Skip to main content

Ne, maske ne dovode do povećanja stopa zaraze

26. feb 2021. Fact-checking
3 min čitanja

Portali Srbin.info i Pravda.rs, objavili su prošle nedelje vest da je “nova studija” pokazala da nošenje maski za sprečavanje virusa korona, nije samo neučinkovito – već i opasno za zdravlje pojedinca. Pozivajući se na jednu pseudo-naučnu studiju dva portala navode da se čini da nošenje maske dovodi do povećanja stope zaraze.

Ova dva portala pozvala su se na četvorodelnu studiju objavljenu na Primary Doctor Medical Journal, pod nazivom “Maske, lažna sigurnost i prave opasnosti”. U tekstovima je citirana jedna od autora studije, dr Collen Hubert, koja tvrdi da su maske najrasprostranjenija zdravstvena opasnost u SAD, pa i da obavezno nošenje maske u celom svetu nije rezultiralo smanjenjem infekcija od kovida 19.

Srbin.info navodi da su otkrića doktorke Hubert bila “predmet stručne provere” i da su “revidirana” u skladu sa tim.

U tekstovima se dalje citira doktorka Hubert gde navodi da su se slučajevi inficiranja virusom korona češće povećavali nego smanjivali nakon vladinih naredbi građanima da nose maske, kao i da je sedam zemalja otkrilo da nošenje maski nema nikakav uticaj u pogledu ukupnog broja slučajeva.

Po navodima ovih portala, doktorka Hubert je takođe upozorila da maske ne samo da pomažu u širenju infekcije, već i da su opasnost za lično zdravlje pojedinaca.

Međutim, Primary Doctor Medical Journal, izvor na koji se pozivaju ova dva portala i za kog navode da je “bez političkih interesa”, je anonimno vođen portal gde se objavljuju neprovereni radovi autorke Collen Hubert.

Mada se na veb-sajtu navodi da je u pitanju recenzirani onlajn časopis od strane lekara i naučnika “bez komercijalnog uticaja”, na sajtu je moguće naći isključivo radove autorke Collen Hubert, te se nigde ne navode naučnici i lekari koji rade reviziju radova, niti vlasnici sajta.

Portal Mediabiasfactcheck, ocenio je Primary Doctor Medical Journal kao desno orijentisanu pseudo-naučnu veb-stranicu, zasnovanu na objavljivanju obmanjujućih i lažnih informacija povezanih sa koronavirusom.

Takođe, svi radovi dostupni na sajtu su “naučni radovi” autorke Collen Hubert, koja je naturopatski lekar iz Arizone. Collen Hubert je takođe drži kliniku gde alternativnom medicinom tvrdi da pomaže pacijentima da se izleče od raka.

Mada autori na Srbin.info i Pravda.rs navode da je ona doktorka, ipak, ona je završila koledž za alternativnu medicinu, šta je čini “naturopatskim lekarom”, a ne medicinskom doktorkom.

Portali Srbin.info i Pravda.rs, citirajući Hubert, pominju i prošlogodišnju studiju koju je sproveo Univerzitet Duke iz Severne Karoline, gde je, kako navode, otkriveno da kapljice disajnog sistema brže padaju na zemlju i da je time manja verovatnća da će doći do nekoga kad čovek ne nosi masku. Kako prenose portali, sa rezultatima poput ovih, Univerzitet Duke proglasio je maske od platna „kontraproduktivnim“.

Studija Univerziteta Duke, procenjivala je efektivnost različitih vrsta maski. Studija je pokazala da su od 14 testiranih maski i alternativnih zaštita za lice, neke maske od pamučnog platna približno jednako efikasne kao i standardne hirurške maske, dok su popularne alternative poput vratnih maski od tankog, rastezljivog materijala možda gore od toga da se ne nose maske.

Jedan od koautora studije, Warren S. Warren, profesor fizike, hemije, radiologije i biomedicinskog inženjerstva, izjavio je za Washington post, da neke maske nisu efektivne, ali da većina ipak jeste. Samim tim, nisu maske od platna nazvane “kontraproduktivnim”, već tanke vratne maske.

Međutim, kako i Washington post upozorava na početku teksta, od objave te priče rađene su nove studije koje su ispitivale efektivnost pomenutih vratnih maski i koje se ipak suprotstavljaju činjenici da su vratne maske „gore od ničega“.

Sanja Kosović (VOICE)