Skip to main content

Novi problemi u Linglongu: Indijski radnici žrtve trgovine ljudima?

31. jan 2024. Aktuelno
2 min čitanja

"Sve to smo već videli"

Nakon prijava koje je podnela organizacija ASTRA, ukupno 11 radnika iz Indije za koje se sumnja da su radili u stanju sličnom robovskom je danas pozvano u policijsku stanicu u Zrenjaninu da tim povodom da izjavu. Postoji sumnja da su i ovi radnici žrtve trgovine ljudima u cilju radne ekspolatacije. Prijavu o ovom slučaju ASTRA je poslala nadležnim institucijama, između ostalog i MUP Zrenjanin.

Situacija kojoj svedočimo u Industrijskoj zoni „Jugoistok“ u Zrenjaninu vrlo je slična onoj kada su u istom statusu bili radnici iz Vijetnama. Radnici nemaju osnovne uslove za život i rad. Interesantno je da su radnici iz Indije angažovani preko iste kompanije preko koje su bili angažovani i Vijetnamci, China Energy Construction Tianjin Electric Power Construction Co. Ltd. (CEEC TEPC).

U odgovoru koji je dobila ekipa N1 Linglong navodi da od 2022. godine okončala saradnju sa preduzećem CEEC TEPC, kao i da nikada nije angažovala radnike iz Indije.

Prema rečima aktivistkinje Tare Rukeci Milivojević, u pitanju je grupa od 11 oštećenih radnika koji su joj se pre pet dana obratili i dali pisanu izjavo o tome šta im se događa.

„Sve to smo već videli. Od kada su došli pre godinu dana dobili su jedan par cipela i odeću. Žale se da im je hladno i da nemaju novca da kupe bilo šta jer plate nisu dobili. Potrebne su im tople jakne i cipele, dok na temu hrane kažu da su godinu dana njih jedanaestorica jeli jedno pile ili dva jajeta za ceo dan i da su se snalazili“, ispričala je ona.

Svim radnicima su istekle vize, nemaju kod sebe dokumenta i pitanje je kako će ovaj razgovor u policiji uticati na njihovu dalju sudbinu. Tara Rukeci Milivojević smatra da je to mač sa dve oštrice.

„Radnici u pisanoj izjavi i u razgovoru tvrde da su im pasoši oduzeti, da su im samo davani par puta kada je trebalo da pošalju novac svojim siromašnim porodicama, te da im je kompanija odmah uzimala nazad pasoše. Pošto su im boravišne vize i dozvole istekle, MUP će raditi na tom delu koji se tiče rešavanja procedure u smislu da se njihovo pitanje, odnosno legalan boravak, reši. To može da znači da će radnici čim dobiju pasoš i rešenje da treba da napuste zemlju, kao i Vijetnamci biti vrlo brzo deportovani. Oni će, opet kao i Vijetnamci, biti oštećeni za više hiljada  američkih dolara plate koje im duguje kompanija. Jedan radnik mi je jutros napisao da su iz kompanije prvo vršili pritisak na njih i bili neprijatni zato što su se obratili aktivistima i medijima. Zatim su im rekli da više neće dobiti ni dinar nego da se obrate indijskoj agenciji koja je posredovala zajedno sa CEEC TEPC“, navela je ona.

Saznajemo i da su na saslušanju i četiri predstavnika kompanije, te da radnici ne žele da potpišu nijedan dokument koji im se nudi dok ne dobiju sve plate.

O dolasku indijskih radnika na gradilište izveštavali smo oktobra 2022. Od tada su kao zamena vijetnamskim radnicima spominjali uglavnom zajedno sa radnicima iz Turske.

I.G.P. (VOICE)