Skip to main content

Nakon skandala sa ‘nepodobnom’ decom, cena dogradnje vrtića u Pećincima naprečac drastično uvećana

14. okt 2022. Analitički članci
3 min čitanja

"Investiocini troškovi" za šest meseci porasli za 55 miliona dinara

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Dan nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nijedno dete ne sme da trpi zbog nacionalne, političke ili druge pripadnosti svojih roditelja i da će učiniti sve da se reši problem koji je nastao u vrtiću u Pećincima, dogradnja vrtića u tom mestu „poskupela“ je za skoro 55 miliona dinara, saznaje VOICE.

Prema saznanjima VOICE-a, opštini Pećinci kao investotoru nadležno Odeljenje odobrilo je 11. oktobra izmenu građevinske dozvole za dogradnju vrtića u toj sremskoj opštini, kojom je predračunska vrednost radova koja je u martu ove godine iznosila 36.826.738, 33 dinara bez PDV-a, uvećana za skoro 55 miliona dinara i sada je 91.645.484,11 dinara bez PDV-a.

U šturom obrazloženju izmenjene odluke piše tek da je došlo do „promene investiocionih troškova„. A, osim novčanog iznosa, u projektu ništa više nije menjano.

Inače, dogradnja vrtića u Pećincima je započeta početkom ove godine kada su prvog februara odobreni lokacijski uslovi a narednog meseca i građevinska dozvola. I tada je predračunska vrednost radova iznosila 36.826.738, 33 dinara bez PDV-a.

Krajem juna je dostavljena tehnička dokumentacija u pogledu mera zaštite od požara i taj zahtev je usvojilo Odeljenje za urbanizam.

Ishodovanje potrebne dokumentacije kako bi se dogradio vrtić u Pećincima je teklo predviđenom dinamikom, međutim, dva meseca nakon toga izbija skandal upravo u predškolskoj ustanovi u kojoj su predviđeni radovi.

Roditelji čija su deca volšebno ispisana iz PU „Vlada Obradović Kameni“ Pećinci su 30. avgusta održali protest ispred objekta ustanove jer od nadležnih nisu dobili konkretne odgovora zbog čega i kada je doneta takva odluka.

Roditelji su naveli i da su o takvoj odluci Komisije saznali nakon telefonskog poziva iz kancelarije direktorice PU “Vlada Obradović Kameni” Anite Vončevski. Ustvrdili su, takođe, da je spisak dece koja su stavljena na „čekanje“, iz političkih pobuda sastavio poverenik Srpske napredne stranke Pećinci i loklani biznismen Milorad Pantić Luki.

Naime, kako su ispričali, Pantiću su se „zamerili“ jer su u opštini Pećinci učestvovali u protestima protiv aktuelne vlasti, i političkim i onim koje su organizovali poljoprivrednici.

Nakon pobune „nepodobnih“ roditelja zbog diskriminacije njihove dece, oglasio se i predsednik te sremske opštine Siniša Đokić, koji je saopštenju, objavljenom na zvaničnom sajtu te lokalne samouprave, naveo da je protest i ulazak roditelja u objekat vrtića “nezapamćen slučaj”.

Protest roditelja ispred vrtića u Pećincima

„Nazapamćen je slučaj da neka od političkih stranaka u opštini Pećinci nasilno upadne u vrtić, kako su to juče učinili aktivisti Demokratske stranke u objektu vrtića u Pećincima, pravdajući svoju nasilnost protestom roditelja čija su deca na listi čekanja za upis u vrtić“, istakao je predsednik opštine Pećinci.

Đokić ni jednom rečju u saopštenju nije naveo da je u planu dogradnja vrtića koja bi mogla biti rešenje problema, ako je problem u nedostatku prostora, jer je, po dokumentaciji u koju je VOICE imao uvid, taj posao pokrenut početkom godine.

Takođe, Siniša Đokić nije odgovarao ni na telefonske pozive novinara VOICE-a, kao ni na poslat mejl, u vezi sa ovim pitanjima.

VOICE je pokušao da stupi u kontakt i sa načelnicom Urbanizma,Aleksandrom Vučić, ali nam je rečeno da je načelnica na godišnjem odmoru, dok službenici Odeljenja nemaju ovlašćenje da razgovaraju sa novinarima.

O neverovatnoj priči o „nepodobnim“ roditeljima u Pećincima i njihovoj deci koja su stavljena „na listu čekanja“ oglasio se nedavno, pak, predsednike Srbije Aleksandar Vučić, koji je 10. oktobra izjavio da bi rešenje problema bilo izgradnja novog vrtića.

Zanimljivo je da je odmah sutradan opštini Pećinci kao investotoru nadležno Odeljenje odobrilo i poskupljenje predračunske vrednosti radova.

Udruženje A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava u međuvremenu je podnelo krivičnu prijavu rotiv direktorke Predškolske ustanove „Vladimir Obradović Kameni“ zbog diskriminacije dece.

Kako navodi ovo udruženje, krivična prijava je podneta zbog toga što je direktorka ove ustanove Anita Volčevski „nezakonitim i nesavesnim radom kršila zakon, propise i druge opšte akte, što je dovelo do grubog kršenja prava dece“.

Miodrag Blečić (VOICE)