Skip to main content

Nezvanični rezultati vanrednih izbora u Kuli: Grupa građana Kritična masa najveće iznenađenje

16. dec 2018. Aktuelno
2 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Na vanrednim izborima, četvrtim za birače opštine Kula, mandate u loklanoj skupštini osvojila je potpuno neočekivano Grupa građana Kritična masa, koja je bila autsajder u izbornoj trci.

Oni su osvojili četiri mandata, a u skupštinskim klupama najviše mesta imaće Srpska Napredna Stranka (SNS) – 27, slede Socijalistička partija Srbije (SPS) sa četiri odbornika i Pokret za obnovu kraljevine Srbije (POKS) sa dva odbornika, saznaje VOICE.

Prema još uvek nezvaničnim rezultatima, ispod cenzusa su ostale Partija Ujedinjenih Penzionera Srbije (PUPS), Srpska Radikalna Stranka (SRS), Pokret socijalista (PS) i Ruska stranka (RS).

Na izbore je izašlo 17.848 od 35.920 upisanih birača (49,5 posto).

Lista „Aleksandar Vučić – zato što volimo Kulu“ osvojila je 10.629 glasova (59,5%), „Socijalistička pratija Srbije – Ivica Dačić“1.998 (11,1%), „Pokret obnove Kraljevine Srbije – Marko Košutić“ 1.202 (6,7%) „Ruska stranka – Dušan Hajduković – Kekini principi“ 388 (2,1%),„Pokret socijalista – Aleksandra Vulin“ 692 (3,8%) „Srpska radikalna stranka – dr Vojislav Šešelj“ 296 (1,6%) ,„Partije ujedinjenih penzionera Srbije – Milan Krkobabić – I Kula je Srbija“ 359 (2%) .

I pored poziva opozicionih partija da bojkotuju izbore, kao poslednja lista kandidovala se Grupa građana “Kritična masa“ koja je osvojila 1.630 glasova (9,1%).

Vladajuća SNS na ovim izborima na listi kandidata “pripojila” je lokalne koalicione partnere SDS-a i SVM-a, dok je od koalicionih partnera na republičkom i pokrajinskom nivou kao što su Pokret Socijalista i PUPS stvorila fiktivnu opoziciju. SNS i SPS su, na lokalnom nivou, već neko vreme u sukobu i socijalisti nisu bili deo vladajuće koalicije.

U kojoj meri je odnos političkih snaga u kulskom parlamentu promenjen nakon šest godina od “prekomponovanja” vlasti 2012. godine biće jasno tek kada odbornici sednu u skupštinske klupe.

Vladavinu SNS sa partnerima od 2012. godine obeležile su brojne afere među kojima su najzapamćenije one koje se tiču čelnika opštine. Perica Videkanjić je gotovo čitav svoj funkcionerski mandat ignorisao preporuke Agencije za borbu protiv korupcije sve do preporuke za njegovo razrešenje koju je Agencija uputila SO Kula. Odbornici su najpre odbili da preporuku usvoje, kako bi šest meseci kasnije, Videkanjić podneo ostavku “iz ličnih razloga”. Ostavku “iz ličnih razloga” podneo je i njegov naslednik Velibor Milojičić nakon svega četiri meseca obavljanja funkcije. Ostavka nikada nije stigla do odbornika, a predsednica Narodne skupštine je raspisala izbore u četiri opštine u Srbiji, među kojima je ipak bila i Kula.

Naizgled mirnu kampanju u kojoj su dominirale vladajuća SNS i njeni koalicioni partneri Kuljani će pamtiti i po telefonskim pozivima i SMS-ovima da daju svoje podatke za siguran glas, obilascima partijskih aktivista i pozivima za glasanje koja su im stizala na adrese na nepoznata imena.

Nevažeći listići “pobedili” tri liste

Sa nevažećim glasačkim listićima, 648 birača u opštini Kula je svojom izbornom voljom “pobedilo”Rusku stranku (388), Srpsku radikalnu stranku (296) i Partiju ujedinjenih penzionera Srbije (359).

Ranka Ivanoska (VOICE)