Skip to main content

Ni posle odgovora iz ZOO vrta, nije jasno šta se desilo sa lavićima sa Palića

08. okt 2021. Istraživanja
3 min čitanja

Pokrajinska inspekcija ne poseduje dokumentaciju o smrti lavića

Autor

Natalija Jakovljević dopisnica je agencije Beta iz Subotice od 2012. godine. Novinarstvom se bavi od 2009. godine. Trenutno radi kao novinarka portala Magločistač iz Subotice, dopisnica Agencije Beta i Radija Slobodna Evropa i saradnica VOICE-a i Autonomije. U proteklom periodu radila je i kao dopisnica Danasa. Članica je Suda časti NDNV-a. Povremeno sarađuje sa portalom Cenzolovka, Centrom za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS); Fondacijom "Slavko Ćuruvija", BIRN-om, portalom Kosovo 2.0, Međunarodnom organizacijom Globalna Inicijativa. Radila je kao novinarka i spikerka na Radio Subotici, a 2015. godine je osnovala UG "Centar građanskih vrednosti" Subotica koji se bavio prikupljanjem pomoći za migrante, a ujedno je i osnivačica portala Magločistač.

Četiri mladunca lava koja su se rodila 16. jula uginula su oko 48 sati kasnije, nakon što je ustanovljeno da su slabi i neuhranjeni. Uprkos njihovom zbrinjavanju i dohranjivanju, veterinar Zoološkog vrta Palić je ocenio da se oni ne razdvajaju od majke lavice, pa je bivši direktor Ustanove doneo odluku da oni ostanu u objektu. Međutim, narednog dana, 18. jula, tela četiri lavića koja su prethodnog dana bili živi nisu zatečena u volijeri ni u objektu, navodi se u odgovoru ZOO vrta za VOICE.

Međutim, ni nakon odgovora koji je konačno stigao iz Zoo vrta, nije jasno kako su lavići stradali.

„Narednog dana, 18. jula, tela četiri lavića koja su prethodnog dana bili živi nismo zatekli u volijeri ni u objektu, čopor ih je odbacio. Nakon što je veterinar utvrdio činjenicu smrti celog legla, bivši direktor Petar Savić je započeo interni postupak o navedenim događajima“, navode u ovoj ustanovi.

U odgovoru se navodi da ih je lavica nakon rođenja prenosila sa jednog mesta na drugo, ali bi legla pored njih. Istog dana i narednog, 17. jula, zaposleni timaritelji su pokušali odvojiti majku sa mladuncima u unutrašnji objekat, međutim, ceo čopor odraslih lavova se kretao zajedno, i situacija je za zaposlene bila veoma opasna.

„U toku dana, 17. jula, uspeli su da odvoje odrasle lavove u objekat, ušli su u volijer i proverili laviće. Radnici su zatekli slabo vitalne i slabe laviće, pa su ih dohranili mlečnom formulom da bi ih ojačali i vratili su ih u unutrašnji objekat. Tom prilikom leš mrtvorođenog (petog) lavića nije pronađen“, kažu u ZOO vrtu.

Dodaju da se majka-lavica ponašala uobičajeno za svoju vrstu, zaštitnički se postavljala prema njima i veterinar je smatrao da je najbolja šansa za njihov normalan život da ih prihvati majka i njihov čopor.

Inače, u Zoološkom vrtu, kako navode, ne postoji drugi prostor u kome mogu da se bezbedno zbrinu mladi lavovi koje čopor odbaci, pa je bivši direktor nakon konsultacije sa veterinarom doneo odluku da se lavići ne odvajaju od majke, pa su zbog toga smešteni u objekat.

Inspekcija ne poseduje dokumentaciju o smrti lavića

VOICE je od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja dobio dopis u kome se navodi da Inspekcija za zaštitu životne sredine Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine „do dana sačinjavanja ovog dopisa, nije dobila prijavu u vezi uginuća četiri mladunčeta lava u Zoološkom vrtu Palić i ne poseduje dokumentaciju“ u vezi sa ovim slučajem.

Iz ZOO vrta podsećaju i da se rodio neuobičajeno veliki broj mladunaca, a da je u prirodi uobičajeno da lavica odhrani jedno do dva mladunčeta, a da je lavica Kiara imala pet od kojih je jedno mrtvorođeno, a četiri su se rodila živa.

Direktor ZOO vrta podneo ostavku, izabrana nova v.d. direktorka

Juče je na sednici Skupštine grada Subotice izabrana nova v.d. direktorka Zoološkog vrta Palić Sonja Mandić, koja već 10 godina radi kao pravnica u ovoj ustanovi.

Na sednici je usvojena i ostavka dosadašnjeg direktora Petra Savića, koji je ostavku podneo 20. septembra, nakon pritiska javnosti posle uginuća četiri mladunčeta lava u subotičkom Zoo vrtu.

Da li je parenje unutar čopora uobičajena pojava?

Parenje najjačeg mužjaka, alfa mužjaka, u čoporu lavova sa svim ženkama u čoporu je uobičajeno u prirodi, navode u ZOO vrtu.

„U zoološkim vrtovima, zbog razmene genetskog materijala i mogućih posledica prevelikog broja ukrštanja, od metoda kontracepcije, ako ne mogu da se apliciraju lekovi za kontracepciju, uobičajeno se koristi implant sa ograničenim periodom dejstva, za lavice“, objašnjavaju u ovoj ustanovi.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je juče na sednici da će prvi zadatak nove v.d. direktorke biti da odgovori na sva pitanja novinara o uginuću lavića i pozvao direktore svih javnih preduzeća da budu mnogo otvoreniji prema predstavnicima medija.

„Ja sam mu (Petru Saviću) lično rekao šta sve zameram, zatražio sam da se medijski oglasi i da odgovori na sva pitanja medija – nije me poslušao. Pitao sam ga šta on dalje misli da uradi, shvatio je svoje greške i reagovao je kako treba“, rekao je Bakić novinarima.

Natalija Jakovljević (VOICE)