Skip to main content

NDNV protestuje zbog zastrašivanja novinarke VOICE

24. jun 2016. Aktuelno
2 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine obaveštava javnost da su novinarku redakcije Vojvođanskog instraživačko-analitičkog centra VOICE iz Novog Sada Maju Živanović u jutarnjim časovima na ulicama grada pratila dvojica muškaraca. Novinarka ih je primetila u svojoj blizini iako je više puta promenila kretanje i lokaciju, a za događaj postoje i svedoci.

Dvojica su je dočekala ispred njene zgrade kada je krenula na posao. Jedan muškarac bio je visok, crn, sa zulufima, u jarko plavoj majici, dok je drugi bio niži, a obojica su u uvetu imala slušalice koje su bile povezane sa elektronskim uređajima.

Ceo slučaj prijavljen je Tužilaštvu u Novom Sadu i policiji u ispostavi Stari grad.

NDNV je zabrinut zbog ovakvih događaja i ocenjuje da su u pitanju jasni pritisci na novinare i njihov slobodan rad. NDNV oštro protestuje zbog ociglednog zastrašivanja novinarke Maje Živanović i preduzeće sve mere da je zaštiti, uključujući i obaveštavanje međunarodnih institucija i organizacija o događaju, pre svega onih koji se bave zaštitom ljudskih prava.

Zahtevamo od nadležnih da hitno pronađu zastrašivače i da utvrde zbog čega je novinarka praćena, kao i ko je naložio njeno praćenje.

Novinarka Maja Živanović poručila je kroz saopštenje NDNV da se „nije uplašila i da će nastaviti svoja istraživanja, kao i da će tim VOICE redakcije takođe nastaviti da se bavi temama koje možda nisu prijatne nekima u ovoj državi, ali su zato veoma važne za građane“.

„Onima koji su posegnuili za metodama zastrašivanja poručujemo da smo daleko ispred njih i da nas neće sprečiti da objavimo sve do čega smo došli tokom naših istraživanja. Zakasnili ste sa praćenjem“, poručila je Živanović.

Podsećamo na tek saopštene rezultate o Stanju u medijskom sektoru u Srbiji, koji govore o tome da je u prošloj godini ono bilo najlošije u odnosu na poslednjih 15 godina prema Indeksu održivosti medija. Prema istraživanjima u Srbiji je posebno ugrožena sloboda govora, čemu svedoče i ovakve vrste pritiska, koje je upravo doživela novinarka naše redakcije.

Novi Sad, 24. juna 2016.
NDNV