Skip to main content

Ne, kladionice nisu izuzete od kovid propusnica

07. nov 2021. Fact-checking
2 min čitanja

Lažne tvrdnje tabloidnih portala

Krizni štab je 23. oktobra doneo odluku o uvođenju kovid propusnica u Srbiji, koje su neophodne za ulazak u ugostiteljske objekte u zatvorenom posle 22 časa. Na poslednjoj sednici ova odluka je dodatno pooštrena i od ponedeljka kovid propusnice važe od 20 časova, a akcenat je stavljen i na kladionice i kockarnice, jer se ni tamo neće moći bez validnog sertifikata. Ipak, i dok je snazi bila prethodna odluka, u kladionicama se nije moglo popiti piće posle 22 časa, kao što su preneli pojedini portali.

„Od kovid propusnica su, verovali ili ne, izuzete kladionice i kockarnice, tako da posle 22 časa možete bez ikakvih prepreka da u pomenutim objektima popijete piće ili produžite u noćni provod“.

Ovako su o „propustima“ kovid propusnica izveštavali portali naša borba“, „srbija danas“, „srbija javlja“, „čivijaš radio“, „klix info“ i „srbin.info“.

Tekstovi su usledili kao reakcija na tvit lidera Pokreta „Dveri“ Boška Obradovića:

„Ne znam da li ste primetili ali kovid ausvajsi od 22 sata ne važe za kockarnice i kladionice“.

Obradovićeva tvrdnja je tačna, kockarnice i kladioinice mogu da rade i posle 22 časa i u njima je moguće obitavati bez kovid propusnica. Međutim, bez njih nije moguće popiti piće ili „produžiti noćni provod“.

VOICE je povodom ove dileme prvo kontaktirao Ministarstvo zdravlja gde su nas podsetili na odluku Kriznog štaba:

„U objekat na zatvorenom prostoru u kome se vrši pružanje ugostiteljskih usluga usluživanjem hrane i pića, kao i u objektima koji nisu u registru ugostiteljskih objekata, ali u kojima se vrši održavanje zabavnih i svečanih manifestacija (sale za venčanja i sl.), kao pružalac ili korisnik usluge u periodu od 22.00 časa do završetka radnog vremena tog radnog dana, može boraviti samo lice koje poseduje Kovid sertifikat.“

Dakle, kako kladionice imaju i svoj ugostisteljski deo, odnosno, posetiocama služe i piće, obuhvaćene su kovid propusnicama. U ovim objektima piće se služi do 22 časa, nakon čega posetioci mogu da nastave igre na sreću, ali bez osvežavajućeg napitka. Sa druge strane, prema prethodnoj odluci Kriznog štaba, piće i nakon 22 časa mogu popiti oni sa kovid propusnicom.

Kako bismo se dodatno uverili u ove navode, novinar VOICE-a obišao je nekoliko kladionica u centru Novog Sada. Na pitanje kako rade posle 22 časa, zaposleni su rekli da tada „zatvaraju šank“, odnosno, prestaju da služe pića. Do 23 časa posetioci mogu da se zabave igrama na sreću, nakon čega se zatvara kompletan lokal. Kockarnice, sa druge strane, takođe „zatvaraju šank“ u 22 časa, ali im je radno vreme nešto duže.

Podsetimo da je Krizni štab doneo odluku da je od ponedeljka, za sam ulazak u kladionice i kockarnice posle 20 časova obavezna kovid propusnica.

Petar Alimpijević (VOICE, foto: N1)