Skip to main content

NDNV: Dragan Vučićević iz Informera osuđen da plati 100 hiljada dinara zbog uvrede Dinka Gruhonjića

17. jul 2019. Aktuelno
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazilo je danas zadovoljstvo sudskom presudom kojom je sa sto hiljada dinara sankcionisan tabloid Informer i njegov odgovorni urednik Dragan Vučićević zbog uvreda na račun novinara, programskog direktora NDNV-a i nastavnika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinka Gruhonjića.

“Iako je reč o maratonskom procesu, važna je poruka ove presude da se govor mržnje i javno blaćanje istaknutih novinara koji profesionalno rade svoj posao ipak sankcioniše”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu odgovornom uredniku tabloida Informer Draganu Vučićeviću naloženo je da Gruhonjiću isplati sto hiljada dinara zbog povrede časti.

Apelacioni sud u Beogradu doneo je ovu presudu po tužbi Dinka Gruhonjića protiv „Insajder tima doo” iz Beograda i odgovornog urednika Informera Dragana Vučićevića. Presuda je doneta 16. maja, a njome je odbijena žalba tuženih na prvostepenu presudu iz juna 2017. godine.

Na osnovu pravosnažne sudske presude, tuženi su obavezani da tužiocu isplate sto hiljada dinara sa zateznom kamatom na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti, ugleda i prava ličnosti.

Istom presudom glavnom uredniku Informera Draganu Vučićeviću zabranjeno je da u tom mediju ponovi uvrede koje su iznošene protiv Gruhonjića, pod pretnjom novčane kazne. Vučićeviću je naloženo i da objavi ovu sudsku presudu u listu Informer.

“Dinko Gruhonjić će novac koji dobije na osnovu ove presude uplatiti u fond crowdfunding kampanje NDNV-a koja je namenjena portalima tog udruženja VOICE, Autonomija i Autonomija na mađarskom jeziku, s ciljem jačanja nezavisnog novinarstva, kao jedine brane tabloidnom ludilu”, naveo je NDNV.

(VOICE)