Skip to main content

Netačno da Lidl brani kupcima koji podržavaju Rusiju da kupuju u njihovim objektima

21. mar 2022. Fact-checking
2 min čitanja

Fejsbuk stranica “Srpska čast” podelila je danas skrinšot navodnog tvita kompanije Lidl u kom se navodi da kupci koji podržavaju Rusiju neće moći da kupuju u njihovim objektima. Međutim, u pitanju je tvit satiričnog naloga korisnika Samodejo, čije je korisničko ime obrisano sa skrinošota.

Skrinšot sa natpisom “Slava Rusiji”, prikazuje navodno tvit kompanije Lidl koji glasi: “Kupci koji podržavaju Rusiju neće moći kupovati u našim objektima od ponedeljka. Moraćete da popunite upitnik na ulazu i da se izjasnite pod punim imenom i prezimenom”.

Ova objava stranice Srpska čast je u roku od dva sata prikupila skoro 1.500 lajkova, mnogo deljenja i izazvala lavinu ljutitih komentara.

Međutim, na skrinšotu Srpske časti obrisano je korisničko ime originalnog kreatora tvita, te ostavljen samo naziv naloga koji je tviteraš sa korisničkim imenom samodejo, iz šale, privremeno promenio u Lidl Serbia i objavio navodnu vest. Korisnik i u opisu svog Tviter naloga navodi: PARODY ACCOUNT, NIJE PRAVI NALOG, GLUPANI.

U međuvremenu, tviteraš je promenio naziv naloga iz Lidl Serbia u “Mutna, ali draga”, a originalni tvit i dalje stoji na nalogu tviteraša.

Čak se i kompanija Lidl juče oglasila povodom ove situacije na svom veb-sajtu: “Kompanija Lidl Srbija ovim putem obaveštava potrošače da se u toku dana dogodila nemila situacija kada se na našem zvaničnom profilu na društvenim mrežama pojavila objava koja nije odobrena niti postavljena od strane Lidla”, navedeno je u saopštenju za medije.

Sanja Kosović (VOICE)