izgradnji mosta, već samo dodatna pojašnjenja informacije vezano za izgradnju mosta. Postupak izgradnje mosta je u potpunosti usklađen sa propisima i transparentan, a Grad Novi Sad će, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, blagovremeno dostaviti dopunu dokumentacije i novi izveštaj, u traženom roku, najkasnije do 31. januara 2023 godine – stoji u saopštenju iz kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Dalje se navodi da je pomenuta žalba NVO „Svet i Dunav“ dobila status „stend baj“, koji ne podrazumeva nikakvo zaustavljanje projekta izgradnje mosta niti zabranu gradnje, već samo dostavljanje dodatnih informacija i dopunjenog izveštaja.

NVO TRAŽE OBUSTAVU RADOVA

NVO „Svet i Dunav“ je zatim obavestila javnost da je i zvanično pozvala sve nadležne državne, pokrajinske i gradske službe da obustave radove na izgradnji četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu do završetka procesa pred Bernskom konvencijom.

Zahtev je prosleđen redom Vladi Srbije, Odboru za zaštitu životne sredine Narodne skupštine, Republičkom javnom tužilaštvu, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Gradu Novom Sadu, Milenijum timu, Koridorima Srbije, Zavodu za zaštitu životne sredine i Sekretarijatu Bernske konvencije.

U ovom saopštenju su podsetili su da je Bernska konvencija ratifikovana u Republici Srbiji kao zakonski akt koji se mora poštovati.

Strateška procena uticaja na životnu sredinu nije urađena, a Biro Bernske konvencije je po tom pitanju obmanut u odgovoru Ministarstva za zaštitu životne sredine koji niko nadležan nije potpisao – stoji u saopštenju Daniele Stojković Jovanović, predsedavajuće NVO „Svet i Dunav“.

Ona je podsetila i da planirani most i prateća infrastruktura nisu obilaznica pošto prolaze kroz naseljeni deo grada Novog Sada, a dostavljena je i mapa sa alternativnim pravcima na kojima bi mogla da bude izgrađena obilaznica.

Foto: „Svet i Dunav“

U saopštenju se takođe dodaje da je urbanizacija brodogradilišta i pretvaranje u stanogradnju do 2035. godine protivno Prostornom planu Republike Srbije, uz napomenu da su Dunavci, Šodroš i Kamenička ada „besplatna odbrana Novog Sada od poplava“.

– U svetlu velike nadolazeće ekonomske krize, velikog rata u istočnoj Evropi i klimatskih promena nedopustivo je ovakvo bespotrebno rasipanje narodnog novca i zaduživanje za komplikovan građevinski poduhvat koji ne rešava problem opterećenog saobraćaja u Novom Sadu, koji krši domaće i međunarodno zakonodavstvo i koji usled namere za pomeranje nasipa i otimanja vodnog zemljišta Kameničke ade, Dunavca i Šodroša fizički ugrožava grad od potencijalnih poplava – zaključeno je u saopštenju NVO „Set i Dunav“.

Dalibor Stupar (VOICE, naslovna fotografija: Svet i Dunav)