Skip to main content

Novinarka VOICE-a Ivana Gordić Perc dobitnica nagrade “Katarina Preradović”

07. okt 2022. Aktuelno
2 min čitanja

"Poslednja brana etičnosti, slobode i težnje da se živi u uređenom i pravednom društvu"

Novinarka našeg portala VOICE Ivana Gordić Perc iz Zrenjanina ovogodišnja je dobitnica nagrade “Katarina Preradović” za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, profesionalni integritet i izuzetnost.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, nagrada Ivani Gordić Perc se dodeljuje za otkriće “radnog logora, najvećeg u Evropi, u Zrenjaninu”, u okviru serijala njenih tekstova o izgradnji fabrike guma, kineske investicije “Linglong”.

“Ponosni smo što nagrada ove godine ponovo ide van Beograda, u malo mesto, gde je najteže biti novinar, gde su pritisci na novinare najjači, a bavljenje istraživačkim novinarstvom podrazumeva ličnu hrabrost i integritet”, piše u saopštenju.

Dodaje se da su zahvaljujući otkriću novinarke VOICE-a i radu drugih novinara vijetnamski radnici su bili spašeni, a ostvaren je i značajan pomak u društvu u razumevanju borbe za pravo na dostojanstvo svih ljudi.

“Ivana Gordić Perc nam je pomogla da vidimo koliko je važno ne odustati od takve borbe”, navodi se u saopštenju Fondacije “Katarina Preradović”.

Dodaje se da dodelom ove nagrade Fondacija želi da istakne novinare koji beskompromisno rade u interesu društva, štiteći i otkrivajući istinu.

“Nagrađujemo i podržavamo pojedince koji hrabro, po cenu lične bezbednosti, stoje kao poslednja brana etičnosti, slobode i težnje da se živi u uređenom i pravednom društvu. Vreme u kome živimo obeleženo je brutalnom proizvodnjom laži i mržnje kojima režim u Srbiji, koristeći podaničke medije, urušava osnovne postulate humanosti, podvaja društvo, od građana pravi posušnike, a od države zarobljenu represivnu polugu za enormno bogaćenje pojedinaca”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je u Srbiji sve teže biti novinar, da je sve opasnije postalo otkrivanje i objavljivanje istine, ali je istovremeno sve važnije istrajavati u tom poslu.

Nagrada se dodeljuje u znak sećanja na Katarinu Preradović (1972 -2015), “izuzetnu i plemenitu novinarku i urednicu Blica i nedeljnika NIN, koja je dosledno tragala za istinom, hrabro prkoseći konstantnim političkim, kriminalnim i tajkunskim pritiscima”.

Svečanost povodom dodele nagrade biće organizovana na dan obeležavanja rođendana Katarine Preradović, u ponedeljak 10. oktobra u 12 sati, u Dorćol platzu u Beogradu.

Tim povodom biće organizovana panel diskusija na temu “Heroji neodustajanja”, koja je posvećena pokojnom direktoru Fondacije Veselinu Simonoviću i svim ljudima koji uspevaju da najviše moralne, profesionalne i humane vrednosti “drže visoko iznad crte potapanja, iznad svojih života, ako je potrebno”.

“Kaća i Veselin bili su naši heroji neodustajanja”, poručili su iz Fondacije “Katarina Preradović”.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Katarina Preradović” su Marko Somborac, Predrag Blagojević, Tamara Skrozza, Vuk Z. Cvijić, Ana Lalić i Dragana Pećo.

Fondacija „Katarina Preradović“ osnovana je pre pet godina, a među osnivačima Fondacije, pored članova njene porodice, su i Katarinine kolege i prijatelji, dugogodišnji urednici i novinari redakcija Blic, NIN, Nedeljnik, bivše TV B92, Danas, „Novosti“, „Novi magazin“, slobodni novinari, kao i članovi Saveta za borbu protiv korupcije.

Ivana Gordić Perc je za izveštavanje o vijetnamskim radnicima iz “Linglonga” ranije ove godine dobila i Novinarska nagradu solidarnosti nemačkog Društva za jugoistočnu Evropu, koja joj je uručena u Bundestagu, kao i nagradu Nezavisnog društva novinara Vojvodine za istraživačko i analitičko novinarstvo.

Ivana Gordić Perc je ove godine dobila i nagradu “Bring the Noize”, koje dodeljuje BeFem, feministički kulturni centar iz Beograda, u kategoriji “Uzbuna godine”, zajedno sa koleginicom novinarkom Televizije N1 Ksenijom Pavkov, takođe za izveštavanje o “Linglongu”.

(VOICE, arhivska foto: printscreen)